Még egy hónapig lehet pályázni vissza nem térítendő támogatásért háziorvosi eszközök vásárlására

Forrás: MTI

Még egy hónapig, április 30-ig lehet pályázni vissza nem térítendő támogatásért háziorvosi eszközök, illetve praxis vásárlására - közölte az Országos Alapellátási Intézet (OALI) főigazgatója.

Balogh Sándor elmondta, hogy eszközvásárlásra mostanáig összesen 53 pályázat érkezett, közülük 8-at utasítottak el, mert azok nem feleltek meg a kiírási követelményeknek. A többi pályázó között a rendelkezésre álló 100 millió forintból összesen több mint 25 millió forintot osztottak szét, háziorvosok átlagosan 600 ezer forintot kaptak eszközök vásárlására.
 
Praxisvásárlásra mostanáig 13 pályázatot bíráltak el, ezek mind megfeleltek a követelményeknek. Balogh Sándor  arra is kitért, hogy a vásárlók életkora 35, míg a praxisukat eladóké 67 év volt. Utóbbiak között négyen már 70 évesek is elmúltak. A fiatal háziorvosok között összesen valamivel több mint 50, átlagosan mintegy 3,6 millió forintot osztottak szét. A jelentkezők nagy része nagyvárosi, de akadtak néhányan, akik falusi praxis vásárlásához jelentkeztek anyagi támogatásért.
 
Balogh Sándor kiemelte: a háziorvosok eszközvásárlását fedező 100 millió forintos forrásból 75, míg a praxist vásárlók támogatására szolgáló 200 millió forintos keretből nagyjából 150 millió forint van még. A pályázatok benyújtásának határideje április 30-án lejár - hívta fel a figyelmet a főigazgató.
 
A kormány úgynevezett Praxis-váltás programjának pályázati kiírásai januárban jelentek meg az OALI honlapján. 
 
A pályázatokat a bírálóbizottság megadott szempontrendszer alapján, beérkezési sorrendben folyamatosan bírálja el, amíg a rendelkezésre álló keret tart.
 
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága és az OALI közös közleménye szerint a praxisjog vásárlásához szükséges támogatásra azok pályázhatnak, akik háziorvostani szakvizsgával vagy csecsemő és gyermekgyógyász szakvizsgával vagy háziorvosi tevékenység végzésére jogosító licencvizsgával rendelkeznek - azzal a feltétellel, hogy ezen végzettségeket igazoló dokumentumokat 2010. január 1. és 2012. március 31. között szerezték vagy szerzik meg.
 
Feltétel továbbá: a nyertes háziorvosnak vállalnia kell, hogy az anyagi támogatás fejében a támogatás mértékével arányos ideig a megvásárlásra tervezett praxisban végez háziorvosi vagy házi gyermekorvosi tevékenységet.
 
A praxisjog vásárláshoz igényelhető összeg alsó határa egymillió, maximális összege pedig négymillió forint.
 
A praxisvásárlás mellett a minisztérium az indokolt eszközbeszerzéseket is támogatja az alapellátó orvosok körében. Ezen támogatásra azok pályázhatnak, akik orvosi diplomájukat 2002. január elseje után szerezték, területi ellátási kötelezettségük van, továbbá a praxisjog vásárlásnál részletezett körbe kell tartozniuk. A meglévő praxis felszereléséhez maximálisan egymillió forint igényelhető.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra