Mérlegbeszámoló elektronikus közzététele

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A Könyvelõ Irodák Országos Szövetségének tájékoztatója: Március 25.-én kiadtunk az Önadózó Hírek között egy olyan tájékoztatót, melyben azt jeleztük, hogy a mérlegbeszámoló elektronikus közzétételéhez elektronikus aláírás lesz szükséges, és ennek beszerzése hogyan lehetséges.

Ezúton hívjuk fel a könyvelõirodák figyelmét, hogy a Számviteli törvény 2008. december 27-én változott, és a változás a következõ szöveg szerint következett be:

2008. 12. 27. elõtti szöveg:…..a céginformációs és az elektronikus cégeljárásban közremûködõ szolgálatnak (a továbbiakban: céginformációs szolgálat) megküldi.

2008. 12. 27. utáni szöveg:…..a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló törvény szerinti elektronikus ûrlappal együtt a céginformációs szolgálatnak megküldi a kormányzati portál útján. Az elektronikus ûrlapot a céginformációs szolgálat továbbítja az állami adóhatóság felé.

Erre nézve március 21.-ig semmiféle kormányzati, végrehajtási információ nem állt rendelkezésre. Március 21.-én a IRM honlapjára feltették a végrehajtási rendelet tervezetét.

Itt olvasható el a tervezet szövege:
http://irm.gov.hu/?mi=1&katid=201&id=227&cikkid=4987

A jogszabálytervezetbõl csak következtetni lehet, hogy ha a kormányzati portálon keresztül kell benyújtani a mérlegbeszámolót, akkor nem lesz szükség a közhitelességet egyéb elektronikus dokumentumokon szokásos e-aláírással (idõbélyeggel) hitelesíteni. (Akinek ilyenre van szüksége, továbbra is nézze meg az e-szigno ajánlását.)

A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történõ letétbe helyezésérõl és közzétételérõl készült végrehajtási rendelet-tervezetet március 21.-én tették fel az IRM honlapjára, azzal, hogy ez május 1.-én lép életbe.

Ehhez képest eléggé elkésett a tervezet megjelentetése, és a szakma pontosságot követelõ igényei ellenére nem volt egységes és idõben kiadott tájékoztatás.

Szövetségünk szót emel minden, a könyvelõirodák munkáját hátráltató jelenség, pontatlan jogszabály és eljárás ellen, így ebben a témában tapasztalható volt némaság ellen is.

Kérjük az Olvasóinkat, tagirodáinkat, hogy a fenti tájékoztatót tanulmányozni szíveskedjenek, véleményezési jogukkal pedig éljenek!

Egyúttal a pontatlan, jogszabályi iránymutatás hiányában kiadott elsõ tájékoztatónkat visszavonjuk, amiért szíves elnézésüket kérjük.

Kirosz Elnökség


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra