Május 31: lejár a társasági adóbevallás határideje

TAO

Nyomtatás
Forrás: NAV

Közeledik 2012. május 31-e, a társaságok 2011. évi társasági adókötelezettségének bevallási határideje. Ezen időpontra közel 400 ezer kettős könyvvitelt vezető társaságtól, illetve 15 ezer egyszeres nyilvántartást vezető adózótól várják bevallásuk benyújtását.

Egy héttel a határidő előtt az adózók közel negyede már teljesítette kötelezettségét. A bevallások azóta is folyamatosan érkeznek  és remélhetően egyetlen cég sem felejti el e határidőt.
 
Fontos, hogy a jelzett időponttal a kettős könyvvitelt vezető, cégjegyzékbe bejegyzett adózóknak beszámolójuk letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségüknek is eleget kell tenniük.
 
A 2011. adóévre vonatkozóan társasági adókötelezettségüknek a Tao. tv. hatálya alá tartozó  egyszeres, illetve kettős könyvvitelt vezető adózók egyaránt a 1129. számú nyomtatvány benyújtásával tesznek eleget. Az egyszereskönyvvitelt vezető adózók korábbi, ’28-as számú bevallása megszűnt és tartalmában beépült a 1129. számú bevallásba.
 
A különböző adózói köröknek a nyomtatvány kitöltéséhez, a borítólapon kell jelölni az adózó könyvvezetési módját. Ezt követően kizárólag azok a lapok nyithatók meg, melyek a jelölt adózói kör kötelezettség megállapításához tartozó adatokat tartalmazzák.
 
A kettős könyvvitelt vezető adózók a társasági adókötelezettségükről, a csekély összegű (de minimis) támogatásokról, illetve az érintett speciális adózói kör a jelzetteken túl az  energiaellátók jövedelemadójáról, a hitelintézeti járadékról, illetve a hitelintézeti különadó kötelezettségről is a 1129. számú bevallásban adnak számot.
 
A 2012. évre az Eva. tv. szerinti adózást első alkalommal választó adózónak – a társasági adó hatálya alól  2012. január 1-jével kikerült – társasági adókötelezettségét általánosságban május 31-éig a 1171EVA jelű bevalláson kell  teljesítenie.
 
A bevallás kitöltő programja és a hozzá tartozó útmutató 2012. január 6-tól letölthető a NAV Internetes honlapjáról (http://www.nav.gov.hu>Letöltések>Nyomtatványkitöltő programok).
 
Az ÁNYK (AbevJava) platform független keretprogram által nyújtott szolgáltatás továbbra is biztosítja az aktív help alkalmazását.
 
A bevallás kitöltésénél még sajnos mindig előfordul, hogy egyes adathelyek ezer Ft helyett forintban kerülnek kitöltésre. A könyvelő cégek esetén megtörténik, hogy egyszerre több bevallást is készítenek, ezért az alapadatokat, például az adószámot elírják. Mivel az ilyen jellegű hibákat az internetes kitöltő program nem tudja kiszűrni, ezért a kitöltésnél fontos a fokozott figyelem.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra