Mérleg letétbe helyezési újdonságok

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A cégek utoljára a 2007-es üzleti évrõl készült számviteli beszámolójukat kötelesek a cégbíróságnál papír alapú formában letétbe helyezni, amennyiben nem élnek a már most is lehetséges elektronikus letétbe helyezéssel, majd az ezt követõ üzleti évrõl (2008) készült mérleg kizárólag elektronikus úton küldhetõ meg a céginformációs szolgálatnak, tehát a cégbíróságnál a letétbe helyezési kötelezettség megszûnik.

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2008-ra 13.200,-Ft (1.100,-Ft/hó). Elõfizethetõ: info@onadozo.hu Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!

***

A 2007. évi CXXVI. törvény 311.§-a teljes egészében átírta a Ctv. 18.§-át. A számviteli törvény szerinti beszámolót – elõször azon 2008. évi mérlegre alkalmazandóan, amelynek mérlegfordulónapja XII.31. vagy azt követõ idõpont!!! – elektronikus úton kell a céginformációs szolgálatnak (Ctv. 1.§ (2) bekezdés) megküldeni, amelyet elektronikus okiratként kell elkészíteni vagy azt elektronikus okirattá alakítani és továbbítani. Erre a 18.§ (3) bekezdés szerint a cég szervezeti (törvényes) képviselõje, a jogi képviselõje, vagy a cég megbízott könyvelõje jogosult, aki legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírással rendelkezik.

Ha a beszámoló eredetileg papír alapú okiratként készült, a fenti személy annak egy eredeti példányát az elfogadástól számított 10 évig köteles megõrizni és kétség esetén azt a cégbíróság felhívására bemutatni.

A mérlegbeszámoló kötelezõ mellékleteit a Ctv. 18.§ (5) bekezdése sorolja fel, a (6) bekezdés pedig elõírja az ún. elektronikus ûrlap kitöltésének kötelezettségét. Az elektronikus számviteli beszámoló a kormányzati portál útján is benyújtható, ez esetben nem kívánja meg a jogalkotó a fokozott biztonságú elektronikus aláírást. Az elektronikus úton történõ benyújtás megvalósítja a letétbe helyezési és a közzétételi kötelezettséget is, amelyhez továbbra is külön jogszabályban meghatározott mértékû közzétételi díj fizetési kötelezettség társul. Ezen fizetés szintén elektronikus úton történik (Ctv. 18.§ (10) bekezdés).

A fentiekbõl egyértelmûen következik, hogy a cégek utoljára a 2007-es üzleti évrõl készült számviteli törvény szerinti beszámolójukat kötelesek a cégbíróságnál papír alapú formában letétbe helyezni, amennyiben nem élnek a már most is lehetséges elektronikus letétbe helyezéssel (Ctv. 18.§ (1) bekezdés), majd az ezt követõ üzleti évrõl (2008) készült mérleg kizárólag elektronikus úton küldhetõ meg a céginformációs szolgálatnak, tehát a cégbíróságnál a letétbe helyezési kötelezettség megszûnik. Ugyanakkor a Ctv. új 19.§ (5) bekezdése kimondja, hogy amennyiben a cég a beszámoló (2008. évitõl!!!) letétbe helyezési határidejét elmulasztja, a törvényi határidõ lejártát követõ 8 munkanapon belül a céginformációs szolgálat elektronikus úton a Ctv. 76.§ (3) bekezdése szerinti „bejelentést” tesz az illetékes cégbíróság felé. A Ctv. új 87.§ (1) bekezdése a cégbíróságnak kötelezõen írja elõ, hogy ezen bejelentést követõ 15 napon belül – ha a cég mulasztása megállapítást nyer – hivatalból törvényességi felügyeleti eljárást (Ctv. 76.§ (1) bekezdés) indítson. Ezen túl azt is kimondja, hogy a bíróságnak a Ctv. 81.§ (1) bekezdés b.) pontja szerinti törvényességi felügyeleti intézkedést ( a cég vagy a vezetõ tisztségviselõjének pénzbírsággal sújtása) alkalmaznia kell.
A fenti változásokkal összefüggésben módosult a számviteli törvény (Sztv.) 153.§ és 154.§-a, valamint a 154/B.§-a és 145.§ (4) bekezdése. Az elmúlt években – a számviteli beszámolók letétbe helyezésének elmulasztása miatt indult törvényességi felügyeleti eljárásokból – szerzett tapasztalatok alapján, 2009. május 31-ét követõen igen nagy számú, kötelezõen, hivatalból indítandó törvényességi felügyeleti eljárás elé néz a cégbíróság, amely jelentõs munkaterhet fog rá róni, az amúgy is rapid gyorsaságú elektronikus cégeljárás mellett.

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE
Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül. www.kezikonyvek.hu M E G R E N D E L É S: info@onadozo.hu  

***

JÁRULÉKFIZETÉSI ABC 2008 - Ára: 4900,-Ft. Szerzõk: Matlné Kisari Erika, Pintérné dr.Molnár Ilona, Széll Zoltánné. Jurányi Bedenekné. Terjedelem: 253 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A megrendeléshez kérjük megadni a számlázási és szállítási címet. Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra