Még három hétig igényelhető az agrárbiztosítások idei díjtámogatása

Forrás: MTI

Legkésőbb május 15-ig jelezhetik igényüket a termelők az idei mezőgazdasági biztosításaik díjtámogatására - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) szerdán.

A szervezet közleménye szerint tavaly a rendelkezésre álló támogatási keretnek mindössze harmadát sikerült felhasználni, de az idén valamivel kedvezőbbek a feltételek, így nőhet az érdeklődés a konstrukció iránt. 

Tavaly óta köthetők ismét díjtámogatással egyes agrárbiztosítások. Az új rendszer a támogatott biztosítások díjának akár kétharmadát is megtéríti a csatlakozó gazdák számára, akik a kárenyhítő alapból is kétszer akkora juttatásra számíthatnak, mint biztosítással nem rendelkező társaik.

Póczik András, az FBAMSZ elnökségi tagja szerint tavaly az új rendszer sok feltétele csak a határidő előtti hetekben tisztázódott, illetve sok termelő nem szerzett tudomást a lehetőségről. A tavalyi 2,7 milliárddal szemben az idén 3,1 milliárd forint a támogatási keret, így a szerződők szinte biztosak lehetnek benne, hogy túligénylés miatt nem csökken a biztosításukra eső támogatás mértéke.

Az FBAMSZ tapasztalatai szerint ugyanakkor a konstrukció széles körű elterjedéséhez szükség van további módosításokra egyebek mellett a folyósítás ütemezésében, valamint új növénybiztosítások bevezetésére, egyszerűbb termékekre és átláthatóbb adatszolgáltatási rendszerre.

Az FBAMSZ felhívta a figyelmet arra is, hogy akár a százmilliós nagyságrendet is elérheti azon ki nem fizetett díjvisszatérítések összege, amitől azok a termelők estek el, akik az egységes támogatási kérelem űrlapján nem jelölték be a támogatott növénybiztosítás igényének rubrikáját. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) ebben az esetben még akkor sem fizet, ha az érintettek egyébként minden mást az előírásoknak megfelelően hajtottak végre.

A szövetség szerint a jövőben célszerű volna egy ilyen fontos kérdésben ikszelés helyett figyelemfelkeltő módon, külön nyilatkoztatni a termelőket. Emellett, mivel a tavalyi támogatási keret nem merült ki, célszerűnek tartanák megteremteni a csak ezt a hibát elkövető termelők számára is a díjvisszatérítés lehetőségét.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra