K+F tevékenység - szoftverfejelsztõ alkalmazása

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

Az ugyanazon ténybeli alapon többféle jogcímen elõírt kedvezmény (költség figyelembevétele, adózás elõtti eredmény csökkentése, adókedvezmény igénybevétele) mindegyikével élni lehet [Tao. tv. 1. § (3) bekezdése].

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

K+F tevékenységhez és szoftverfejlesztõ alkalmazásához kapcsolódó kedvezmények egyidejû érvényesítése

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao. tv.) 7. § (1) bekezdés t) pontja szerint az adózás elõtti eredményt csökkenti – az ott meghatározott feltételek szerint és figyelemmel a 7. § (17)-(18) bekezdésében foglaltakra is – az alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés (a továbbiakban: K+F) közvetlen költsége (a felmerülés adóévébenvagy a kísérleti fejlesztés aktivált értéke utáni értékcsökkenés elszámolásának az adóévében).

A Tao. tv. 22. § (9) bekezdése szerint a K+F tevékenység közvetlen költségei között, továbbá a szoftverfejlesztõ alkalmazására tekintettel elszámolt bérköltség 10%-ának megfelelõ összegû adókedvezmény érvényesíthetõ – az adóévben és az azt követõ 3 adóévben – függetlenül attól, hogy az adózó a K+F közvetlen költségeivel csökkentette az adózás elõtti eredményét.

A Tao. tv. 22. § (10) bekezdése szerint az adóév utolsó napján kis- vagy középvállalkozásnak minõsülõ adózó – az elõzõek szerinti, 10%-os mértékû adókedvezmény mellett – a szoftverfejlesztõ alkalmazására tekintettel elszámolt bérköltség további 15%-ának megfelelõ összegû adókedvezményt vehet igénybe – az adóévben és az azt követõ 3 adóévben – függetlenül attól, hogy a K+F közvetlen költségeivel csökkentette az adózás elõtti eredményét. Ez az adókedvezmény de minimis támogatásnak minõsül.

A K+F tevékenység bérköltségéhez, illetve a szoftverfejlesztõ bérköltségéhez kapcsolódó adókedvezmény a Tao. tv. 22. § (9) bekezdésének a beiktatásával 2005. január 1-jétõl, míg a Tao. tv. 22. § (10) bekezdésének a beiktatásával 2006. január 1-jétõl hatályos, azonban az adóalap- és az adókedvezmény egyidejû igénybevételi lehetõségével – mindkét rendelkezési hely – csak 2008. január 1-jétõl került kiegészítésre. Ugyanakkor figyelemmel arra, hogy e kiegészítés – az egyes adótörvények módosításáról szóló 2007. évi CXXVI. törvény 469. § (9) bekezdésének átmeneti rendelkezése szerint – úgy lépett hatályba, hogy az adózó a 22. § (9) bekezdésének a rendelkezését elsõ ízben a 2005-ben kezdõdõ, a 22. § (10) bekezdésének a rendelkezését elsõ ízben a 2006-ban kezdõdõ adóév adókötelezettségére alkalmazhatja, ezért lehetõség van a visszamenõleges érvényesítésre. Ez esetben ugyanis a törvény kifejezetten utal a többszöri alkalmazásra, így az ugyanazon ténybeli alapon többféle jogcímen elõírt kedvezmény (költség figyelembevétele, adózás elõtti eredmény csökkentése, adókedvezmény igénybevétele) mindegyikével élni lehet [Tao. tv. 1. § (3) bekezdése]. Figyelemmel továbbá a hatálybaléptetésre a K+F költség alapú adóalap- és adókedvezménnyel visszamenõlegesen lehet élni, tekintet nélkül a Tao. tv. 29/D. § (11) bekezdésében foglaltakra, mely szerint a Tao. tv. szerinti adókedvezmény érvényesítésére az adózónak kizárólag az adóbevallásban, a bevallás benyújtásáig meghozott döntése alapján van lehetõsége. Az adózónak tehát módjában áll utólagönellenõrzés útján, az adózás rendjérõl szóló 2003. évi XCII. törvény 49. §-ának (1) bekezdése szerint – 2005-tõl [a Tao. tv. 22. § (9) bekezdése alapján], illetve 2006-tól [a Tao. tv. 22. § (10) bekezdése alapján] az elévülési idõn belül minden érintett adóév vonatkozásában igénybe venni az õt megilletõ adókedvezményt.

[NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Fõosztály 5227448341/2010.]
www.apeh.hu

***

A cégmenedzselés kézikönyve

Ez a könyv nem elvont magasságokba vezeti az olvasót, hanem ismerõs terepre, a saját cégébe invitálja vissza: e könyvben egy speciálisan magyar cégbemutatót tartunk a cégtulajdonosnak a saját cégérõl. Rendre visszatérõen arra késztetjük, hogy õ a saját cégére vonatkoztassa az ideális kkv-ról felvázolt prezentációnkat. A cégmenedzselés kézikönyve - átfogja a cégvezetés összes területét - a szervezéstõl, vezetéstõl, munkaügyeken, a marketingen át az adózásig, rálátást ad a könyvelésre is. Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2011. Terjedelem: 735. oldal.  Ára: 9.900,-Ft - de most 20%  kedvezménnyel: 7.350,-Ft + 820,-Ft postaköltségel itt:  info@cegmenedzseles.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra