Különleges jogállású adóalanyok speciális ügyletei

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Általános forgalmi adó szempontjából a közösségen belüli ügyletek megítélésénél különleges adózói körbe tartoznak a mezõgazdasági tevékenységet folytatók közül azok, akik nem az általános szabályok szerint, hanem ehelyett az áfa törvény 14. fejezete szerinti adózást választottak, a kizárólag a tevékenység közérdekû és speciális „tárgyi” jellegére tekintettel adómentes adózók, az alanyi mentességet választó adóalanyok, a nem áfa alanyok (ideértve a természetes személyeket is), továbbá az egyszerûsített vállalkozói adó törvény hatálya alá tartozó adóalanyok.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 9 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 16.380,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

Különleges jogállású adóalanyok speciális ügyletei

A fõ szabállyal ellentétben a fenti, különleges jogállású adóalanyok az Európai Közösség más tagállamából történõ termékbeszerzéseik tekintetében (általában) nem a célországban fizetik meg az áfát, hanem az értékesítõ szerinti tagállamban. (Kivéve az új közlekedési eszközöket és a jövedéki termékek beszerzését, amelyre minden esetben célország szerinti adózást ír elõ a jogszabály.)

Ennek azonban két feltétele van: egyrészt adózó elõzõ évi és tárgyévi közösségi termékbeszerzéseinek összege ne haladja meg az évi 10 ezer eurót, másrészt adózó ne váltson ki önkéntesen közösségi adószámot a fenti érték elérését megelõzõen. A két feltétel teljesülése esetén az ügylet nem tartozik a magyar áfa törvény hatálya alá, így a különleges jogállású közösségi termékbeszerzést bonyolító adóalanynak sem bevallási, adatszolgáltatási, sem befizetési kötelezettsége nem keletkezik itthon.

Amennyiben a különleges jogállású adóalany közösségen belüli beszerzései elérik a 10 ezer eurót, az állami adóhatóságnál bejelentési kötelezettsége keletkezik, és közösségi adószámot kell váltania még a határérték elérése elõtt. Ennek formanyomtatványai az adott szervezetre, személyre rendszeresített adat és változás-bejelentõ lapok (2009-ben a 09T201, 09T201/T, 09T101, 09T101/E).

A határérték túllépése esetén már a célország szerinti adózás lép életbe, azaz Magyarországon adózónak áfa megállapítási, bevallási, fizetési és adatszolgáltatási kötelezettsége keletkezik, viszont a beszerzés tagállamában áfa-mentesen jut hozzá az ügylet tárgyához.

A célország szerinti adózásnak megfelelõen az adó alapjára a termékre vonatkozó adómértéket – 25 %-ot, vagy 18 %-ot, vagy 5 %-ot - kell felszámítani.

Ha adózó önkéntesen kíván bejelentkezni közösségi adószámért, akkor – amennyiben volt elõzõ évben ilyen ügylete – a megelõzõ év december 31-ig jelentheti be a választását, ha nem volt, akkor pedig a tárgyévi elsõ beszerzése elõtt teheti meg ezt. Ettõl a választásától adózó két évig nem térhet el.

Termékimport során ezen különleges jogállású adóalanyi kör részére a vámhatóság veti ki az általános forgalmi adót.

A közösségen belüli beszerzéseket terhelõ adókról az adóhatósághoz benyújtandó bevallás típusa eltérõ. A kizárólag az ügylet speciális vagy közérdekû jellegére tekintettel mentes tevékenységet végzõ és az alanyi mentes adóalany 2009. évben a 0956-os áfa bevallást, a többi különleges jogállású adóalany a 0986-os bevallást köteles benyújtani-

Mindegyik különleges jogállású adóalany köteles adatszolgáltatást teljesíteni az e célra rendszeresített 09A60 számú nyomtatványon.

Az eva alany nem az eva bevallásában (0943-as), hanem a hanem az elõbb említett 0986-os és a 09A60-as adatlapokon vall errõl a speciális gazdasági eseményrõl.

A korábbi évek kötelezettségeinek pótlására, önellenõrzésére a 2004-2007. évre a 0786., 2008-as évre a 0886-os nyomtatványok szolgálnak.

A különleges jogállású adóalanyok közösségen belüli termékértékesítésére is különleges szabályok vonatkoznak.

Amennyiben a kizárólag az ügylet speciális vagy közérdekû jellegére tekintettel mentes tevékenységet végzõ, illetõleg az eva adóalany a Közösség más tagállamába illetõséggel bíró adóalany részére teljesít termékértékesítést, az értékesítést megelõzõen közösségi adószámot kell kérnie. Az elõbbi adóalany a 0965. sz. áfa bevallást és a 09A60 nyilatkozatot, az eva alany a 09A60-as nyilatkozatot adja.

Az alanyi adómentes adóalany nem köteles közösségi adószámot kérni. Értékesítése nem minõsül közösségen belüli termékértékesítésnek.

Áfa alanynak nem minõsülõ természetes személy új közlekedési eszköz Közösségen belüli értékesítése során közösségi adószám kiváltására, továbbá a 0965. és 09A60-as bevallást benyújtására köteles.(Bõvebben olvashatnak a témáról a weboldalról letölthetõ, illetve az APEH ügyfélszolgálatain beszerezhetõ ’Az európai közösség más tagállamából történõ termékbeszerzése tekintetében különleges adózói kör áfa adózásának alapvetõ szabályai’címû Információs füzetben.)

APEH Közép-dunántúli Regionális Igazgatósága              Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Fõosztály

Forrás: www.apeh.hu

***

A KÖNYVELÕI FELELÕSSÉG KÉZIKÖNYVE + CD

Az I. Fejezet szól a könyvelési szerzõdésrõl – amelyben felvázoljuk azokat a jogi technikákat, amelyeket mindenképpen javasolunk beépíteni az ügyféllel megkötött könyvelési szerzõdésbe. Ezeket könyvünk, és annak CD melléklete részletesen tartalmazza.Könyvünk II. Fejezete az adótörvények rejtett csapdáival, és a könyvelõi munka során elkövethetõ tipikus hibalehetõségekkel foglalkozik. Tanulságos olvasmány ez könyvelõknek – egy könyvelõirodai vezetõ tollából. A III. Fejezetet a könyvelõi kártérítési felelõsségnek szenteltük, amelybõl egyáltalán megismerheti, hogy melyek a téma lényeges kérdései, érveket, tippeket kaphat  ilyen élethelyzetekre.  Könyvünk értékes részét képezi az a 20 esettanulmány, amelyek könyvelõi kártérítési jogeseteket dolgoznak fel. A könyvelõ irodák felelõsségi kérdései mellett részletesen foglalkozunk a munkaviszonyban, alkalmazottként foglalkoztatott könyvelõk, fõkönyvelõk, gazdasági igazgatók kártérítési felelõsségével is. Könyvünk IV. Fejezete pedig – egyfajta válaszként, megoldásként a könyvelõi kártérítési felelõsség által felvetett kérdésekre – tartalmazza a könyvelõ iroda Általános Szerzõdési Feltételeit, továbbá Szervezeti és Mûködési Szabályzatát, felhasználható iratminta formájában. Ezeket megnyitható word dokumentumként – további iratmintákkal együtt – a könyvünk Függelékét képezõ CD is tartalmazza.

A könyvelõi felelõsség kézikönyve. Szerzõ: Dr. Szabó Tibor, Regõs Gábor
Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2009
Terjedelem: 328 oldal + CD
Ára: 9.900,-Ft + 660,-Ft postaköltség - Önadózó újság elõfizetõknek 20% kedvezménnyel 7.920,-Ft + postaköltség

Megrendelés: info@onadozo.hu

Önadózó újság elõfizetés: info@onadozo.hu

Személyesen megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat, 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 06 1 267 5010


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra