Mi a helyzet a 98%-os különadóval?

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Az állami adóhatósághoz április 7-ig 229 darab, a különadóról szóló bevallás érkezett be, és 565 kifizetõ teljesítette adatszolgáltatási kötelezettségét. Április 5-ig az adózók 667,4 millió forint különadót fizettek be. Mivel a különadóról szóló bevallások benyújtási és befizetési határideje a magánszemélyek többségének esetében 2011. május 20-án jár le, a bevallások száma és a befizetett adó összege várhatóan még növekedni fog.

___________________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

___________________________________________

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében ismerteti, hogy a 98 százalékos mértékû különadó azt a magánszemélyt terheli, aki állami, önkormányzati vagyonnal gazdálkodó szervezeteknél munkavégzésre irányuló jogviszonyban állt, és akinek e jogviszony megszûnésével kapcsolatban megszerzett bevétele a fõszabály szerint a 3,5 millió forintot, speciális esetben a 2 millió forintot meghaladja. A 2 millió forintot meghaladó kifizetés csak az állami vezetõk, polgármesterek, (fõ)jegyzõk, a köztulajdonban álló gazdasági társaságok vezetõ tisztségviselõi és felügyelõbizottságának tagjai esetében minõsül különadó-alapnak.

Ha a volt kifizetõ 2005. január 1. és 2010. december 29. között különadó-alapot képezõ bevételt juttatott, akkor 2011. március 31-ig részletesen adatot kellett szolgáltatnia az állami adóhatóság részére. Az adatszolgáltatás magánszemélyenkénti és éves bontásban tartalmazza a volt kifizetõ által juttatott bevételbõl a különadó-alapot képezõ összeget, valamint az abból korábban levont közterheket.

A NAV eddigi tapasztalatai alapján a jogkövetõ magatartást gyakorló, adókötelezettségüket teljesíteni kívánó adózók számára nem okozott problémát a különadóról készítendõ 1053K jelû bevallás kitöltése és benyújtása, valamint a kifizetõk is gond nélkül teljesítették adatszolgáltatási kötelezettségüket - áll a közleményben.

Az állami adóhatóság a közleményben nyomatékosan felhívja minden, a különadóval érintett magánszemély figyelmét arra: a 1053K jelû bevallást nyújtsák be még abban az esetben is, ha fizetési kötelezettségüket esetleg nem tudják határidõben teljesíteni. A bevallás benyújtásának elmulasztása ugyanis 200 ezer forintig terjedõ mulasztási bírsággal szankcionálható, és az ellenõrzés megindítását is magával vonhatja. Mérséklést, illetve fizetési könnyítést a különadóra vonatkozóan is a méltányosságra vonatkozó általános szabályok szerint lehet kérni.

Az Országgyûlés 2010. november 16-án fogadta el a 98 százalékos különadóról szóló jogszabályt. A törvény december 30-án lépett hatályba, rendelkezéseit ugyanakkor a 2005. január elsejét követõen megszerzett jövedelmekre kell alkalmazni. Bevezetését a jó erkölcsbe ütközõ végkielégítések visszaszerzésével indokolták.

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra