Külföldi vállalkozó magyarországi fióktelepe

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A külföldi vállalkozó nem világjövedelme, hanem csak nemzetközi szerzõdés vagy viszonosság, illetve ezek hiányában a Tao. tv. szabályai alapján, a belföldi telephelyén végzett vállalkozási tevékenységébõl származó jövedelme után kötelezett társasági adó fizetésére.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

Külföldi vállalkozó magyarországi fióktelepének társasági adóalapja

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao. tv.) 2. § (4) bekezdése szerinti külföldi vállalkozó nem világjövedelme, hanem csak nemzetközi szerzõdés vagy viszonosság, illetve ezek hiányában a Tao. tv. szabályai alapján, a belföldi telephelyén végzett vállalkozási tevékenységébõl származó jövedelme után kötelezett társasági adó fizetésére.

A külföldi vállalkozó a cégnyilvántartásba bejegyzett fióktelepe adózás elõtti eredményét az eredménykimutatás alapján határozza meg, míg a cégnyilvántartásba be nem jegyzett telephelye esetében az adózás elõtti eredményét – azonos tartalommal – könyvviteli zárlat alapján kell megállapítania. A Tao. tv. 14. § (2) bekezdése alapján az általános adózás elõtti eredményt módosító tételeken túl a külföldi vállalkozó belföldi telephelyére meghatározott adózás elõtti eredményét:

a) csökkenti a székhelyén és bármely telephelyén az adóévben felmerült üzletvezetési és általános ügyviteli költségbõl, ráfordításból (kivéve a külföldön felmerült adót) a telephelyre arányosan jutó összeg, azzal, hogy ez az arány nem haladhatja meg a telephely által elszámolt összes árbevételnek, bevételnek a külföldi vállalkozó összes árbevételéhez, bevételéhez viszonyított arányát;

b) növeli a telephelynél az adóévi adózás elõtti eredmény terhére elszámolt valamennyi üzletvezetési és általános ügyviteli költség, ráfordítás;

c) növeli az adóévben a telephely közvetítésével elért, de a telephelynél közvetlenül el nem számolt árbevétel, bevétel 5 százaléka.

   1.      Az üzletvezetési és általános ügyviteli költségek meghatározásakor a következõkre kell figyelemmel lenni. A Tao. tv. 1. § (5) bekezdése szerint a törvényt a számvitelrõl szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: Szt.) rendelkezéseire tekintettel, azokkal összhangban kell értelmezni. Az Szt. elõírásaitól a megbízható és valós összkép biztosítása érdekében történõ eltérés nem eredményezheti az adókötelezettség változását. E mellett a Tao. tv. 31. § (2) bekezdése arról rendelkezik, hogy a törvény az 1998. évi XV. törvénnyel kihirdetett, a Gazdasági Együttmûködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Konvenciójának, az ahhoz kapcsolódó jegyzõkönyveknek és a csatlakozási nyilatkozatoknak megfelelõen – többek között –a jövedelem- és vagyonadókra vonatkozó modellegyezmény figyelembevételével készült szabályozást tartalmaz. E két rendelkezést figyelembe véve az üzletvezetési és általános ügyviteli költség alatt azon költségeket kell érteni, amelyek az Szt. elõírása alapján nem képezhetik részét a közvetlen költségnek [Szt. 82. § (3)-(6) bekezdés]. Ezek az értékesítési, forgalmazási költségek, az igazgatási költségek és az egyéb általános költségek. Ezek meghatározásakor úgy kell eljárni – figyelemmel a modellegyezmény elõírására, valamint a modellegyezmény magyarázatára –, mintha a fióktelep önálló vállalkozás lenne.

   2.      A Tao. tv. 14. § (2) bekezdés a) pontja alapján az adóévben felmerült üzletvezetési és általános ügyviteli költségbõl, ráfordításból (kivéve a külföldön felmerült adót) a telephelyre arányosan jutó összeg – amennyiben a fióktelep a külföldi vállalkozó egyetlen belföldi telephelye – lehet akár az összes felmerült költség is, amennyiben ez nem haladja meg a telephely által elszámolt összes árbevételnek, bevételnek a külföldi vállalkozó összes árbevételéhez, bevételéhez viszonyított arányát. A külföldi vállalkozó összes bevétele, árbevétele a külföldi vállalkozó beszámolójában szereplõ összeg.

   3.      A Tao. tv. 14. § (1) bekezdés kimondja, hogy az árbevétel, a bevétel, a költség és a ráfordítás elszámolásánál úgy kell eljárni, mintha a telephely a külföldi vállalkozótól független vállalkozás lenne. A telephely (fióktelep) – a többi társasági adóalanyhoz hasonlóan – független vállalkozásként elszámolhatja a létrehozatala érdekében felmerült költségeket.

[PM Jövedelemadók fõosztálya 13376/2009. – APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási fõosztály 2279577058/2009.]

***

A KÖNYVELÕI FELELÕSSÉG KÉZIKÖNYVE + CD

Az I. Fejezet szól a könyvelési szerzõdésrõl – amelyben felvázoljuk azokat a jogi technikákat, amelyeket mindenképpen javasolunk beépíteni az ügyféllel megkötött könyvelési szerzõdésbe. Ezeket könyvünk, és annak CD melléklete részletesen tartalmazza.Könyvünk II. Fejezete az adótörvények rejtett csapdáival, és a könyvelõi munka során elkövethetõ tipikus hibalehetõségekkel foglalkozik. Tanulságos olvasmány ez könyvelõknek – egy könyvelõirodai vezetõ tollából. A III. Fejezetet a könyvelõi kártérítési felelõsségnek szenteltük, amelybõl egyáltalán megismerheti, hogy melyek a téma lényeges kérdései, érveket, tippeket kaphat  ilyen élethelyzetekre.  Könyvünk értékes részét képezi az a 20 esettanulmány, amelyek könyvelõi kártérítési jogeseteket dolgoznak fel. A könyvelõ irodák felelõsségi kérdései mellett részletesen foglalkozunk a munkaviszonyban, alkalmazottként foglalkoztatott könyvelõk, fõkönyvelõk, gazdasági igazgatók kártérítési felelõsségével is. Könyvünk IV. Fejezete pedig – egyfajta válaszként, megoldásként a könyvelõi kártérítési felelõsség által felvetett kérdésekre – tartalmazza a könyvelõ iroda Általános Szerzõdési Feltételeit, továbbá Szervezeti és Mûködési Szabályzatát, felhasználható iratminta formájában. Ezeket megnyitható word dokumentumként – további iratmintákkal együtt – a könyvünk Függelékét képezõ CD is tartalmazza.

A könyvelõi felelõsség kézikönyve. Szerzõ: Dr. Szabó Tibor, Regõs Gábor
Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2009
Terjedelem: 328 oldal + CD
Ára: 9.900,-Ft + 660,-Ft postaköltség - Önadózó újság elõfizetõknek 20% kedvezménnyel 7.920,-Ft + postaköltség

Megrendelés: info@onadozo.hu

Önadózó újság elõfizetés: info@onadozo.hu

Személyesen megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat, 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 06 1 267 5010


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra