Környezetvédelmi termékdíj – láncügyletben

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló 1995. évi LVI. törvény 5/D. § (1) bekezdése értelmében a láncügyletben résztvevõ kötelezett a törvényben meghatározott feltételek mellett jogosult arra, hogy mentesüljön a környezetvédelmi termékdíj-fizetési kötelezettség alól. Az ehhez szükséges bejelentést a láncügylet megkezdése elõtt legalább 3 nappal a 0723A jelû nyomtatványon kell az adóhatóság felé megtenni.

A környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló 1995. évi LVI. törvény (a továbbiakban: Kt.) 5/D. § (1) bekezdése értelmében a láncügyletben résztvevõ kötelezett a Kt.-ban meghatározott feltételek mellett jogosult arra, hogy mentesüljön a környezetvédelmi termékdíj-fizetési kötelezettség alól.

[Láncügylet: azon ügylet, melynek során a belföldön elõállított környezetvédelmi termékdíj-köteles terméket több belföldi értékesítést követõen exportálják vagy a Közösségen belül értékesítik oly módon, hogy a termékdíj-köteles termék kiszállítása közvetlenül a kötelezett telephelyérõl, saját vagy bérelt raktárából történik, és a kötelezett okmányokkal igazolja, hogy a külföldi rendeltetési helyre történõ fuvarozásra átvett termékdíj-köteles termék átvételi helye a kötelezett telephelye, saját vagy bérelt raktára. (Kt. 20. § ab) pontja).]
A mentesség elõfeltétele – többek között –, hogy a kötelezett a Kt. Végrehajtásáról rendelkezõ 10/1995. (IX. 28.) KTM rendelet (a továbbiakban. KTM r.) 9. számú mellékletének I. fejezetében meghatározott adattartalommal bejelentést tegyen az adóhatósághoz.
A bejelentés teljesítésére szolgál a 0723A számú adatlap, melyet – a 2007. január 1-jét követõen keletkezett termékdíj-fizetési kötelezettség esetén – a láncügyletben résztvevõ kötelezettnek a láncügylet megkezdése elõtt legalább 3 nappal kell benyújtania az illetékes elsõfokú adóhatósághoz.

A KTM r. 9. sz. melléklete alapján:

I. A bejelentés tartalmi követelményei

A 13/A. § (1) bekezdés szerinti bejelentés ügyletenként tartalmazza:
a) a kötelezett nevét, címét, adószámát, GLN számát,
b) a termékdíjköteles termék megnevezését, KT-kódját, a termékdíj alapját képezõ mennyiségét (kg vagy db),
c) a láncügyletben részt vevõ belföldi vevõk nevét, címét, adószámát,
d) a láncügyletben részt vevõ vevõk sorrendjét a termék értékesítésének idõpontja szerint,
e) a kiszállítást végzõ nevét, címét, adószámát (ennek hiányában GLN számát),
f) a kiszállítás idõpontját, fuvarozásra (feladásra) átvétel helyét (telephely, saját vagy bérelt raktár) és rendeltetési helyét,
g) a külföldi vevõ nevét, címét, a rendeltetéssel érintett székhelyét vagy telephelyét.
  
Az adatszolgáltatási kötelezettség az adóhatóság honlapjáról (www.apeh.hu) letölthetõ 0723A számú nyomtatvány felhasználásával, illetve az Art. 31. § (2) bekezdése szerinti bevallás benyújtására kötelezett adózó számára kizárólag elektronikus úton teljesíthetõ.

A kötelezett az adóhatósághoz bejelentett ügyletekrõl külön nyilvántartást vezet. A nyilvántartás tartalmi követelményeit a KTM r. 9. számú mellékletének II. fejezete tartalmazza, mely szerint:

II. A nyilvántartás tartalmi követelményei

A 13/A. § (2) bekezdés szerinti nyilvántartás bejelentett ügyletenként tartalmazza:

a) a kötelezett nevét, adószámát, GLN számát,
b) a termékdíjköteles termék megnevezését, KT-kódját, KN-kódját, a termékdíj alapját képezõ mennyiségét (kg vagy db),
c) a láncügyletben részt vevõ belföldi vevõk nevét, adószámát,
d) a láncügyletben történt értékesítések résztvevõit, idõpontjait, a számlák sorszámait,
e) a kiszállítást végzõ nevét, címét, adószámát (ennek hiányában GLN számát),
f) a kiszállítás idõpontját, fuvarozásra (feladásra) átvétel helyét (telephely, saját vagy bérelt raktár) és rendeltetési helyét,
g) export esetén a vámhatóság által igazolt végleges rendeltetéssel történõ kiléptetés idõpontját, Közösségen belüli értékesítésnél a vevõ általi átvétel helyét és idõpontját,
h) a 13/A. § (4) bekezdésében meghatározott okmányok azonosító számát.
  

Amennyiben az adóhatóságnál bejelentett láncügylettel érintett termékdíj-köteles termék exportja vagy Közösségen belüli értékesítése mégsem történik meg, a kötelezett termékdíj-fizetési kötelezettsége a Kt. 2. § (1) bekezdés a) pontjában és a 3. § (1) bekezdésében foglalt idõpontra visszamenõlegesen áll be.
Amennyiben export esetén az elsõ belföldi értékesítéskor kiállított számlán szereplõ teljesítés idõpontját magában foglaló hónapot követõ harmadik hónap utolsó napját, Közösségen belüli értékesítés esetén az elsõ belföldi értékesítéskor kiállított számlán szereplõ teljesítés idõpontját követõ 45. napját követõ 30 napon belül sem állnak a kötelezett rendelkezésére a termék kiszállítását igazoló okmányok, a termékdíj-fizetési kötelezettség keletkezését követõen az adott évben, valamint az azt követõ két adóévben a láncügyletre vonatkozó mentességi szabályokat a kötelezett nem alkalmazhatja.

Az adatlap kitöltéséhez szükség van a GLN* számra is, a 0723A lapon a (B) táblában kell feltüntetni. * GLN – Global Location Number – Globális (Hely) Szervezet Azonosító Szám –, melyet a nemzeti számozó szervezet (EAN Magyarország Kht.) ad ki. Forrás: 53/2003. (IV. 11.) Korm. rendelet 24. § (3) bekezdés a) pontjához fûzött lábjegyzet.

A változás bejelentésére is ez az adatlap szolgál.

Dajka Edit
dajkaedit@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra