Közigazgatási per elektronikus úton történő kezdeményezése

ART

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV

Címkék: közigazgatási határozatok bírósági felülvizsgálata


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által meghozott közigazgatási döntésekkel szembeni közigazgatási per kezdeményezésére a NAVKPER elnevezésű űrlap szolgál, amely az általános nyomtatványkitöltő program alkalmazásával tölthető ki. Az űrlapon lehetőség van a kereset rögzítésére, vagy a kereset önálló elektronikus dokumentumként is csatolható, a mellékleteket digitalizált formában kell csatolni.

A közigazgatási perekben a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény (Pp.) 340/B. § -a szerint 2016. július 1. napjától a jogi képviselővel eljáró fél és a belföldi székhelyű gazdálkodó szervezet számára kötelező az elektronikus kapcsolattartás. A Pp. 397/I.§ (2) bekezdés b) pontjában, valamint a 397/J.§ (b) pontjában foglalt átmeneti rendelkezések értelmében a Pp. 340/B. § kötelező elektronikus kapcsolattartásra vonatkozó rendelkezéseit a 2016. július 1. napján és az azt követően indult közigazgatási eljárás során hozott határozat bírósági felülvizsgálata iránti perekben kell alkalmazni. A 2016. július 1. napját megelőzően indult közigazgatási ügyekben (pl. 2016. július 1. napját megelőzően átadott megbízólevéllel indult ellenőrzések esetén) a NAV határozataival szemben a keresetlevél az ügyben első fokon eljárt közigazgatási szervnél papír alapon is előterjeszthető. 
 
Kötelező elektronikus kapcsolattartás esetén a keresetlevelet és mellékleteit elektronikus úton az elsőfokú közigazgatási határozatot hozó szervnél kell benyújtani. Az elsőfokú közigazgatási szerv a keresetlevelet az ügy irataival együtt öt napon belül elektronikusan terjeszti fel a másodfokú közigazgatási határozatot hozó szervhez, amely azokat – a keresetlevélben foglaltakra vonatkozó nyilatkozatával együtt – tizenöt napon belül elektronikusan továbbítja a bírósághoz. Ha a keresetlevél a végrehajtás felfüggesztésére irányuló kérelmet is tartalmaz, a keresetlevelet és az ügy iratait az első fokon eljárt közigazgatási szerv három napon belül terjeszti fel elektronikusan a másodfokon eljárt közigazgatási szervnek, amely azt nyolc napon belül továbbítja elektronikusan a bírósághoz (Pp. 330. § (2) bekezdése). Ha a keresetet az első fokon eljáró közigazgatási szerv ellen kell megindítani, a 330. § (2) bekezdés alkalmazása során rá a másodfokú szervre vonatkozó rendelkezések irányadók.
 
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által meghozott közigazgatási döntésekkel szembeni közigazgatási per kezdeményezésére a NAVKPER elnevezésű űrlap szolgál, amely az általános nyomtatványkitöltő program alkalmazásával tölthető ki. Az űrlapon lehetőség van a kereset rögzítésére, vagy a kereset önálló elektronikus dokumentumként is csatolható, a mellékleteket digitalizált formában kell csatolni.
 
A NAVKPER nyomtatvány és kitöltési útmutatója az alábbi helyről tölthető le:
 
http://nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/ nyomtatvanykitolto_programok_nav/kerelmek/NAV_navkper.html
 
Az űrlapot ügyfélkapun és e-perkapun keresztül is be lehet benyújtani. Az űrlap mellékleteit minősített vagy minősített tanúsítványon alapuló fokozott biztonságú elektronikus aláírással vagy bélyegzővel kell ellátni, illetve azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítési szolgáltatás (AVDH) igénybevételével hitelesíteni.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra