Kormányrendelet a Magyar Államkincstár jogállásáról, új feladatairól

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: Magyar Államkincstár


A kincstár szerve a nyugdíjfolyósító igazgatóság. A kincstár működteti a központosított illetményszámfejtés rendszerét, ellenőrzi az államháztartás pénzeszközeivel és a nemzeti vagyonnal történő gazdálkodást, beszámolást és adatszolgáltatást. A mezőgazdaság területén a kormány a kincstárt jelölte ki kifizető ügynökségként.

A kormány rendeletet alkotott a Magyar Államkincstár jogállásáról, szervezetéről és feladatairól, a kedden kiadott rendeletben már megjelentek a kincstár legújabb feladatai is, mint például a nyugdíjfolyósítás.
 
A rendelet kimondja: a Magyar Államkincstár az államháztartásért felelős miniszter irányítása alá tartozó, központi hivatalként működő központi költségvetési szerv. Vezetője az elnök, akit több helyettes is segít.
 
A kincstár központi szerve a Magyar Államkincstár Központ országos illetékességgel. A kincstár szerve a nyugdíjfolyósító igazgatóság. Az elnök és a kincstár központi szervének más alkalmazottjai az igazgatóság és a területi szervek alkalmazottait közigazgatási hatósági eljárás során nem utasíthatja.
 
Az önkormányzatok területén kötelező jelleggel bevezetett informatikai megoldást, az ASP-t (Application Service Provider), amely megkönnyíti a települések gazdálkodási, helyi adó-, ingatlankataszteri rendszerének működtetését, a kincstár központi szervében önálló szervezeti egység működteti. 
 
A kincstár vezeti a központi költségvetés nyilvántartási rendszerét, előirányzati fedezetvizsgálatot, és más ellenőrzési feladatokat is ellát. Közreműködik az államháztartás alrendszereinek finanszírozásában, ellátja a számlavezetési és pénzforgalom-lebonyolítási feladatokat; likviditáskezelést végez, illetve befektetési szolgáltatást nyújt az állam által kibocsátott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok tekintetében.
 
A kincstár működteti a központosított illetményszámfejtés rendszerét, ellenőrzi az államháztartás pénzeszközeivel és a nemzeti vagyonnal történő gazdálkodást, beszámolást és adatszolgáltatást. Ellátja az elektronikus adatszolgáltató rendszerrel kapcsolatos feladatokat.
 
A kincstár működését a nyugellátásokkal, a fogyatékossági támogatással, a vakok személyi járadékával és a bányászati kereset-kiegészítéssel kapcsolatos feladatköreivel összefüggésben a szociál- és nyugdíjpolitikáért felelős miniszter; az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival, a baleseti táppénzzel és az utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatköreivel összefüggésben az egészségbiztosításért felelős miniszter; a családtámogatásokkal kapcsolatos feladatköreivel összefüggésben az családpolitikáért felelős miniszter felügyeli.
 
A kincstár központi szerve a nyugdíjbiztosítási alappal kapcsolatos tervezési, gazdálkodási, beszámolási és adatszolgáltatási feladatok ellátásáról is gondoskodik; közreműködik az egészségbiztosítási alappal kapcsolatos tervezési, gazdálkodási, beszámolási és adatszolgáltatási feladatok ellátásában.
 
A mezőgazdaság területén a kormány a kincstárt jelölte ki kifizető ügynökségként, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási, agrárkárenyhítési szervként, és a mezőgazdasági menedzsment és monitoring információs rendszer nemzeti felhasználó nyilvántartó testület feladatainak ellátására. A megyei kormányhivatalok európai uniós és nemzeti mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokkal összefüggő feladatait, illetve a 2010. évi vonatkozó törvényben meghatározott irányítási hatásköröket is a kincstár gyakorolja.
 
A közös agrárpolitika finanszírozásáról, irányításáról és monitoringjáról szóló uniós intézkedések alapján a kifizető ügynökségi feladatok ellátásáért felelős vezetői munkakört betöltő kormánytisztviselő szakmai kérdésekben önállóan jár el, akit a kincstár elnöke a kifizető ügynökségi feladatok ellátásával összefüggésben nem utasíthat.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra