Magánnyugdíjpénztári tagdíj utólagos bevallása

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A bérszámfejtõi munka egyik "szépsége", amikor utólag derül ki, hogy a dolgozó magánnyugdíjpénztár tagja, de ezt csak késõbb hozza a munkáltató tudomására. Mostanában több kérdés is felmerült ezzel kapcsolatosan, hogyan is kell ezt utólag pótolni, helyesbíteni, önellenõrizni, illetve módosítani. A 2006, 2007 és 2008-as éveket figyelembe véve elmondhatjuk, hogy minden évet másképp.

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE - praktikus tanácsokkal, magyarázatokkal, megoldásokkal. Terjedelem 576 oldal. Ára: 9.900,-Ft+postaköltség. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat: Bp. József krt. 53. I/8. Tel: 267 5010. Megrendelés: info@adonet.hu 

***

Az e témában a gyakorlatban felmerült kérdésekre kapunk választ az Adóhivatal honlapján 2008. április 30-án megjelent alábbi tájékoztatóból.

Tájékoztató a magánnyugdíjpénztári tagdíj 2008. évben történõ utólagos bevallásának megváltozott szabályairól

A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetérõl szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) végrehajtásáról szóló 195/1997. (XI. 5.) Korm. rendelet (Tbj. R.) módosításáról szóló 87/2008. (IV. 15.) Korm. rendelet értelmében a Tbj. R. 5/B. §-ának (1) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„Ha a biztosított magánnyugdíjpénztár tagja, és a tagdíjfizetési kötelezettségének kezdõ napjától a Tbj. 19. §-a (2) bekezdésének a) pontja szerinti nyugdíjjárulékot fizet, akkor a tárgyévtõl eltérõ idõszakra vonatkozó nyugdíjjárulékot, valamint tagdíjat a foglalkoztató az Art. szabályai szerint önellenõrzéssel helyesbíti. Az önellenõrzést a foglalkoztató a magán-nyugdíjpénztári tagság tényének tudomására jutását (igazolását) követõ hónap 12. napjáig teljesíti. Ha a foglalkoztató határidõn túl teljesíti az önellenõrzést, a határidõ lejártát követõ naptól köteles önellenõrzési pótlékot felszámítani és megfizetni.”

A hivatkozott rendelet 2008. április 30-án lép hatályba, mely 2008. január 1-jétõl visszamenõlegesen alkalmazható.

Ebben a speciális esetben utólagosan - a tárgyévtõl eltérõ idõszakra vonatkozóan önellenõrzés keretében - kerül sor a tagdíj bevallására és befizetésére egy olyan idõszakra, amelyre a pénztártagság tényének ismerete hiányában, a foglalkoztató részérõl a járulékalapot képezõ juttatások kifizetésekor, azaz az eredeti esedékességekor a teljes mértékû nyugdíjjárulék bevallása és befizetése jogszerûen megtörtént.

Példák az alkalmazásra:

1. A dolgozó 2008. február 1-jén belépett a magánnyugdíjpénztárba, de a belépési nyilatkozatot nem adta le a munkáltatójának. A munkáltatónak csak 2008. április hónapban jut tudomására, hogy a dolgozó magánnyugdíjpénztár tagja.
A Tbj. 50. §-a és a Tbj. R. 5/B. § (1) bekezdése szerint, a tárgyévi (2008. évi) nyugdíjjárulék-tagdíj elszámolást abban a tárgyhavi bevallásban (bevallási idõszakban) kell rendezni, amikor a foglalkoztató a pénztártagság tényérõl dokumentált módon értesül, azaz a tagdíjbevallás és befizetés esedékessége ez esetben a pénztártagság tényének tudomására jutását (igazolását) követõ hónap 12. napja.
Ebben az esetben a munkáltató az APEH felé 2008. április hónapról a 2008. május 12-én benyújtandó 0808-as számú bevallás 10-es lapján a tárgyhavi kötelezettséget már a magánnyugdíjpénztártag magánszemélyre vonatkozóan vallja be. A 2008. február 1-tõl március 31-ig terjedõ idõre vonatkozó kötelezettség egyösszegû feltüntetése ugyanezen bevallás egy újabb 10-es lapján az 558-562. sorok együttes, 6-os kóddal való kitöltésével tehetõ meg, a megfelelõ elõjel alkalmazásával [a nyugdíjjárulék összege (558. sor) negatív elõjellel, a magánnyugdíjpénztári tag nyugdíjjáruléka, a tagdíj, tagdíj kiegészítés összege (559-562. sorok) pozitív elõjellel]. Ebben az esetben figyelemmel kell lenni arra, hogy az alkalmazás minõsége kódszámnak megegyezõnek kell lennie a korábban benyújtott bevallásban szerepeltetett alkalmazás minõsége kódszámmal. Természetesen a 0808M-es lapon a magánszemélyhez köthetõ magánnyugdíjpénztár kódját, illetve a 0808-09-es lapon az 541. sorban a magánnyugdíjpénztári tagság idõtartamát is fel kell tüntetni.

2. A dolgozó 2005. április 1-jén belépett a magánnyugdíjpénztárba, de a belépési nyilatkozatot nem adta le a munkáltatójának. A munkáltatónak csak 2008. április hónapban jut tudomására, hogy a dolgozó magánnyugdíjpénztár tagja.

Ebben az esetben a munkáltató az APEH felé 2008. április hónapról a 2008. május 12-én benyújtandó 0808-as számú bevallás 10-es lapján a tárgyhavi kötelezettséget, már a magánnyugdíjpénztártag magánszemélyre vonatkozóan vallja be. A 2008. januártól 1-tõl március 31-ig terjedõ idõre ugyanezen bevallás egy újabb 10-es lapján kell bevallani mind a nyugdíjjárulék, mind a tagdíj (tagdíj kiegészítés) kötelezettséget a fentiekben ismertetett módon és a 6-os kód egyidejû alkalmazásával.

2007. január 1-jétõl december 31-éig a korábban benyújtott 0708-as számú bevallásban a magánszeméllyel összefüggésben tévesen (közömbös, hogy kinek a hibájából) bevallott 8,5% nyugdíjjárulék a helyes 0,5%-kal a havonta elvégzett helyesbítés, önellenõrzés benyújtásával korrigálható, a tagdíjfizetési kötelezettség bevallására pedig ugyanezen bevallásban helyesbítés, önellenõrzés benyújtásával van lehetõség.

Az adózás rendjérõl szóló 2003. évi XCII. törvény 168. § (7) bekezdése értelmében nem kell önellenõrzési pótlékot felszámítani, ha a munkáltató (kifizetõ) az elektronikus havi adó- és járulékbevallást a magánszemély hibás nyilatkozata miatt önellenõrzéssel helyesbíti. Tekintettel arra, hogy ebben az esetben a munkáltatót (kifizetõt) a tagdíj tekintetében önellenõrzési pótlék-fizetési kötelezettség nem terheli, ezért az erre utaló tényt a magánnyugdíjpénztárat megilletõ önellenõrzési pótlék rovatban nulla beírásával kell jelezni.

Tekintettel arra, hogy az íly módon elõírt 8%-os tagdíjkötelezettség a magánnyugdíjpénztárat illeti meg, a Nyugdíjbiztosítási Alapot megilletõ bevétel címén, a 125-ös adónemkódon befolyt nyugdíjjáruléknak az adott magánnyugdíjpénztári adónemkódra történõ átvezetésére a 0817-es számú „Átvezetési és kiutalási kérelem a folyószámlán mutatkozó túlfizetéshez” elnevezésû nyomtatvány benyújtásával van lehetõség.

2005. április 1-jétõl 2006. december 31-éig a nyugdíjjárulék az adóhatósághoz korábban már benyújtott bevallás önellenõrzésével, helyesbítésével korrigálható, a magánnyugdíjpénztári tagdíj pedig a magánnyugdíjpénztáraknál rendszeresített - az adott évnek megfelelõ - önellenõrzési nyomtatványon vallható be, közvetlenül az érintett magánnyugdíjpénztárhoz. Ebben az esetben a Nyugdíjbiztosítási Alapot megilletõ bevétel címén a 125-ös adónemkódon befolyt nyugdíjjárulék kiutalására a 0817-es számú „Átvezetési és kiutalási kérelem a folyószámlán mutatkozó túlfizetéshez” elnevezésû nyomtatvány benyújtásával van lehetõség, és a tagdíj összegét közvetlenül a magánnyugdíjpénztár részére kell megfizetni.

Figyelem! Nem változott annak a bevallási szabálya, ha a foglalkoztatónak tudomása volt a magánnyugdíjpénztári tagság tényérõl, de ezt figyelmen kívül hagyva teljesítette a járulék megállapítási, levonási és bevallási kötelezettségét. Ebben az esetben a téves bevallást önellenõrzés, helyesbítés keretében lehet korrigálni (2007. január 1-jét követõ idõszakra az adóhatóság felé, 2007. január 1-jét megelõzõ idõszakra az adott magánnyugdíjpénztárhoz) és a foglalkoztató nem mentesül az önellenõrzési pótlék megfizetése alól sem.

Forrás: www.apeh.hu

Szerkesztõi megjegyzés:

A 2008. május havi Önadózóban megjelent Kérdések és válaszok járulékbevallással kapcsolatosan címû írásunkban Matlné Kisari Erika összeállításában az utolsó kérdés e témára vonatkozik. Így a válasz legutolsó mondata a fenti tájékoztató alapján változik, vagyis 2006. évre nem a 08-as bevallásban kell a tagdíjat bevallani, hanem még az aktuális magánnyugdíjpénztárhoz pótlólag benyújtani a bevallást, illetve önellenõrizni. Az Art. 49. § (1) bekezdésében foglaltak alapján nem minõsül önellenõrzésnek, ha az adózó a bevallását késedelmesen nyújtja be, és késedelmét nem igazolja, vagy igazolási kérelmét az adóhatóság elutasítja.

Önadózó

***

JÁRULÉKFIZETÉSI ABC 2008 - Ára: 4900,-Ft. Szerzõk: Matlné Kisari Erika, Pintérné dr.Molnár Ilona, Széll Zoltánné. Lektor: dr.Jurányi Benedekné. Terjedelem: 253 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Megrendelés: info@onadozo.hu

***

Adótanácsadás, vagyontervezés, cégalapítás, képviselet adóügyben: ADÓNET.HU Zrt. Budapest, József körút 53. I. em. 8. Tel: 06 1 267 5010299 0880 – e-mail: info@adonet.hu - Félfogadás: egyezetett idõpontban

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra