K+F kedvezmény kísérleti fejlesztésnél

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

A Tao. tv. rendszerében számos olyan tényállás van, amikor az adójogi norma a címzetteknek a választás lehetõségét nyújtja. Ezekben az esetekben az adózónak rendszerint elõzetesen döntenie kell, hogy melyik lehetõséget veszi igénybe, amely döntés késõbb – az adózás rendjérõl szóló 2003. évi XCII. törvény 49. § (1) bekezdése értelmében – nem változtatható meg.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

K+F kedvezmény kísérleti fejlesztés aktivált értékének értékcsökkenése alapján

Az adózó a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao. tv.) 7. § (1) bekezdésének t) pontja alapján kedvezményt vett igénybe a 2007-2009. adóévekben oly módon, hogy az alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés (K+F) közvetlen költségeit kísérleti fejlesztés aktivált értékeként állományba vette, s ezek után értékcsökkenést számolt el öt év hasznos élettartam figyelembevételével. A korábbi adóévekben állományba vett kísérleti fejlesztés aktivált értékének értékcsökkenésével a még hátralévõ adóévekben a csökkentõ tétel – a kedvezményre jogosító K+F költségekre vonatkozó szabályozás 2010. évtõl bekövetkezett változása ellenére – a következõk miatt alkalmazható.

A Tao. tv. 7. § (1) bekezdésének t) pontja szerinti K+F közvetlen költségével – a 2009. december 31-éig hatályos szabályok alapján – az adózó kétféle módon csökkenthette adózás elõtti eredményét: a K+F közvetlen költségével a felmerülés adóévében, vagy, ha a költséget a kísérleti fejlesztés aktivált értékében (szellemi termékként) állományba vette, az értékcsökkenés elszámolásának adóévében, legfeljebb az elszámolt értékcsökkenés összegével.  

A hivatkozott jogszabályhelyi rendelkezés 2010. január 1-jével történt módosítása értelmében a csökkentõ tétel kizárólag akkor érvényesíthetõ, ha az adózó saját tevékenysége körében végez K+F tevékenységet.

A Tao. tv. rendszerében számos olyan tényállás van, amikor az adójogi norma a címzetteknek a választás lehetõségét nyújtja. Ezekben az esetekben az adózónak rendszerint elõzetesen döntenie kell, hogy melyik lehetõséget veszi igénybe, amely döntés késõbb – az adózás rendjérõl szóló 2003. évi XCII. törvény 49. § (1) bekezdése értelmében – nem változtatható meg.

Tekintettel arra, hogy a tárgybani adózó jogszerûen élt a Tao. tv. adta választási lehetõséggel, amely választását utólag nem változtathatja meg, ezért a 2010. adóévtõl is jogosult a Tao. tv. 7. § (1) bekezdésének t) pontja alapján a K+F csökkentõ tétel érvényesítésére, függetlenül attól, hogy azt olyan szellemi termék értékcsökkenése alapján számolja el, amelyet – korábban – a nem saját tevékenysége körében végzett K+F költség alapján aktivált szellemi termék után mutatott ki.

[NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Fõosztály 5228732151/2011.]
www.apeh.hu

***

A cégmenedzselés kézikönyve

Ez a könyv nem elvont magasságokba vezeti az olvasót, hanem ismerõs terepre, a saját cégébe invitálja vissza: e könyvben egy speciálisan magyar cégbemutatót tartunk a cégtulajdonosnak a saját cégérõl. Rendre visszatérõen arra késztetjük, hogy õ a saját cégére vonatkoztassa az ideális kkv-ról felvázolt prezentációnkat. A cégmenedzselés kézikönyve - átfogja a cégvezetés összes területét - a szervezéstõl, vezetéstõl, munkaügyeken, a marketingen át az adózásig, rálátást ad a könyvelésre is. Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2011. Terjedelem: 735. oldal.  Ára: 9.900,-Ft - de most 20%  kedvezménnyel: 7.350,-Ft + 820,-Ft postaköltségel itt:  info@cegmenedzseles.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra