Kifogynak a cégek a könyvelők alól

ART

Nyomtatás
Forrás: Penta Unió Zrt.

A könyvelők többsége szerint tovább növekedtek 2011-ben a vállalkozások adminisztrációs terhei - derült ki a Könyvelőiroda-vezetők Klubja és a PENTA UNIÓ Zrt. közös, több mint ezer könyvelőt érintő felméréséből. Az eredmények ugyanakkor rámutatnak, hogy „mindössze” a könyvelők harmada esetében csökkent az ügyfelek száma, tehát egyre több teher hárul a szakmára. Így talán nem is annyira meglepő, hogy az ellenőrzésre komoly figyelmet fordít az állam: minden második könyvelőre jut egy NAV-os.

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a műhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerű teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

______________________________________________________________


A 2011. október-novemberben lezajlott felmérésben 1043 regisztrált mérlegképes könyvelő válaszolt a feltett kérdésekre. A könyvelők többsége (61%) szerint növekedtek, míg 36% szerint nem változtak a vállalkozások adminisztrációs terhei. A válaszadók csupán 3%-a válaszolt úgy, hogy csökkentek a cégek „papírmunkái”.

5 év alatt megszámlálhatatlan változás:

„Kíváncsi lennék rá, hogy él-e ma Magyarországon olyan személy, aki tisztában van-e egy vállalkozására vonatkozó több tucat törvénnyel, rendelettel, iránymutatással, értelmezéssel, direktívával, ajánlással, jogegységi döntéssel... Szerintem nincs ilyen!”– mutatott rá Dr. Sallai Csilla, a Könyvelőiroda-vezetők Klubjának vezetője. „Ha csak a legfontosabb adójogszabályokat nézzük, akkor az elmúlt 5 évben az áfa törvény több mint 20, az szja törvény 45, a tb törvény 25, a társasági adó törvény 28 alkalommal változott. A folyamatos változás okozta bizonytalanságot támasztják alá a klubjaink fórum-levelezőlistáira érkező kérdések is.

„Nemzetközi összehasonlítások is igazolják a felmérés eredményeit; egy átlagos magyar vállalkozás 277 órát tölt adminisztrációval, amivel 117-ek vagyunk a vizsgált 183 ország között.

"A magyar szabályozás a nagyvállalati feltételrendszerre lett kialakítva, ahol adótanácsadó és könyvvizsgáló is közreműködik a vállalkozások működésében.” – vázolta a helyzetet Dr. Herich György, a PENTA UNIÓ Zrt. vezető adószakértője, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének elnöke.

„Számításaim szerint évente megközelítőleg 15 ezer könyvelő vesz részt önkéntesen a szokásos év végi adójogszabály-változásokról szóló adóegyetemeken, de az évközi kisebb változásokról szóló felkészítőkre már csak egy-két ezer jut el.”

Kifogynak a cégek a könyvelők alól

 A felmérés szerint a könyvelt cégek száma a könyvelők harmada (32%) esetében csökkent, pontosan felüknél (50%) nem változott, mindössze ötödük (18%) esetében növekedett 2011-ben. A „hogyan változtatná meg az adórendszert” kérdésre döntő hányaduk (52%) az egyszerűsítést jelölte meg.

A magyar állam komoly apparátust tart fenn a jogszabálykövetés ellenőrzésére, hiszen 60.000 regisztrált mérlegképes könyvelőre közel 23.000 NAV dolgozó jut. Az apparátus működtetésére a 2012 évi költségvetés-tervezete több mint 120 milliárd forint támogatást irányoz elő.

______________________________________________________________


ÖNADÓZÓ - szakmai segítség az adózásban és könyvvitelben!

Az Önadózó  újságból, honlapból, elektronikus és online szolgáltatásokból álló előfizetői csomagja folyamatos szakmai segítséget és támogatást nyújt a komplex vállalati ügyvitel szakszerű viteléhez, a vállalkozás, intézmény adózási, kifizetői, könyvviteli és munkaügyi feladatainak ellátásához. Az egyes lapszámok felhívják a figyelmet aktuális feladatokra, lehetőségekre, értelmezik az adójogszabályokat, bemutatják az egyes adókötelezettségek szakszerű teljesítésének rendjét, felkészítik a szervezetet a jövőbeni adóellenőrzésre is. Előfizetési  díj  2012. évre most még 17.640,-Ft (1.470,-Ft/hó.) Kedvezményeink miatt az előfizetéssel pénzügyileg is nyer, nem csak szakmailag.

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra