Magán-gyógyszerész, falugondnok, szociális munkás

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

2010. január 1-jétõl a magán-gyógyszerész, a falugondnok, a tanyagondnok, a szociális szolgáltatást végzõ magánszemélyek ezen tevékenységük tekintetében már nem minõsülnek egyéni vállalkozónak az Szja-törvény és az Eva-törvény alkalmazása szempontjából. Amennyiben a magánszemély ezen tevékenységét 2009. december 31-ét követõen is egyéni vállalkozóként kívánja folytatni, kérnie kell az egyéni vállalkozók nyilvántartásába történõ felvételét az okmányirodánál.

Tájékoztató a magán-gyógyszerész, a falugondnok, a tanyagondnok, a szociális szolgáltatást végzõ magánszemély adózók részére

2010. január 1-jétõl ezen magánszemélyek a fenti tevékenységük tekintetében már nem minõsülnek egyéni vállalkozónak az Szja-törvény és az Eva-törvény alkalmazása szempontjából. Amennyiben a magánszemély ezen tevékenységét 2009. december 31-ét követõen is egyéni vállalkozóként kívánja folytatni, kérnie kell az egyéni vállalkozók nyilvántartásába történõ felvételét az okmányirodánál.

A személyi jövedelemadóról szóló 2003. évi CXVII. törvény (Szja-törvény) 3. § 17. pontja, valamint az egyszerûsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény (Eva-törvény) 21. § (1) bekezdés f)-g) pontjai 2010. január 1-jétõl módosulnak. A gyógyszerészi magántevékenység, falugondnoki tevékenység, tanyagondnoki tevékenység vagy szociális szolgáltató tevékenység folytatásához szükséges engedéllyel rendelkezõ magánszemély e tevékenysége tekintetében már nem minõsül egyéni vállalkozónak az Szja-törvény és az Eva-törvény alkalmazása szempontjából.

Ennek következtében a fent nevesített tevékenységeket egyéni vállalkozóként 2010. január 1-jétõl csak az egyéni vállalkozókról és az egyéni cégrõl szóló 2009. évi CXV. törvény (a továbbiakban: Evtv.) rendelkezései szerint lehet folytatni.  E törvény alapján az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésének feltétele, hogy az erre irányuló szándékáról a természetes személy az egyéni vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos ügyekben eljáró, országos illetékességû hatósághoz (Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala) az okmányirodán keresztül megfelelõ bejelentést nyújtson be.

Azon fent nevesített adózók, akik jelenleg az egyszerûsített vállalkozói adó (továbbiakban: eva) alanyai, 2010. január 1-jétõl az eva alanyává magánszemélyként kizárólag egyéni vállalkozóként válhatnak. Ezért amennyiben 2010. január 1-jét követõen nem vetetik nyilvántartásba magukat az Evtv. alapján, úgy elvesztik az eva alkalmazására való jogosultságukat.

Forrás: www.apeh.hu

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 9 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 16.380,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra