Kiutalás elõtti szja ellenõrzések jönnek

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A jogosulatlan visszaigénylések megakadályozása érdekében a kiutalás elõtt is ellenõrzi a személyi jövedelemadó bevallásokat a NAV, a Közép-magyarországi régióban eddig 142 millió forint szja jogosulatlan kiutalását akadályozta meg - közölte az adóhatóság hétfõn.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________


Kiutalás elõtt ellenõrzi az adóhatóság a személyi jövedelemadó bevallásokat

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Regionális Adó Fõigazgatóságához tartozó adóigazgatóságok a közlemény szerint folyamatosan vizsgálják a személyi jövedelemadó (szja) bevallásokban visszaigényelt összegek jogosságát. Az eddig befejezett mintegy 2.250 vizsgálat 53 százalékánál tártak fel a tényleges adókötelezettségtõl való eltérést, amivel 142 millió forint jogosulatlan kiutalását elõzte meg a revízió.

Dacára annak, hogy az adóhatóság számos tájékoztatóban felhívta az adózók figyelmét a bevallás kitöltésével kapcsolatos tudnivalókra, az ellenõrzés tapasztalatai szerint azok a magánszemélyek, akik több kifizetõtõl szereztek jövedelmet, gyakran rosszul összesítették adóalapjaikat, illetve levont adóelõlegeiket. Mások az adóalap-kiegészítéssel növelt jövedelmük tekintetében tévedtek, azaz nem megfelelõen végezték el a szuperbruttósítást.

Tipikus hiba volt az is, hogy az adózók élet-, illetve nyugdíjbiztosításuk megszüntetése vagy átalakítása esetén a korábban igénybe vett adókedvezményt nem fizették vissza. Gyakorta okozott eltérést a lakáscélú hitel törlesztése után járó adókedvezmény jogosulatlan igénybevétele is. Ez egyrészt abból eredt, hogy az adózók tévesen határozták meg a rájuk vonatkozó jövedelem-, illetve idõkorlátot, másrészt pedig abból, hogy ugyanazon hitel után több adóstárs is érvényesítette a kedvezményt.

Jogosulatlan visszaigénylésekhez vezetett az adóterhet nem viselõ járandóságnak minõsülõ nyugdíj bevallásának elmulasztása, a tõzsdei ügyletekbõl származó veszteségek adóévek közötti elszámolása, illetve a 2010-ben kapott végkielégítések évek közötti megosztása is.

A budapesti, illetve a Pest megyei illetõségû adózók bevallásainak kiutalás elõtti ellenõrzései döntõ többségében a bevallás benyújtását követõ 30. napig bejezõdnek, így hibátlan bevallások esetén a kiutalásokra a jogszabályban meghatározott határidõig sor kerül. Amennyiben az ellenõrzés megállapítással zárul, az eredményrõl az adóhatóság hivatalos formában értesíti az adózót - közölte a NAV.

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra