Környezetvédelmi termékdíj - elektronikus tananyag

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Tudja-e Ön, hogy...
... milyen esetekben és ki vállalhatja át számlán a környezetvédelmi termékdíj-fizetési kötelezettséget?
... mely törvény írja elõ általánosságban a termékdíjbevallás gyakoriságát?
... mikor kell bejelentkezni (bejelentést tenni) a vámhatósághoz?
... mely esetekben igényelhetõ vissza a termékdíj?

Környezetvédelmi termékdíj - elektronikus tananyag

A környezetvédelmi termékdíj, mint környezetvédelmi célokat szolgáló gazdasági szabályozó eszköz, 1996 óta része a hazai jogrendszernek. Bevezetése óta, de különösen az elmúlt öt évben egyre gyakrabban éri támadás ezt az adójelleggel mûködõ intézményt. Egyesek szerint a termékdíj csak egy a nyakatekert, nehezen átlátható szabályozások sorában, amelynek célja újabb és újabb állami bevételek teremtése.

Mások, bár egyetértenek a szabályozás környezetvédelmi céljaival, a bonyolult és szerteágazó nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségek ellen emelnek szót, amely szerintük aránytalanul nagy terhet jelent az amúgy is nehezen boldoguló vállalkozások széles rétege számára.

Egy tagadhatatlan: a környezetvédelmi termékdíjas szabályozás a hazánkban tevékenykedõ gazdálkodók tízezreit érinti és komoly felelõsség viselését, ezzel együtt számos kötelezettséget fogalmaz meg számukra. Elég csak arra gondolnunk, hogy a különféle termékeket gyártó vállalkozások nagy része termékének kínálása, szállítása, vagy éppen védelme miatt különbözõ csomagolóeszközök, csomagolóanyagok felhasználásával becsomagolja azt. A terméket importálók – ideértve az Európai Unió tagállamaiból terméket behozó vállalkozásokat is – az általuk hazánkban forgalmazott termékeket az esetek többségében csomagolva hozzák be. Õk mindannyian a termékdíjas szabályozás alanyaivá válnak. És akkor még csak egy – bár kétségkívül a gazdálkodók legnagyobb körét érintõ – termékdíjköteles termékkörrõl beszéltünk…

A kritikák és támadások ellenére azonban a termékdíjas szabályozás alapvetõ céljai megkérdõjelezhetetlenek:
• a környezetszennyezés megelõzése, csökkentése, a vállalkozások ösztönzése a természeti erõforrásokkal való takarékos gazdálkodásra;
• a környezetet terhelõ termékek által okozott veszélyeztetések, károk megelõzéséhez és csökkentéséhez szükséges pénzügyi források megteremtése;
• az európai uniós és a hazai hulladékgazdálkodási szabályozás által hazánk, illetve a piaci szereplõk részére meghatározott környezetvédelmi elõírások teljesítésének elõsegítése.

Ha gyorsan és megbízható forrásból szeretne választ kapni a termékdíjjal kapcsolatos kérdéseire, és kíváncsi a fenti kérdésekre adott válaszokra, akkor ajánljuk figyelmébe a CompLex Kiadó elektronikus tananyagát.

A tananyag feladata az, hogy a termékdíjköteles termékek gyártóinak és forgalmazóinak, valamint minden érintett gazdálkodónak, és nem utolsósorban Önöknek, a gazdálkodóknak szakmai segítséget nyújtó könyvelõknek, átfogó képet adjon, és segítséget nyújtson eligazodni a termékdíjas szabályozás „útvesztõjében”.

Az elektronikus tananyag a részletes jogszabályi háttér ismertetése mellett a következõ témaköröket is érinti:
• termékdíjköteles termékek köre,
• termékdíjfizetésre kötelezett gazdálkodók köre,
• a termékdíj-fizetési kötelezettség átvállalása,
• legfontosabb szabályok a termékdíj-fizetési kötelezettséggel kapcsolatban,
• termékdíj alóli mentesség,
• termékdíj-visszaigénylés,
• jogkövetkezmények,
• a kötelezettek gyakorlati teendõi lépésrõl lépésre,
• a csomagolás, mint termékdíjköteles termék,
• a kereskedelmi csomagolás.

Népszerû elektronikus tananyag-rendszerünkkel  Ön saját idõbeosztással, könnyedén sajátíthatja el a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos legfontosabb ismereteket, valamint a tananyag végén található ellenõrzõ kérdésekkel le is tesztelheti tudását!

CompLex Kiadó

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra