Kiket ellenõriz az APEH 2008-ban?

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az adóhatóság szerint hol a legmagasabb az adókikerülés kockázata?

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2008-ra 13.200,-Ft (1.100,-Ft/hó). Elõfizethetõ: info@onadozo.hu Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!

***

Megjelent az APEH irányelve az ellenõrzési feladatok 2008. évi ellátásához: www.apeh.hu

Az irányelv szerint kapacitásokat elsõsorban az adójogi szempontból legveszélyesebbnek minõsülõ, kifejezetten a költségvetési bevételek csökkentésére alakuló, a fiktív értékesítési láncolatokat létrehozó, a több éve indokolatlanul veszteségesen mûködõ adózók felderítésére kell koncentrálni. Emellett azonban érvényesíteni kell a megkülönböztetés tilalmára vonatkozó általános jogelvet is, ami a véletlenszerû kiválasztáson alapuló ellenõrzés alkalmazását is szükségessé teszi.

Kockázati tényezõk: ahol az ellenõrzés valószínû

-Újonnan létrejövõ cégek

Helyszíni ellenõrzés keretében a mûködés szabályszerûsége, azaz az adózó által bejelentett adatok (így különösen a székhelyre, a központi ügyintézés helyére, a szervezeti képviselõre vonatkozó adatok) valóságtartalma, hitelessége, valamint az egyes adókötelezettségek teljesítése az adószám megállapítását követõ 90 napon belül vizsgálandó.

-gyakori székhelyváltoztatás,

-azonos székhely, tulajdonosi kör, ügyvezetõ, székhelyszolgáltatást nyújtó ügyvéd, vagy kézbesítési megbízott,

-a többszöri tulajdonos váltás

-a bevallás benyújtását rendszeresen elmulasztása,

-több bevallási idõszakra vonatkozóan nemleges adófizetési kötelezettség bevallása

-tartósan veszteséges egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok.

-a jövedelem- (nyereség-) minimum alatti bevallás
-a minimálbér kétszeresénél kisebb járulékalap utáni járulék fizetése

-Kiemelt figyelmet kell fordítani a személyi jövedelemadó ellenõrzések során feltárt szabálytalanságok járulék- és egészségügyi hozzájárulás vonzatának megállapítására (így például a nem belföldi illetõségû alkalmazottak, ügyvezetõk, a betéti társaságok bel- és kültagjai esetében), továbbá a külföldi munkavégzési helyen magyar munkavállalókat foglalkoztató, Magyarországon bejegyzett vállalkozások ellenõrzésére. Ugyancsak kiemelten kell kezelni a mezõgazdasági õstermelõk társadalombiztosítási járulék fizetési kötelezettségének vizsgálatát.

-fekete foglalkoztatás, színlelt szerzõdések alkalmazása

-A járulék kötelezettségek teljesítésének ellenõrzése kiemelt fontosságú a munkaerõ kölcsönzéssel foglalkozó vállalkozásoknál.

-Az elmúlt évhez hasonlóan továbbra is kiemelten ellenõrizendõ a magánszemélyek jövedelmeinek és vagyongyarapodásának, illetve életvitelre fordított kiadásainak összhangja. A vizsgálatok megalapozása érdekében adatgyûjtések végzése szükséges, amelyek elsõsorban a bevallások adatainak áttekintésére, az adóhatósághoz érkezõ adatszolgáltatásokra, a társhatósági megkeresések és bejelentések információira, a magánszemélyek és a kapcsolódó vállalkozások ingó és ingatlan tulajdonának, tagi kölcsöneinek és jövedelmi viszonyainak felmérésére terjednek ki. A magánszemélyek jövedelmeinek és vagyongyarapodásának felmérését – indokolt esetben – ki kell terjeszteni a magánszemélyek közeli hozzátartozóira is.

-A bevallási kötelezettség rendszeresen (több alkalommal) elmulasztása

-magánnyugdíj-pénztári tagdíjak bevallása és megfizetése,

-az eva alanyok és az eva alanyoktól nagy értékû beszerzéseket elkönyvelõ vállalkozások

-A magánszemélyek vonatkozásában kritikus pontok:
--adókedvezmények igénybevétele
--külön adózó jövedelem szerzése
--a bevallott jövedelem az egymást követõ két éves bevallási idõszak tekintetében nem érte el a mindenkori minimálbért.

Vállalkozások:

-akik áfa kötelezettségük minimalizálása érdekében bevallásaikban nagy összegû értékesítést terhelõ általános forgalmi adó kötelezettséget és ugyancsak nagy összegû – beszerzéshez kapcsolódó – elõzetesen felszámított adót szerepeltettek.

-A lánc számlázások felderítése érdekében fontos a rövid idõszakon belül nagy forgalomnövekedést kimutató vállalkozások áfa ellenõrzése, továbbá a beszerzési-értékesítési tevékenységgel összhangban nem álló árukészlettel rendelkezõ kis- és középvállalkozások vizsgálata.

-Kiemelt figyelmet kell fordítani azokra az adózókra, amelyek jövedelemadó bevallásán nagyságrendekkel kisebb bevétel szerepel, mint az áfa bevallásaikon jelzett forgalmuk.

-Vizsgálni kell az országhatáron belüli és az országhatáron túl nyúló körbeszámlázásos ügyleteket, értékesítési láncolatokat,a gazdasági események valóságtartalmát, felhasználva az EU tagországokból érkezõ kontroll adatokat és az adózók által benyújtott összesítõ nyilatkozatok adatait.
Kiemelt figyelmet kell fordítani azoknak az eva alanyoknak az ellenõrzésére, akik az áttérés évében nagy összegû tárgyi eszköz beszerzéshez kapcsolódó elõzetesen felszámított adót szerepeltettek áfa bevallásukban.

-Térítés nélküli eszközátvétel illetékkötelezettsége teljesítésének vizsgálatára.

-A szerencsejátékok tekintetében a pénznyerõ automaták üzemeltetõinél elszámolt bevétel valóságtartalmát is ellenõrizni kell.

-A vállalkozások ellenõrzését ki kell terjeszteni a pénzkezelési szabályzat és a leltár tartalmi ellenõrzésére.

-A készpénzes adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésének ellenõrzése felhívhatja a figyelmet a körbeszámlázás, vagy a fiktív számlázás eseteire.

Ellenõrzendõ tevékenységek

Az elõzõ évben végzett adatgyûjtések tapasztalatai alapján az irányelv az ellenõrzés fõ területei közé sorolja
• a kereskedelmi és vendéglátó tevékenységet végzõ vállalkozások bevételi- és költségelszámolásainak vizsgálatát,
• a húsfeldolgozó ágazat, valamint a baromfifeldolgozó, -termelõ és -értékesítõ vállalkozások egymásra épülõ tevékenységének vizsgálatát,
• az e-kereskedelemben részt vevõ vállalkozások számlaadási kötelezettségének teljesítésére, az ügyletek lebonyolítási módjára, árszínvonalának alakulására, a bizonylatolás és a könyvelés teljességére vonatkozó adatok gyûjtését.
Kiemelt ellenõrzési területnek kell tekinteni a gabona vertikum egészét is a termeléstõl a végsõ felhasználásig.

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE
Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül. www.kezikonyvek.hu M E G R E N D E L É S: info@onadozo.hu  

***

JÁRULÉKFIZETÉSI ABC 2008 - Ára: 4900,-Ft. Szerzõk: Matlné Kisari Erika, Pintérné dr.Molnár Ilona, Széll Zoltánné. Jurányi Bedenekné. Terjedelem: 253 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A megrendeléshez kérjük megadni a számlázási és szállítási címet. Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra