Kétezer cég a százmilliósok adóslistáján

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Egy év alatt 18 százalékkal nõtt az adóhatóságnak százmilliókkal tartozók száma, 2010 negyedik negyedévének végén összesen 1999 cég neve került be ebbe a körbe. Az adósok 81 százaléka felszámolás alatt áll, tartozásuk behajtása tehát igencsak kétséges – olvasható a feketelista.hu hírportál elemzésében.

___________________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

___________________________________________

Kétezer cég a százmilliósok adóslistáján

Az adóhatóságot 2007-tõl jogszabály kötelezi arra, hogy negyedévenként nyilvánosságra hozza azoknak a cégeknek a listáját, amelyeknél száznyolcvan napon át 100 millió forintnál nagyobb adótartozást tartanak nyilván. A regisztráció bevezetése óta megnégyszerezõdött a listán szereplõk száma, 2007 elsõ negyedévében, amikor elõször hozták nyilvánosságra a "nagyadósok" nevét, még 470-en kerültek rá a névjegyzékre, tavaly év végén viszont számuk már egy híján elérte a kétezret.

A nagymértékû növekedés a feketelista.hu szerint csak részben magyarázható az adóval tartozók számának bõvülésével, nagyban hozzájárult az is, hogy sok cég évek óta tolja maga elõtt a tartozását, így minden negyedévben rákerül a listára.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) összegszerûen nem teszi közzé a listán szereplõk adósságának nagyságát, összesített kimutatása szerint viszont a cégek és magánszemélyek együttes adótartozása a 2009. év végi 1988,9 milliárd forinttal szemben 2010 végén 2308,8 milliárd forintra rúgott, azaz egy év alatt 16,1 százalékkal növekedett. A tartozás 92 százaléka a gazdálkodók terhére írható.

Az adós cégek többsége már nem mûködik, a listán szereplõk 81 százaléka ugyanis felszámolás alatt áll, tartozásuk behajtása tehát igencsak kétséges. E vállalati kör egyetlen év alatt 22,9 százalékkal növelte adótartozását, amely tavaly december végén elérte az 1708,9 milliárd forintot. A mûködõ gazdálkodók adótartozása a NAV kimutatása szerint 416,2 milliárd forint, egy év alatt 1,3 százalékkal nõtt.

A különösen nagy összegû adósok többségénél a tartozás egy összegben, revíziós megállapítás során keletkezett. Ezekkel a cégekkel szemben kivétel nélkül hoztak már valamilyen behajtási intézkedést. Az adóhatóság inkasszóval, nagyobb értékû ingóságok foglalásával próbálkozik, a vagyonelemek felkutatása azonban több hónapig is eltarthat. Amennyiben az adóhivatalon kívül más is kezdeményezett az érintett vagyontárgyra foglalást, át kell adni az ügyet az önálló bírósági végrehajtónak, amivel a behajtási folyamat tovább húzódik.

Ha már nincs esély a tartozás részbeni megtérülésére sem, az adósnak nincs végrehajtható vagyona, az adóhivatal felszámolási indítványt tesz a bíróságnak. A felszámolás elrendeléséig szintén hetek, hónapok telnek el, ez alatt a hátralék jellemzõen tovább növekszik. A gyakran évekig tartó felszámolások esetében a megtérülés jó esetben is legfeljebb 3-5 százalék.

A feketelista.hu a mintegy kétezer cég közül kiemelte azt a százat, amelyek a legtöbbször szerepelnek a szégyenjegyzékben. Az összeállításból kiderül, hogy a száz közül harminchét cég neve az elsõ megjelenés óta negyedévenként folyamatosan, azaz tizenhatszor olvasható a listán, és még a századik helyre sorolt vállalkozás is tizennégyszer került a lajstromba.

Az elsõ száz „nagyadós” között gazdasági súlyuknál is nagyobb arányban szerepelnek a fõvárosiak; a száz megnevezett cég 44 százaléka budapesti vállalkozás. A vidéki városok cégei nagyjából gazdasági súlyuknak megfelelõen találhatóak a listán, feltûnõen sokszor olvashatók viszont kistelepüléseken bejegyzett cégek nevei, kétes hírnevet szerezve e kistelepüléseknek.

***

ÖNADÓZÓ - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. 1-12. hónapra 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra