Megjelent az Önadózó májusi száma

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Könyvvizsgálói tapasztalataim a 2009-es év zárásához * Társasági adóbevallás 2009 * Szja bevallási tudnivalók 2009 * A tõzsdei ügyletbõl származó jövedelem – a 2009. évi Szja bevallásban * Az egészségügyi hozzájárulás bevallása * A vagyonadó bevallása * Számlázás 2010 április 1-tõl * Könyvelés és beszámolókészítés devizában * Külföldön, az EU más tagállamában felmerült költséget terhelõ forgalmi adó visszaigénylése * A munkába járással kapcsolatos költségtérítés új szabályai * Ingatlanértékesítésbõl származó jövedelem adókötelezettsége * Nyugdíjasok továbbfoglalkoztatása * Választás társadalombiztosítási szemmel. Jelöltek, új és távozó képviselõk * Uniós projektek dokumentálása * Verseny és vevõk – tippek a jobb költséggazdálkodáshoz és árazáshoz * Tanácsadói marketing a huszonegyedik században

_________________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

_________________________________________

Megjelent az Önadózó májusi száma

KÖNYVVIZSGÁLÓI TAPASZTALATAIM A 2009-ES ÉV ZÁRÁSÁHOZ

Lázasan folyik a 2009-es év zárásának könyvvizsgálata. Bevallom, nekem egyik szemem sír, a másik nevet. Cikkemben az elmúlt 1-2 hónap tapasztalataiból szemezgettem.

TÁRSASÁGI ADÓBEVALLÁS 2009

A terjedelmi korlátok miatt ugyan nem tudunk minden kérdést részleteiben tárgyalni, de erre talán nincs is szükség, hiszen a bevallás kitöltési útmutató sok részletkérdést is érint és a jobb megértést példával is, illusztrálja. Ezért a cikk célja alapvetõen a figyelem felhívása néhány olyan témára, amely a tapasztalatok szerint problémát jelent az adózók egy része számára, továbbá kitér azon kérdésekre, amelyekben 2009-tõl változott az elõírás. Nem kívánja a cikk pótolni a törvényi elõírásokat és a bevallás kitöltési útmutatóra is szüksége lehet az adózóknak a cikk elolvasása után is. Mindezek után vegyük sorra, a kiemelésre indokolt kérdéseket.

SZJA BEVALLÁSI TUDNIVALÓK  2009

A 2009. évi adóköteles jövedelmek bevallására nyitva álló határidõ - amennyiben azt nem 2010. február 25-éig kellett megtenni - 2010. május 20-a. Ez nem csak az adóbevallás benyújtásának, hanem az adótartozás megfizetésének a végsõ határideje is. Terjedelmi korlátok miatt a 0953-as bevallás legfontosabb tudnivalói kerülnek bemutatásra.

A TÕZSDEI ÜGYLETBÕL SZÁRMAZÓ JÖVEDELEM – A 2009. ÉVI SZJA BEVALLÁSBAN

Az alábbi cikkben – a 2009. adóévrõl szóló bevallás benyújtására nyitva álló határidõ lejárta elõtti utolsó pillanatban – a tõzsdei ügyletbõl származó jövedelemre vonatkozó szabályokat mutatom be, elsõsorban azzal a szándékkal, hogy a bevallás elkészítéséhez praktikus segítséget nyújtsak. A vonatkozó szabályok áttekintése és értelmezése több szempontból is idõszerûnek és szükségesnek látszik. Egyrészt ugyanis a tõzsdei ügyletbõl származó jövedelem megállapítása a legbonyolultabb a külön adózó jövedelmek közül, hiszen a jövedelmet vagy a veszteséget akár több száz, több ezer ügylet együttes eredménye alapján kell megállapítani. Másrészt ezen jövedelemtípus esetén a jövedelmet a kifizetõk nem állapítják meg a magánszemély helyett, azaz a magánszemélynek lényegesen bonyolultabb a feladata, minthogy a kifizetõk igazolásának tartalmát manuálisan átmásolja a bevallás megfelelõ soraiba. Harmadrészt a 2009-es évben a gazdasági válság miatt feltehetõen számos magánszemély veszteséget szenvedett el a tõzsdén, ami bizonyos további feltételek esetén adókiegyenlítésre jogosítja e személyeket. Az adókiegyenlítés pedig gyakorlatilag azt jelenti, hogy a magánszemély az állami adóhatóságtól a korábban megfizetett adót visszakéri, és ilyen esetben – az esetleges ellenõrzésre tekintettel – különösen fontos az, hogy a magánszemély nyilvántartásai helyesek és pontosak legyenek.

AZ EGÉSZSÉGÜGYI HOZZÁJÁRULÁS BEVALLÁSA

Közeledik a magánszemélyek személyi jövedelemadó bevallásának határideje. A személyi jövedelemadó bevallás keretében történik a százalékos és tételes egészségügyi hozzájárulás bevallása is. A törvényi szabályozás összetettsége miatt az egészségügyi hozzájárulás kiszámítása nem könnyû feladat, ebben a cikkben néhány példán keresztül szemléltetve kívánunk segítséget nyújtani a 0953-as bevallás 09-es lapjának kitöltéséhez.

A VAGYONADÓ BEVALLÁSA

Az egyes nagy értékû vagyontárgyakat terhelõ adóról szóló 2009. évi LXXVIII. törvényt 2009. nyarán fogadta el az Országgyûlés. Az Alkotmánybíróság a törvény egyes rendelkezéseit - a lakóingatlanokat terhelõ adót -  a 8/2010. (I. 28.) AB határozatával megsemmisítette. Fennmaradt viszont a vízi jármûvet, a légi jármûvet, és a nagy teljesítményû személygépkocsit terhelõ vagyonadó.  A következõkben az adózásra vonatkozó szabályokat vagyontárgy típusok szerint ismertetjük. A következõ bevallási határidõ: május 20-a és május 31-e.

SZÁMLÁZÁS 2010 ÁPRILIS 1-TÕL

A régi kormányzatnak komoly intézkedéseket kellett volna hoznia a vállalkozók terheinek csökkentése érdekében és valódi, egyszerûsítést célzó intézkedéseket kellene bevezetnie az adózás terén. Sajnos eddig nem így történt, aminek újabb példája, hogy a Pénzügyminiszter valamilyen, általam nem ismert megfontolásból módosította a 24/1995 (XI.22.) számú rendeletét. A rendelet módosításának következtében a gazdálkodóknak a számítógéppel elõállított számlának az elsõ kinyomtatott példányát meg kell különböztetnie a többi példánytól, vagyis az eredetit a másolatoktól. Kérdés, hogy az új szabály jelent-e tartalmi változást vagy sem az elõzõ szabályhoz viszonyítva?

KÖNYVELÉS ÉS BESZÁMOLÓKÉSZÍTÉS DEVIZÁBAN

A számviteli törvény rendelkezései alapján 2010. január 1- jétõl bármely vállalkozás könyvelhet euróban és  ezzel az éves beszámolóját, egyszerûsített éves beszámolóját is összeállíthatja euróban, ha erre vonatkozó döntését a számviteli politikájában az üzleti év elsõ napját megelõzõen rögzítette és a létesítõ okirata szerinti devizaként az eurót jelölte meg. A vállalkozó e döntését legkorábban a döntést követõ ötödik üzleti évre vonatkozóan változtathatja meg, amennyiben a számviteli politikáját és a létesítõ okiratát ennek megfelelõen módosítja. A létesítõ okiratban meg kell határozni a jegyzett tõke értékét a választott devizanemben. Íársunkban a devizában vezetett könyvelés és beszámoló-készítés alapvetõ szabályait ismertetjük.

KÜLFÖLDÖN, AZ EU MÁS TAGÁLLAMÁBAN FELMERÜLT KÖLTSÉGET TERHELÕ FORGALMI ADÓ VISSZAIGÉNYLÉSE

2010. évtõl a külföldön, az EU más tagállamában felmerült költségeknél a külföldi partner által felszámított adó visszatérítésének eljárási szabályai megváltoztak. Jelen cikkben néhány gyakorlati szempontot szeretnénk közölni a visszatérítéssel kapcsolatban a Tisztelt Olvasóval.

A MUNKÁBA JÁRÁSSAL KAPCSOLATOS KÖLTSÉGTÉRÍTÉS ÚJ SZABÁLYAI

A cikk megírására az a jogszabályváltozás szolgáltatott alapot, mely szerint a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésrõl szóló 78/1993. (V. 12.) Korm. rendelet hatályát veszti, s helyette 2010. május 1-jétõl a 39/2010. (II. 26.) Korm. rendeletet kell alkalmazniuk azoknak a munkavállalóknak, valamint munkáltatóknak, akik e rendelet hatálya alá tartoznak. A korábbi kormányrendelet 2010. április 30-áig van hatályban, azaz a rendelkezései is az eddig az idõpontig alkalmazhatóak. Az új kormányrendelet az elõzõhöz képest egyrészt pontosította a szabályokat, fogalmakat, másrészt az új szabályozás bizonyos körû bõvítést eredményezett a költségek megtérítése terén. Ebbõl következõen az alábbiakban az új szabályozást szeretném részletezni, valamint kitérek a korábbi rendelethez képest módosuló rendlelkezésekre.

INGATLANÉRTÉKESÍTÉSBÕL SZÁRMAZÓ JÖVEDELEM ADÓKÖTELEZETTSÉGE

Amennyiben egy magánszemély ingatlant értékesít, akkor meg kell állapítania, hogy a személyi jövedelemadóról szóló többször módosított 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja-törvény) 59-63. §-ai alapján keletkezik-e adókötelezettsége. Az ingatlanértékesítésbõl származó jövedelmet a bevételbõl kiindulva, a költségek és a tulajdonban tartás idõszakát figyelembe véve kell meghatározni. A következõkben példák segítségével kerül bemutatásra az ingatlanértékesítésbõl származó jövedelem meghatározásának, valamint az adókötelezettség teljesítésének menete.

NYUGDÍJASOK TOVÁBBFOGLALKOZTATÁSA

Írásunkban áttekintjük, hogy a nyugellátás megállapítását követõen a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatására milyen jogviszonyban kerülhet sor, illetve, hogy e jogviszonyok milyen kötelezettségeket keletkeztetnek a foglalkoztatók és a magánszemélyek tekintetében.

VÁLASZTÁS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI SZEMMEL JELÖLTEK, ÚJ ÉS TÁVOZÓ KÉPVISELÕK

A 2010. áprilisi országgyûlési képviselõválasztások kapcsán bemutatjuk mind a képviselõjelöltekre, mind a megválasztott országgyûlési képviselõkre, mind pedig a leköszönõ Parlament újra nem választott tagjaira vonatkozó speciális társadalombiztosítási elõírásokat.

UNIÓS PROJEKTEK DOKUMENTÁLÁSA: MILYEN HÁTTÉR FELADATOK VÁRNAK RÁNK UNIÓS PROJEKTÜNK MEGVALÓSÍTÁSA FOLYAMÁN?

Egy projekt elõkészületei és megvalósítása folyamán az elsõdleges feladat a projekt sikeres szakmai megvalósítása, vagyis a tervezett ütemezésnek megfelelõ elõrehaladás és az indikátorok teljesülésének folyamatos biztosítása. Emellett azonban számos olyan feladat vár ránk, mely ugyanolyan fontos, mint az alapvetõ cél és rengeteg adminisztrációval jár. Ezeknek a „háttér munkálatoknak” a jelentõségére a pénzügyi elszámolások és a helyszíni ellenõrzések során figyelünk fel legtöbbször, amikor már késõ és rossz esetben valamennyi támogatási összeg elutasításával is jár. Az alábbiakban ezért azokat a teendõket, fontos tudnivalókat foglaltuk össze, melyre a projekt kezdeti idõszakától érdemes figyelni.

VERSENY ÉS VEVÕK   –  TIPPEK A JOBB KÖLTSÉGGAZDÁLKODÁSHOZ ÉS ÁRAZÁSHOZ

Elõzõ részeinkben láttuk, hogyan elemezzük költségeinket, és tegyük hatékonyabbá vállalati mûködésünket. A termék életciklusának figyelembe vételét vitattuk meg a következõkben. Eddig fõleg a vállalaton belüli tényezõkre összpontosítottunk, mint például az elõállítási költségek meghatározása, a ráfordítások széles körének figyelembe vétele,  vagy a költségek termékekre osztása. Itt az ideje, hogy nézõpontunkat szélesítve, kitérjünk  a piac és a vevõk költségeinek szempontjaira.

TANÁCSADÓI MARKETING A HUSZONEGYEDIK SZÁZADBAN

Állandó szerzõnk, dr. Tóth András  pénzügyi tanácsadó az Õsember a pénztárcámban címû könyve kapcsán bemutatja a Facebook üzleti lehetõségeit. Írásán olyannyira fellelkesültünk, hogy azon nyomban létrehoztuk az Önadózó Facebook (és még a Twitter) oldalát is. Próbálja ki a Kedves Olvasó is a saját oldalával – ebbõl nagy baj nem lehet, mi is így voltunk vele. Segítünk is olvasóinknak (info@onadozo.hu) a kezdõ lépésekben, már amennyire e téren tudunk.

ADÓINFO 2010 MÁJUS

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra