MEGJELENT AZ ÖNADÓZÓ DECEMBERI SZÁMA!

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

ANYÁK ÉS LEÁNYOK – AVAGY AZ IFRS SZERINTI KONSZOLIDÁLT KIMUTATÁSOK I. * ADÓFELTÖLTÉS DECEMBER 20-IG * ÉV VÉGI BEVALLÁSI AKTUALITÁSOK * EGYÉNI VÁLLALKOZÓK, ÕSTERMELÕK ÉV VÉGI TEENDÕI * NONPROFIT SZERVEZTEK SZÁMVITELE, ADÓZÁSA * NONPROFIT – GAZDÁLKODÁS * NONPROFIT – BESZÁMOLÓ, KÖNYVVEZETÉS, BEVALLÁS * NONPROFIT – TA, ÁFA, SZJA, ILLETÉK * KÖZHASZNÚ TÁRSASÁGOK HOGYAN TOVÁBB? * EGYESÜLÉS, SZÉTVÁLÁS SZÁMVITELE * ÚJRAHASZNÁLHATÓ CSOMAGOLÁS A TERMÉKDÍJAS SZABÁLYOZÁSBAN * ÚJ LEHETÕSÉGEK A CÉG EREDMÉNYÉNEK OPTIMALIZÁLÁSÁRA II. * AMIT A MEGBÍZÁSI JOGVISZONYRÓL TUDNI KELL * GONDOLATOK A NYENYI ADATSZOLGÁLTATÁS TITKAIRÓL * VAGYONGYARAPODÁS - KONTRA CSALÁDJOG * ÉV VÉGI ÜNNEPEK AZ IRODÁBAN * ADÓINFO 2008 DECEMBER * KERESSE AZ IN MEDIO ÉS RELAY HÍRLAPÜZLETEKBEN!

________________________________________________

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja

Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre még 13.205,-Ft (1-12. hó).  Régi és új elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010. Elõfizetés:  info@onadozo.hu 

 ________________________________________________

MEGJELENT AZ ÖNADÓZÓ DECEMBERI SZÁMA


PORTRÉ: PÖLÖSKEI PÁLNÉ A TÁRSASÁGI ADÓZÁSRÓL

A magyar adórendszerben leginkább a társasági az az adó, amelyen nem kell feltétlen változtatni.  Talán azt meg lehetne megvizsgálni, elemezni, hogyan hatnak a kedvezménynek minõsülõ adóalap módosítások és az adókedvezmények, és azokat, amelyek nem hatékonyak, meg kellene szüntetni, egyszerûsítve a szabályozást. Ami azonban ennél fontosabb, a különadó megszüntetése, ha erre megérnek a feltételek, valamint a munkát terhelõ adók csökkentése.

ADÓFELTÖLTÉS DECEMBER 20-IG

Közeledik az év vége, amely a vállalkozások számára azzal is jár, hogy  egyes adóknál december 20-ával – ugyan ez szombatra esik, de munkanap - az elõlegen felül befizetést kell teljesíteni. E befizetéseket a várható éves kötelezettség alapján az adózónak kell megbecsülni. A kötelezettség nem teljesítése, késedelmes teljesítése vagy részbeni teljesítése mulasztási bírságot von maga után.

ÉV VÉGI BEVALLÁSI AKTUALITÁSOK

Felvetõdik a kérdés, hogy az év utolsó hónapjában, decemberben van-e az adózóknak valamilyen különleges bevallási, vagy befizetési kötelezettségük. Bár sokan úgy gondolják, hogy már ekkor bevallási „nagyüzem” van, azonban az éves kötelezettségek bevallása ténylegesen csak a következõ év elsõ hónapjaiban aktuális. Néhány dologról ugyanakkor nem érdemes elfeledkezni.

EGYÉNI VÁLLALKOZÓK, ÕSTERMELÕK ÉV VÉGI TEENDÕI

A személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozó adózóknak az éves adóbevallás kiöltésekor - a pénzforgalmi szemléletre tekintettel - már nem lehet olyan gazdasági döntéseket hozniuk, amelyekkel az adófizetési kötelezettségüket optimalizálni tudnák. Az adó optimalizálása mellett vannak olyan év végi feladatok is, amelyet a törvény amiatt rendel el, hogy  az adókötelezettség teljesítése ellenõrizhetõ legyen. Ezek a feladatok többek között a nyilvántartások megfelelõ vezetése és lezárása, a tevékenységhez használt tárgyi eszközök, nem anyag javak nettó értékének megállapítása, a készletek számbavétele leltározás keretében, illetve a selejtezés.

NONPROFIT SZERVEZTEK SZÁMVITELE, ADÓZÁSA

Átfogó képet adunk az alapítványok, egyesületek gazdálkodási szabályairól, könyvvezetési, beszámoló készítési és bevallási feladatairól. Külön írások szólnak a nonprofit szervezetek társasági adó, általános forgalmi adó, és személyi jövedelemadó kötelezettségeirõl. Foglalkozunk 1%-os kérdésekkel, az illetékszabályokkal, és kifutó közhasznú társaságok elõtt álló döntési lehetõségekkel.

NONPROFIT – GAZDÁLKODÁS

Alapítványok, társadalmi szervezetek gazdálkodásának általános szabályai. Ismertetjük a társadalmi szervezetek, alapítványok  gazdálkodására vonatkozó elõírásokat,   a bevételek, cél szerinti bevételek, vállalkozási bevételek, és a kiadások elszámolására vonatkozó szabályokat valamint a közhasznú szervezetek gazdálkodásának sajátosságait.

NONPROFIT – BESZÁMOLÓ, KÖNYVVEZETÉS

Alapítványok, társadalmi szervezetek könyvvezetési, beszámolási szabályai. Írásunkban ismertetjük a társadalmi szervezetek beszámolási,  és könyvvezetési kötelezettségének szabályait,  kitérve a  könyvvizsgálati kötelezettségre is. Részletesen tárgyaljuk a nyilvánosságra hozatal, a letétbe helyezés, közzététel, a közhasznúsági jelentés, a számviteli – gazdálkodási szabályzatok kérdését.

NONPROFIT - BEVALLÁS

Egyesületek, alapítványok bevallási kötelezettségérõl. Az egyesületekre, alapítványokra, valamint általánosságban a társadalmi szervezetekre az adóbevallás vonatkozásában hasonló szabályok vonatkoznak, mint a gazdasági társaságokra. Bevallási kötelezettségük attól függõen alakul, hogy mely adónem alanyai.

NONPROFIT – TÁRSASÁGI ADÓ

Alapítványok, közalapítványok és a társadalmi szervezetek társasági adózása. Az alapítvány, a közalapítvány, a társadalmi szervezet a társasági adónak különös adóalanya, mely abban mutatkozik meg, hogy a társasági adóalap és az adókötelezettség megállapításánál sajátos szabályokat érvényesíthetnek, sõt, bizonyos esetekben mentesülnek az adó megfizetése alól. Mindezt az indokolja, hogy e szervezetek alapvetõen nem vállalkozási tevékenység végzésére jönnek létre, mûködésük legfõbb célja nem a vagyon-, illetve a jövedelemszerzés, hanem az össztársadalmi érdekek kielégítésének szolgálata.

NONPROFIT – ÁFA

Alapítványok, egyesületek  Áfa törvény szerinti adózása. Az egyesületek, alapítványok tevékenységével összefüggõ Áfa törvényi szabályozás az egyik legbonyolultabb adózási technika a magyar adózás rendszerében. A gazdasági társaságok tevékenységére megírt Áfa törvényt jelentõsen bõvíteni kellett annak érdekében, hogy a nem profit érdekelt jogi személyek adózása szabályozásra kerüljön. Többek között szükséges volt az adómentes értékesítések, a közösségi árumozgások, a levonási jog szabályainak bõvítése illetve speciális, az általánostól eltérõ rendelkezések megalkotása. Egyszerûbb lehetõségként kínálkozna annak kijelentése a törvényben, hogy a nonprofit szervezetek nem adóalanyok, de ez esetben a nonprofit szektor a piaci verseny érvényesülését zavarhatná, akadályozná.

NONPROFIT – SZJA

Közcélú adományok és juttatások -  nonprofit szervezetek személyi jövedelemadó kérdései. A nonprofit szervezetek többségében valamely közérdekû cél, közhasznú feladat ellátására jönnek létre és végzik tevékenységüket, melynek elõsegítése érdekében (alaptevékenységük veszélyeztetése nélkül) lehetõségük van a profitszerzésre, de elsõdlegesen vállalkozási tevékenységet nem végezhetnek.  Éppen ezért, mivel az állam mellett bizonyos funkciókat (humán vagy szociális jellegû szolgáltatások) önállóan látnak el, ezért a nonprofit szervezetek támogatóit és  szolgáltatásainak igénybevevõit számos adókedvezmény illeti meg, mely kedvezmények többek között a személyi jövedelemadóról szóló törvény  (továbbiakban: szja-törvény) alapján érvényesíthetõk.

NONPROFIT – ILLETÉK

Alapítványokra, társadalmi szervezetekre vonatkozó illetékszabályok. Az alapítvány, közalapítvány, a társadalmi szervezet, a köztestület és a közhasznú társaság – de még az egyházak és egyházi intézmények is  - személyük jellege folytán mindenre – vagyonszerzési,  eljárási illetékekre is - kiterjedõ illetékmentességgel rendelkeznek  - kivéve, ha vállalkozási tevékenységük után társasági adót fizettek.


NONPROFIT – KÖZHASZNÚ TÁRSASÁGOK HOGYAN TOVÁBB?

A közhasznú társaság kifutó cégforma, mivel 2007. július 1-jét követõen már nem alapítható. Ezen társaságok 2009. június 30-ig  vagy módosítják a társasági szerzõdésüket és nonprofit Kft-ként mûködnek tovább,  vagy más nonprofit gazdasági társasággá  alakulhatnak át, vagy pedig jogutód nélküli megszûnésüket kell elhatározniuk. 


EGYESÜLÉS, SZÉTVÁLÁS SZÁMVITELE

Az egyesüléssel, illetve szétválással történõ átalakulások számviteli specialitásai. Az átalakulások szabályait bemutató cikksorozatban korábban már áttekintésre kerültek az átalakulások számvitelének általános szabályai. Most az egyesülések, illetve a szétválások specialitásai kerülnek bemutatásra.

ANYÁK ÉS LEÁNYOK – AVAGY AZ IFRS SZERINTI KONSZOLIDÁLT KIMUTATÁSOK I.

Most induló sorozatunkban a nemzetközi számviteli szabályok szerinti konszolidált pénzügyi beszámolók, vagy csoportbeszámolók lényegét és elkészítésének módját mutatjuk be. Elsõ alkalommal a beszámolókészítés alapelveit, az irányítás meghatározását és a goodwill elszámolását ismertetjük.

ÚJRAHASZNÁLHATÓ CSOMAGOLÁS A TERMÉKDÍJAS SZABÁLYOZÁSBAN

2008. év vége közeledtével nem árt áttekinteni, mit tettünk helyesen, és mit tehetnénk a jövõben annak érdekében, hogy a környezetvédelmi termékdíjat csak a kötelezõ mértékben fizessük meg és feleslegesen sem bírság, sem túlzott adó ne terheljen bennünket. Írásunkban elsõsorban a raklapokkal, göngyölegekkel kapcsolatos kötelezettségeket ismertetjük.

ÚJ LEHETÕSÉGEK A CÉG EREDMÉNYÉNEK OPTIMALIZÁLÁSÁRA II.

Elõzõ havi lapszámunkban megjelent „Új lehetõség a cég eredményének optimalizálására” címû írásunkban egy új típusú konstrukciót ismertettünk, amely jelen adózási környezetben valódi elõnyt nyújthat a vállalkozások egész palettájának. Ugyanakkor biztosan sokakban felmerült a kérdés: hogyan mûködik egy ilyen megoldás, és milyen jogi háttér áll mögötte? Illetve a legfontosabb: hogyan fogja a gyakorlatban hasznosítani ezt egy könyvelõ vagy egy adótanácsadó?

AMIT A MEGBÍZÁSI JOGVISZONYRÓL TUDNI KELL

Munkavégzésre irányuló jogviszony megbízási szerzõdésen is alapulhat.  Amennyiben a tevékenység jellege megengedi, a felek a szerzõdési szabadság alkotmányos joga alapján élhetnek azon jogukkal, hogy a szerzõdés típusát közös akarattal megválasszák, azaz ne munkaszerzõdést, hanem megbízási szerzõdést kössenek. E két szerzõdéstípus elhatárolásának kialakult gyakorlata van, csak utalunk a színlelt szerzõdések problémjára, az ebben a körben kiadott 7001/2005. (MK 170.) FMM-PM együttes irányelvre a munkavégzés alapjául szolgáló szerzõdések minõsítése során figyelembe veendõ szempontokról. Írásunkban hangsúlyosan csak a megbízási jogviszony keretében munkát végzõk biztosítási és járulékfizetési kötelezettségére vonatkozó rendelkezéseket tekintjük át, igyekezve példákon keresztül magyarázni a szabályokat és az eljárást.

GONDOLATOK A  NYENYI ADATSZOLGÁLTATÁS TITKAIRÓL

A napokban levelek érkeztek a „trehány” vállalkozásokhoz, cégekhez melyben a  Nyugdíjbiztosító Igazgatóság területileg illetékes szerve udvarias és könnyen értelmezhetõ módon felhívja az adott vállalkozást, hogy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál lefolytatott felülvizsgálat során megállapításra került, hogy adott vállalkozás adatszolgáltatási kötelezettségének nem tett eleget. A cikkben elgondolkodok arról, hogy miféle adatokat is kell biztosítani különbözõ adatokra éhes hatósági jogosítványokkal rendelkezõ szervezetek részére. És mit tettünk eddig.

VAGYONGYARAPODÁS  - KONTRA CSALÁDJOG

A vagyonosodási vizsgálatok során az egyik leggyakrabban felmerülõ, jogvitára okot adó probléma a házassági vagyonjogi (családjogi) szabályok alkalmazhatósága. A családjogi törvény (Csjt.) a közös vagyoni vélelmet állítja fel a 27.§-ában, vagyis minden a házassági életközösség fennállása alatt szerzett vagyontárgy (bevétel) a házastársak egyenlõ arányú közös tulajdona, a kiadások pedig szintén közösek. Ugyanakkor az Szja. törvény 4.§ (6) bekezdése kimondja, hogy a házassági vagyonközösség alatt szerzett jövedelem után az azt megszerzõ házasfelet terheli az adókötelezettség.

ÉV VÉGI ÜNNEPEK AZ IRODÁBAN

A karácsonyt és az új évet nemcsak otthoni környezetben ünnepeljük, hanem munkahelyünkön kollégáink, partnereink társaságában is.

ADÓINFO 2008 DECEMBER

Önadózó - az adózók lapja 2009. évi elõfizetés még 13.205,-Ft., 20% szakkönyv-vásárlási és 10% képzési kedvezménnyel. Elõfizetés: info@onadozo.hu Tel: 06 1 267 5010


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra