Különbözet szerinti adózás - használt személyautó

ART

Nyomtatás
Forrás: APEH

Alapvetõen nincsen akadálya annak, hogy az adóalany használt gépjármû értékesítésére alkalmazza a különbözet szerinti adózást.

Az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény (továbbiakban: Áfa törvény) 62. § (1) bekezdése szerint a különbözet szerinti adózás szabályait akkor lehet alkalmazni, ha az adóalany a terméket adó fizetésére nem kötelezett személytõl, szervezettõl, vagy olyan adóalanytól, aki (amely) a különbözet szerinti adózást választotta, továbbértékesítési céllal veszi át.

A különbözet szerinti adózás körében terméknek az Áfa törvény 62. § (2) bekezdés 1. pontja alapján az Áfa törvény 6. számú mellékletében meghatározott mûalkotás, gyûjtemény és régiség, valamint az a birtokba vehetõ dolog, amely eredeti rendeltetésének megfelelõen ismételt felhasználásra, hasznosításra még alkalmas (ide nem értve a mezõgazdasági és élelmiszer-ipari eredetû, valamint a jövedéki törvény hatálya alá tartozó terméket) minõsül.

Az Áfa törvény 13. § (1) bekezdés 15. pontja szerint továbbértékesítési cél a beszerzett termék saját célú használat, hasznosítás nélküli, Áfa törvény 6. § szerinti értékesítése, melynek eredményeként a termék használati értéke legfeljebb a kereskedelemben szokásos értékváltozás figyelembevételével térhet el a beszerzéskori állapottól.

Az Áfa törvény idézett rendelkezései alapján alapvetõen nincsen akadálya annak, hogy az adóalany használt gépjármû értékesítésére alkalmazza a különbözet szerinti adózást.

Ugyanakkor figyelemmel kell lenni arra, hogy a különbözet szerinti adózás esetén a termék kategóriájának egyik alapvetõ kritériuma, hogy olyan dolog legyen, amely eredeti rendeltetésének megfelelõen ismételt felhasználásra még alkalmas.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben a beszerzett gépjármûvek felújításra szorulnak, akkor ezen jármûvek csak abban az esetben eshetnek a különbözet szerinti adózás alá, ha a beszerzéskori állapotukban is alkalmasak arra, hogy az eredeti rendeltetésnek megfelelõen használják azokat, és a javítások, szerelések kizárólag az állapot és az állag feljavítására, egyes - az eredeti rendeltetésnek megfelelõ használatot nem meghiúsító - hibák kiküszöbölésére, a biztonságos mûködtetés biztosítására szolgálnak.
Azaz abban az esetben, ha a beszerzett gépjármû mûszaki állapota olyan, hogy az az eredeti rendeltetés szerinti használatra alkalmatlan, a jármû mûködésképtelen, és a javítás eredményeként válik használható gépjármûvé, akkor ezen jármû tekintetében nem alkalmazható a különbözet szerinti adózás, hiszen a beszerzéskor a gépjármû nem volt eredeti rendeltetésének megfelelõen ismételt hasznosításra alkalmas, így nem teljesül az Áfa törvény 62. § (2) bekezdés 1. pontjának különbözet szerinti adózás alá vonható termékre vonatkozó alapvetõ feltétele.

Fontos kitétel, hogy különbözet szerinti adózás esetén a beszerzésnek továbbértékesítési céllal kell történnie.
Mivel az Áfa törvény 13. § (1) bekezdés 15. pontja alapján a továbbértékesítési cél egyik fogalmi eleme, hogy a termék továbbértékesítése során a használati érték legfeljebb a kereskedelemben szokásos értékváltozás figyelembevételével térhet el a beszerzéskori állapottól, így a használt gépjármû javítása, szerelése, felújítása során figyelemmel kell lenni arra is, hogy a gépjármû beszerzéskori értékéhez képest túlzó értékváltozás ne következzék be.
Ez azt jelenti, hogy a szokásos, a megfelelõ használhatóságot biztosító javítások mellett az olyan jellegû szerelések esetén, amelyek a gépjármû használati értékét jelentõsen megnövelik a beszerzéskori állapothoz képest - mint például tunning, motorcsere, a rendeltetés megváltoztatása -, a továbbértékesítési cél nem valósul meg, így a különbözet szerinti adózás szabályai az érintett gépjármû tekintetében nem alkalmazhatók.

Figyelemmel kell lenni továbbá arra, hogy az Áfa törvény 63. § (3) bekezdése úgy rendelkezik, hogy az adóalany nem jogosult az elõzetesen felszámított adó levonására, ha a beszerzett termék értékesítésére a különbözet szerinti adózást alkalmazza.

Ennek alapján az olyan termékhez eszközölt beszerzések általános forgalmi adótartalma, amelyet a különbözet szerinti adózás szabályai szerint értékesítenek, nem helyezhetõ levonásba.

Ez azt jelenti, hogy különbözet szerinti adózás alá vont gépjármûvek javítási, szerelési és egyéb költségeinek áfája nem levonható.

(PM Forgalmi Adók, Vám és Jövedéki Fõosztály 14.533/2006. - APEH Adójogi Fõosztály 8990320919)

Forrás: www.apeh.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra