Mérleg közzététel

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium www.im.hu honlapján is olvashatjuk, hogy a Számvitelrõl szóló 2000. évi C. törvény 154. §-a értelmében minden kettõs könyvvitelt vezetõ vállalkozó (ideértve a külföldi székhelyû vállalkozás magyarországi fióktelepét is) köteles az éves beszámolóját a letétbe helyezéssel (cégbíróság) egyidejûleg közzétenni.

A vállalkozó azzal tesz eleget a közzétételi kötelezettségének, ha a beszámolót - a letétbe helyezéssel egyidejûleg - megküldi az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Cégszolgálat számára. (1055 Budapest, Nádor u. 32.)

A közzététel díja a jogi személyiség nélküli cég esetét 5000 forint, jogi személyiségû cég esetén pedig 10000 forint, mely összeget az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium 10032000-01483305-00000000 számú számlaszámára kell utalni.
Az átutaláson fel kell tüntetni a cégjegyzékszámot, az átutalás másolatát pedig mellékelni kell a beszámoló benyújtásakor. A részletes szabályokat az alábbi jogszabályok tartalmazzák:

A Számvitelrõl szóló 2000. évi C törvény

153. § (1) A kettõs könyvvitelt vezetõ, cégjegyzékbe bejegyzett vállalkozó köteles a jóváhagyásra jogosult testület által elfogadott éves beszámolót, egyszerûsített éves beszámolót, kötelezõ könyvvizsgálat esetén a könyvvizsgálói záradékot vagy a záradék megadásának elutasítását is tartalmazó független könyvvizsgálói jelentéssel együtt, valamint az adózott eredmény felhasználására vonatkozó határozatot az adott üzleti év mérlegfordulónapjától számított 150 napon belül a cégbíróságnál letétbe helyezni ugyanolyan formában és tartalommal (szövegezésben), mint amelynek alapján a könyvvizsgáló az éves beszámolót vagy az egyszerûsített éves beszámolót felülvizsgálta.

154. § (1) Minden kettõs könyvvitelt vezetõ vállalkozó (ideértve a külföldi székhelyû vállalkozás magyarországi fióktelepét is) köteles az éves beszámolót, illetve az egyszerûsített éves beszámolót, kötelezõ könyvvizsgálat esetén a könyvvizsgálói záradékot vagy a záradék megadásának elutasítását is tartalmazó független könyvvizsgálói jelentéssel együtt - a letétbe helyezéssel egyidejûleg - közzétenni. A kiegészítõ melléklet egészének vagy egy részének közzétételétõl el lehet tekinteni, ha az éves beszámoló, illetve egyszerûsített éves beszámoló felülvizsgálatát végzõ könyvvizsgáló állásfoglalása szerint a vállalkozó valós vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzete egyértelmû megítéléséhez a mérlegben, az eredménykimutatásban szereplõ adatok elegendõek.

A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény

18. § (1) A számviteli törvény szerinti beszámolót a cégbíróságon a számviteli törvény rendelkezéseinek megfelelõen letétbe kell helyezni, valamint közzététel céljából a céginformációs szolgálathoz is be kell nyújtani. A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton is letétbe helyezhetõ és közzétehetõ, a (2)-(3) bekezdésben foglaltak szerint. Az elektronikus úton benyújtott beszámolót fokozott biztonságú elektronikus aláírással kell ellátni.


1/2006. (VI. 26.) IRM rendelet a Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közremûködõ Szolgálat mûködésérõl, valamint a céginformáció költségtérítésérõl


13. § (1) A cég számviteli törvény szerinti beszámolóját a Ctv. 18. §-ában foglaltak szerint papír alapú formában vagy elektronikus úton kell a Cégszolgálat részére megküldeni.
(2) A papír alapú benyújtás esetén az adatok elektronikus úton történõ rögzítéséért (közzétételéért) az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium 10032000-01483305-00000000 számú számlaszámára jogi személyiség nélküli cég esetén 5000 Ft, jogi személyiségû cég esetén pedig 10 000 Ft költségtérítés megfizetését kell a kérelem benyújtásával egyidejûleg igazolni. A befizetõ egyértelmû azonosítása érdekében az átutalási megbízás „közlemény” rovatában fel kell tüntetni a befizetés jogcímét (beszámoló közzétételi költségtérítése), valamint a befizetõ cég cégjegyzékszámát is.
(3) A beszámoló elektronikus úton történõ benyújtása esetén a költségtérítés összege 3000 Ft, melyet a Ctv. 37. §-ának (4) bekezdésében, valamint az illeték és a közzétételi költségtérítés elektronikus úton történõ megfizetésérõl a cégeljárásban és más cégügyekben szóló rendeletben foglaltak szerint kell megfizetni.
(4) Ha a cég a beszámoló papír alapú vagy elektronikus úton történõ benyújtása esetén a közzétételi költségtérítés megfizetését elmulasztja, a Cégszolgálat a benyújtó személyt tájékoztatja a Ctv. 19. §-ának (4) bekezdésében foglalt jogkövetkezményekrõl.
(5) A Cégszolgálat által elektronikusan nyilvántartott, illetve feldolgozott beszámolóba történõ - a Ctv. 19. §-ának (3) bekezdése szerinti - betekintés a Cégszolgálat ügyfélszolgálati irodájában ingyenes. A papír alapú formában benyújtott beszámolókat az elektronikus feldolgozást követõ két évig a Cégszolgálat köteles megõrizni.


Önadózó


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra