Közvetlen következmény feltétele a régi Áfa tv-ben

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A régi Áfa törvényben – amelyet a 2008. január 1-e elõtti ügyletek ellenõrzésében alkalmazni kell – az adómentes közösségen belüli értékesítésnek volt egy olyan feltétele, hogy a termékértékesítés közvetlen következményeként kellett a terméket belföldrõl más tagállamba elfuvarozni. Mit jelent a „közvetlen következmény” feltétel?

ÖNADÓZÓ HÍRLEVÉL – hogy a könyvelés rendben legyen!

Gyors és pontos adózási információk heti rendszerességgel. Megbízható válaszok a gyakorlati problémákra. A feliratkozás ingyenes, és egyéb kötelezettséggel sem jár, csak az e-mail címet kell megadni. Bónuszként a feliratkozással azonnal letölthetõ egy szabadon választott szakmai e-kézikönyv.


***

Közvetlen következmény feltétele a régi Áfa tv-ben

A 2007. december 31-ig hatályos régi Áfa törvény 29/A.§-a szerint:
„Mentes az adó alól:
a) az a termékértékesítés, amelyet Magyarországtól eltérõ tagállamban nyilvántartásba vett adóalany vagy a Közösségen belülrõl történõ termékbeszerzés után adófizetésre kötelezett nem adóalany jogi személy számára teljesítenek, és amely termékértékesítés közvetlen következményeként az értékesített terméket belföldrõl igazoltan más tagállamba, de még az e törvény értelmében vett Közösség területére fuvarozzák vagy egyéb módon juttatják el. Ez a rendelkezés nem vonatkozik az alanyi adómentes adóalany által teljesített termékértékesítésekre - kivéve az új közlekedési eszköz értékesítését -, valamint arra a termékértékesítésre, amelyet olyan, a 7/A. § (2) bekezdésének c) pontjában meghatározott adóalany vagy nem adóalany jogi személy számára teljesítenek, akire (amelyre) a 7/A. § (3) bekezdésének rendelkezései vonatkoznak. A termék más tagállamba történõ elfuvarozásának, eljuttatásának ténye különösen fuvarokmánnyal vagy más hitelt érdemlõ módon igazolható;”

A közvetlen következmény feltétele teljesül azzal, ha a berakodás után a termék  közvetlenül elhagyta Magyarország területét, - a termék Magyarországon nem volt további értékesítés és feldolgozás tárgya.

A „közvetlen következmény” feltételeire vonatkozóan ezen körülmények vizsgálatát tartja szükségesnek az alábbi APEH állásfoglalás is:
„2007/26. Adózási kérdés
feltétele az adómentes Közösségen belüli termékértékesítésnek, hogy a termék a termékértékesítés közvetlen következményeként hagyja el Magyarország területét
[az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: Áfa törvény) 29/A. § a) pont]
Az Áfa törvény 14. § (1) bekezdése alapján termékértékesítés esetén - fõ szabályként - a teljesítés helyének azt a helyet kell tekinteni, ahol a termék a feladás, vagy fuvarozás megkezdésének idõpontjában található. Az Áfa törvény 29/A. § a) pontja értelmében mentesül az adó alól a termékértékesítés az alábbi három feltétel együttes teljesítése esetén:
a) az értékesítés olyan adóalany, vagy nem adóalany jogi személy részére történik, aki (amely) ezen beszerzés tekintetében adófizetésre kötelezett;
b) az értékesítés következtében a termék elhagyja Magyarország területét, de még az áfa hatályok szerinti Közösség területén marad;
c) a termék az értékesítés közvetlen következményeként hagyja el Magyarország területét.
A c) pontban meghatározott „közvetlen következmény” feltétele kettõs. Jelenti egyrészt azt, hogy csak az értékesítés lehet adómentes az egyéb feltételek teljesítése esetén, amely a terméknek a másik tagállamba történõ elfuvarozása elõtti utolsó belföldi helyû értékesítése (láncügyletek esetén releváns), másként azt, hogy a terméken annak értékesítését követõen, de még belföldön már nem végezhetnek feldolgozást, átalakítást.
Amennyiben tehát az értékesített termék egyébként megfelel az a) és b) pontban foglalt feltételeknek, de azt az értékesítést követõen belföldön még megmunkálják mielõtt egy másik tagállam területén elfuvarozzák, az értékesítés nem lehet adómentes.
(PM Forgalmi adók, vám és jövedéki fõcsoport 18.810/1/2006. - APEH Adójogi fõosztály 8429859177; AEÉ 2007/2.)

Önadózó

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE - Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. www.kezikonyvek.hu

MEGRENDELÉS: info@onadozo.hu



Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra