Közösségi adószámok megerõsítése

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A közösségi adószámok érvényességérõl meggyõzõdhet az Európai Bizottság honlapján valamint a megerõsítés az APEH Központi Kapcsolattartó Irodájától is kérhetõ.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

1. Közösségi adószámok érvényességének lekérdezése az Európai Bizottság honlapján

A közösségi  adószámok  érvényességét  az  adóhatóság  elõtt igazolható módon  ellenõrizheti az Európai Bizottság internetes honlapján (http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/vieshome.do), ha a lekérdezéskor megadja saját közösségi adószámát. Ebben az esetben a megerõsítés eredményekor Ön egy egyedi hivatkozási számot kap, mely alapján az adóhatóság az Ön által kezdeményezett lekérdezést – érvényes közösségi adószám megerõsítése esetén – azonosítani tudja. Az adóhatóság elõtt történõ igazolás céljából ezért feltétlenül fontos, hogy az egyedi hivatkozási számot tartalmazó lekérdezés eredményét irataiban megõrizze. Amennyiben a lekérdezett tagállami közösségi adószámhoz név- és címadat is megjelenik, úgy a megjelenített adatok pontosságának megerõsítése céljából Önnek nem kell az adóhatósághoz sem fordulnia. Jelenleg Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Portugália, Románia, Svédország, Szlovákia és Szlovénia azok a tagállamok, amelyek érvényes közösségi adószám esetén megjelenítik az adóalany nevét és címét is.

2. Közösségi adószámok érvényességének megerõsítése az adóhatóság által

Az EK tagállamában illetõséggel bíró adóalany közösségi adószáma érvényességének, illetve azonosító adatai pontosságának megerõsítését az EK-en belüli termékértékesítésben és szolgáltatásnyújtásban részt vevõ személyek kérhetik, tehát azon adózók, akik rendelkeznek érvényes közösségi adószámmal.

A közösségi adószámok érvényességének és azonosító adatok pontosságának megerõsítése az APEH Központi Kapcsolattartó Irodájától (továbbiakban: adóhatóság) kérhetõ telefonon, faxon, levélben és elektronikus levélben.

A 06-40-20-21-22-es telefonszámon történõ érdeklõdés esetén csak a közösségi adószám érvényességének megerõsítése kérhetõ (hétfõtõl csütörtökig 8.30-16.00 óráig, pénteken 8.30-13.30 óráig). A faxon (06-1-428-5424), levélben (1054 Budapest, Széchenyi u. 2., levélcím: 1373 Budapest, Pf.: 561.) vagy a clo@apeh.gov.hu e-mail címen írásban benyújtott kérelem esetén a közösségi adószám érvényességén túl lehetõség van a közölt név és/vagy címadat pontosságának egyeztetésére is.

Az adóhatóság által történõ közösségi adószámok érvényességének megerõsítéséhez itt letölthetõ a Kérelem formanyomtatvány.

2.1.  Milyen adat megerõsítése kérhetõ az adóhatóságtól?

Kizárólag az ügyfél rendelkezésére álló közösségi adószám érvényességének, illetve az azonosító adatok – név és cím – pontosságának megerõsítésére van lehetõség. A helyes adatok megszerzése érdekében tehát elõször az ügyfélnek kell a kapcsolatot üzletfelével felvennie, csak ezt követõen fordulhat az adóhatósághoz az adatok ellenõrzése tekintetében. Az ügyfélnek mind a közösségi adószámok, mind pedig az azonosító adatok tekintetében lehetõsége van az éppen aktuális, valamint valamely korábbi idõpontra vonatkozó helytállóságot tisztázni. Ez utóbbi esetben az ügyfélnek az idõpontot (nyomtatványban a „kereskedés idõpontját”) pontosan (év, hónap, nap) meg kell jelölnie. Egyszerre több adóalanyra vonatkozóan is kérhetõ megerõsítés.

Az ügyfélnek a rendelkezésére álló közösségi adószámot mindig, így azonosító adatok pontosságának egyeztetése esetén is meg kell adnia. Minden esetben a teljes közösségi adószámot közölni kell, a tagállamot azonosító kódot és az azt követõ számjegyeket és/vagy betûket is. Az adóhatóság kizárólag név és címadat pontosságát nem tudja megerõsíteni, az EK tagállamában illetõséggel bíró adóalany azonosításához minden esetben szükség van a közösségi adószám megadására.

Írásbeli kérelem formai kötöttség nélkül is benyújtható, de az erre rendszeresített formanyomtatvány is használható. A formanyomtatványt a kitöltési útmutatónak megfelelõen kell kitölteni.

A kérelemben az alábbi adatokat minden esetben fel kell tüntetni:

  • a kérelmezõ neve, címe

  • a kérelmezõ képviselõjének neve

  • a kérelmezõ közösségi adószáma /adószáma

  • a megerõsíteni kívánt, az EK valamely tagállamában nyilvántartásba vett adózó közösségi adószáma

  • a megadott közösségi adószámhoz tartozó, ismert azonosító adatok (az adatokat a lehetõ legpontosabban kell megadni)

  • amennyiben nem az aktuális, hanem valamely korábbi idõpontra vonatkozóan kívánja az adatok érvényességét tisztázni, úgy a kereskedés dátuma (év, hónap, nap)

  • képviseletre jogosult személy aláírása, dátum

Adatszolgáltatást az adóhatóság nem végez és adat-kiegészítés sem kérhetõ, így az adóhatóság nem bocsátja az ügyfél rendelkezésére az érvényes közösségi adószámhoz tartozó, az EK tagállamában nyilvántartásba vett adóalany nevét és címét.

2.2.  Írásbeli igazolás a megerõsítés eredményérõl

Az adóhatóság az írásban elõterjesztett kérelemre a közölt adatokkal kapcsolatos lekérdezések eredményérõl igazolást állít ki.

Amennyiben az ügyfél által megadott közösségi adószám nem érvényes, azonosító adatokra vonatkozó információt az adóhatóság nem közöl.

Az adóhatóság az azonosító adatok megerõsítése esetén „pontos” vagy „pontatlan” választ ad. Az adatot az adóhatóság akkor is pontatlannak minõsíti, ha az hiányos, például név esetén nincs feltüntetve az adóalanyiság formája (pl.: Gmbh, AG, S.A., Ltd., N.V., KG, stb.), címadat esetén pedig hiányzik az alábbi adatok valamelyike:  irányítószám, a helység, a közterület neve, közterület jellege, vagy a házszám.

Telefonon érdeklõdõ ügyfelek esetén az igazolás kiállítása nem automatikus, arra az adózó kérésének megfelelõen kerül sor, és kézbesítése az adózó adóhatósághoz bejelentett lakóhely/székhelycímére postai úton történik.

Az írásbeli igazolásokat az adóhatóság a kérelem elõterjesztésétõl számított 8 munkanapon belül küldi meg az ügyfél részére levél, fax, elektronikus levél útján.

Figyelem! A tájékoztatás a külföldi közösségi adószámok esetében a külföldi adóhatóság lekérdezés napján közzétett adatbázisán alapul!

Az igazolás csupán azt tanúsítja, hogy az ügyfél kezdeményezte tagállami üzletfele közösségi adószáma érvényességének megerõsítését, valamint a közösségi adószámmal azonosított üzleti partnere azonosító adataira vonatkozó, az ügyfél rendelkezésére álló információ pontosságának igazolását. A kiállított igazolás tehát minõsül hatósági igazolásnak, így az természetesen illetékmentes.

***

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010

Ez a könyv összefoglalóan tartalmazza mindazt, amit az új szabályok szerinti egyéni vállalkozásról és az egyéni cégrõl tudni kell. Szerzõ: Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ, az Önadózó újság fõszerkesztõje. Formátum: hagyományos nyomdai elõállítású könyv. Terjedelem: 280 oldal. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Megjelent: 2010 január 20-án. Ára: 4.900,-Ft  + 740,-Ft szállítási költség összesen: 5.640,-Ft.

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra