Kötelezõ-e a fodrásznak péntárgéppel nyugtát adni?

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Alapesetben nem, tehát a fodrász tevékenységre vonatkozóan kiállítható a kézi nyugta, viszont amennyiben a fodrászati tevékenységet végzõ személy az üzletben kereskedelmi tevékenységet is folytat, erre vonatkozóan kötelezõ a gépi nyugtaadás. A kozmetikusokra is ezek a szabályok vonatkoznak.
A részletes szabályokat a 2007/5. számú Adózási kérdésbõl ismerhetjük meg.

2007/5. számú Adózási kérdés: pénztárgép-használati kötelezettség
[az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: Áfa törvény) 43. § (1) bekezdés b) pont, 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet]

A számla, egyszerûsített számla és nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint a nyugta adását biztosító pénztárgép és taxaméter alkalmazásáról szóló 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet 1. sz. melléklete I. részének c) pontja alapján csak pénztárgéppel, vagy taxaméterrel tehetnek eleget nyugtaadási kötelezettségüknek az üzletek mûködésérõl és a belkereskedelmi tevékenység folytatásának feltételeirõl szóló 4/1997. (I. 22.) Korm. rendelet 1. sz. mellékletében szereplõ üzletek. A szolgáltatások körében a hivatkozott jogszabály mellékletében nevesített szolgáltató tevékenységen kívüli más szolgáltató tevékenységekhez nem kötõdik kötelezõ pénztárgéphasználat, ezért azok az adóalanyok, akik az üzlethelyiségben kizárólag olyan tevékenységet végeznek, amelyek nem szerepelnek a rendelet mellékletében felsorolt szolgáltatások között, nem kötelesek az üzletükben pénztárgépet üzemeltetni (saját elhatározásuk alapján pénztárgép használatára és így gépi nyugta kibocsátásra azonban õk is jogosultak). Ez alapján például nem kell gépi nyugtát adnia egyebek mellett a fodrásznak, kozmetikusnak, a manikûr, pedikûr stb. tevékenységet végzõknek.

A szóban forgó adóalanyok, ha nem üzemeltetnek pénztárgépet, fõszabály szerint bizonylat kiállítási kötelezettségüknek nyomdai úton elõállított nyugta adásával tesznek eleget, kivéve azokat az adóalanyokat, akiket/amelyeket az adóhatóság az Áfa törvény 73. § (1) bek. alapján a nyugtaadás alól - indokolt kérelmére - mentesített. Az Áfa törvény 43. § (1) bekezdésének b) pontja alapján a vevõ kérésére a nyomdai úton elõállított nyugtát kibocsátók is kötelesek egyszerûsített számlát (illetve e helyett, saját döntésük alapján számlát) kibocsátani, ez esetben nyugta kibocsátására azonban nem kötelezettek. Ha azonban pénztárgépet üzemeltetnek, akkor a számlával bizonylatolt összeget is be kell ütniük a pénztárgépbe, de ekkor a pénztárgépi nyugtát nem kell a vevõ részére kiadni, hanem azt az egyszerûsített számla (számla) tõpéldányához kell csatolni.

Amennyiben a szolgáltatásról számla kerül kibocsátásra, akkor azon szükséges a vevõ nevének, címének a feltüntetése, ezen adatok nélkül ugyanis a kiállított bizonylat nem felel meg a számlára vonatkozó jogszabályi követelményeknek.

Ha azonban például egy fodrászati tevékenységet végzõ az üzletben egyéb, a 4/1997. (I. 22.) Korm. rendelet 1. sz. mellékletében szereplõ üzleti, kereskedelmi tevékenységet is folytat (pl. ékszert, bizsut, hajápoló termékeket is árusít), akkor ezen egyéb tevékenysége tekintetében gépi nyugta adására kötelezett, de a fodrászati tevékenységére a gépi nyugtaadási kötelezettség ekkor sem vonatkozik.
(PM Forgalmi adók, vám és jövedéki fõosztály 17.043/1/2006. - APEH Adójogi fõosztály 8990428356/2006.; AEÉ 2007/1.)

Önadózó


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra