Magyar társaság külföldi telephelye - kamat

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A magyar társaság egyezményes állambeli telephelyének (pl. fióktelepének) nem kell levonnia a 30%-os mértékû forrásadót a könyveiben kimutatott kötelezettség alapján fizetett kamattal összefüggésben, ha a kamat jogosultja olyan államban rendelkezik illetõséggel, amellyel Magyarország nem kötött egyezményt.

Magyar társaság külföldi telephelye által harmadik országbeli részére fizetett kamat

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (továbbiakban: Tao. tv.) 2. § (4) bekezdésének 2010. január 1-jétõl hatályos b) pontja értelmében adóalany a külföldi szervezet, vagyis az a külföldi személy, illetve az üzletvezetési helye alapján külföldi illetõségû, amely illetõsége szerinti állammal Magyarország nem kötött kettõs adóztatás elkerülésérõl szóló egyezményt a jövedelem- és vagyonadók területén (a továbbiakban: egyezmény), és a részére például belföldi székhelyû társaság kamatot, jogdíjat, szolgáltatási díjat fizet. A külföldi szervezet 30%-os mértékû forrásadó megfizetésére köteles a felsorolt bevételei után, a belföldi kifizetõ útján.

Kamat jogcím felmerülése esetén - az OECD modellegyezmény és az ahhoz fûzött kommentár rendelkezései szerint - a kamatot abból az államból származónak kell tekintetni, ahol annak kifizetõje illetõséggel bír, kivéve, ha a hitelt a telephely igényeinek fedezésére vették fel és a kamatot a telephely viseli. Ebben az esetben a telephely fekvése szerinti állam lesz a kamat forrása. Ha a kamat a telephelytõl származik, akkor a kamatfizetésre azt a kettõs adóztatást kizáró egyezményt kell alkalmazni, amelyet a telephely szerinti állam a kamatra jogosult illetõsége szerinti államával kötött. Abban az esetben, ha az említettek között nincs egyezmény, annak hiánya nem változtatja meg a kamat forrásának helyét, továbbá arra sincs lehetõség, hogy a telephellyel rendelkezõ és a kamatra jogosult illetõsége szerinti állam között fennálló egyezmény alkalmazását kiterjesszék a telephely és a kamat harmadik országbeli jogosultja közötti ügyletre.

Az elõzõekbõl következõen a magyar társaság egyezményes állambeli telephelyének (pl. fióktelepének) nem kell levonnia a 30%-os mértékû forrásadót a könyveiben kimutatott kötelezettség alapján fizetett kamattal összefüggésben, ha a kamat jogosultja olyan államban rendelkezik illetõséggel, amellyel Magyarország nem kötött egyezményt.

[PM Jövedelemadók fõosztálya 2621/2010. – APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási fõosztály 5227290623/2010.]

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. 9-12. hónapra 5.880,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra