Közlekedési bírság csak 60 napon belül lehetséges

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az állampolgári jogok országgyûlési biztosa jelentõs elõrelépésnek tartja a Kormány döntését, amelynek értelmében április 1-tõl az eljáró hatóságnak hatvan napja van arra, hogy kézbesítse a közlekedési szabálysértés nyomán kiszabott bírságról szóló jogerõs határozatot.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010 decemberig 1.470,-Ft/hó.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó, Mobil Törvénytár. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

Közlekedési bírság csak 60 napon belül lehetséges

Szabó Máté ombudsman egy 2009-ben indult átfogó vizsgálat után még januárban felhívta a figyelmet arra, hogy a többhónapos késedelmek sértik a tisztességes eljáráshoz való jogot és a jogbiztonságot.

Már tavaly is több tucat panasz érkezett az ombudsmanhoz, bennük egyebek között azt sérelmezték, hogy a rendõrség nem tartja be a jogszabályban elõírt eljárási határidõket. A panaszok szerint tömeges mértékben fordult elõ, hogy a közigazgatási bírságot kiszabó elsõfokú határozat meghozatala és annak postára adása között hosszú hónapok is elteltek. Ezt a tényt maga az országos rendõrfõkapitány is elismerte.

Szabó Máté jelentésben hangsúlyozta, hogy a kézbesítés indokolatlan, több hónapos elhúzódása kifejezetten alkalmas arra, hogy kiüresítse az eljárási határidõk garanciális szerepét, ez pedig a tisztességes eljáráshoz való jog sérelmét okozza. Az ombudsman ezért a jelentésben felkérte a fõkapitányt, intézkedjen annak érdekében, hogy a szabályszegés elkövetésétõl számított 60 napos, illetve a törvény értelmében 90 napra meghosszabbítható eljárási határidõn túl ne születhessen közigazgatási bírságot kiszabó határozat.

Az országos rendõrfõkapitány az ombudsmani ajánlásokra adott válaszlevelében kifejtette, hogy a közúti közlekedési szabályszegés elkövetõje akkor sem mentesülhet a következmények alól, ha a hatóság valóban túllépte az ügyintézési határidõt, annak elmulasztása nem lehet jogvesztõ jellegû. Levelében hivatkozott a Legfelsõbb Bíróság 2010 februárjában hozott jogegységi határozatára, amelynek értelmében a kiemelt ügyintézési határidõ nem minõsülhet jogvesztõnek, ugyanakkor az eljárás indokolatlan elhúzódása akár a határozat megsemmisítését is maga után vonhatja.

A biztos a fõkapitány válaszára úgy reagált, hogy az ideális, minden tekintetben alkotmányos megoldást az jelentené, ha a közlekedési szabályszegések esetében is törvényi szinten rögzítenék az elévülési határidõt. A 2010. április 1-étõl hatályos módosítás következtében azonban elévülési határidõ rögzítése immár szükségtelen, az alapjogi szempontok maradéktalanul érvényesülnek, így újabb ombudsmani intézkedés sem indokolt.

Mindezt erõsíti, hogy az országos rendõrfõkapitány már idézett válaszlevelében arról is tájékoztatta a biztost, hogy az ombudsmani ajánlások nyomán a rendõrség több szervezési intézkedést és technikai fejlesztést is végrehajtott a határozatok postázásának gyorsítására, például egy automatizált döntéshozatali, ügyviteli rendszer felállításával

***

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010

Ez a könyv összefoglalóan tartalmazza mindazt, amit az új szabályok szerinti egyéni vállalkozásról és az egyéni cégrõl tudni kell. Szerzõ: Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ, az Önadózó újság fõszerkesztõje. Formátum: hagyományos nyomdai elõállítású könyv. Terjedelem: 280 oldal. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Ára: 4.900,-Ft  + 740,-Ft szállítási költség összesen: 5.640,-Ft.

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra