Mi a szellemi szabadfoglalkozás? (1)

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A szellemi szabadfoglalkozás intézményét jogszabályaink csak elvétve ismerik mégis a gyakorlatban élõ és elismert intézményrõl van szó – a szellemi tevékenységek széles területén. Bemutatjuk a tevékenység végzésének feltételeit.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

Mi a szellemi szabadfoglalkozás?

A szellemi szabadfoglalkozás fogalomban a „szellemi” kifejezés a végzett tevékenység jellegére, valamilyen szellemi foglalkozásnak megfelelõ szolgáltató tevékenységre utal, a „szabadfoglalkozás” pedig egy adott, konkrét foglalkoztatótól független, önálló jogállást jelent, ezen keresztül ez már egy jogi, adózási fogalom. Jellemzõen a megbízási, felhasználási szerzõdéssel foglalkoztatottak tartoznak ide.

Melyek a szellemi foglalkozások? A Mellékletben felsoroljuk a lehetséges tevékenységeket, TEAOR illetve FEOR szám szerint is. Ennek során csak példálózunk, általánosságban a felsorolt tevékenységek lehetnek szellemi szabadfoglalkozású tevékenységek is.   De nem látom igazán jelentõsnek azt a kérdést, hogy mely tevékenységet lehet szellemi szabadfoglalkozásban végezni. Igazából minden olyan tevékenység ide tartozhat, amely nem ipari, termelõ, vagy nem klasszikus szolgáltató tevékenység. Tehát ami „nem fizikai” tevékenység (eltekintve a számítógép használattól, gépeléstõl). A szellemi szabadfoglalkozásnak nem ez a tevékenységi megközelítése a lényege.

Hanem mi?

A „szabadfoglalkozás” maga.  Ehhez már jogi és adózási fogalmakat kell segítségül hívnunk – mert olyant, hogy „szabadfoglalkozás” a magyar jog csak igen szûk körben, az egészségügyi vállalkozások terén ismer. Azért a szabadfoglalkozás elhelyezhetõ  a magyar jogban. Hétköznapi értelemben is a szabadfoglalkozás önállóságot, függetlenséget, szabadságot jelent. Ebben az értelemben a  szabadfoglalkozás ellenpárja a munkaviszony, ahol a munkavállaló alárendelt helyzetben van, a tevékenység végzése, díjazása a munkáltató által meghatározott. Ezek alapján a szabadfoglalkozást úgy is meg lehet határozni, hogy minden beletartozik, amit nem munkaviszonyban végzünk. 

A szellemi szabadfoglalkozásúak az önálló tevékenységet folytató magánszemély adózási fogalma alá tartoznak – ilyen az egyéni vállalkozás is, de minden másfajta bevétel-szerzõ tevékenységet ezen kategória alá sorol a törvény, amely nem munkaviszonyból származik.

/Részlet a Szellemi szabadfoglalkozásuak kézikönyvébõl/

***

SZELLEMI SZABADFOGLALKOZÁSÚAK KÉZIKÖNYVE 2010

Kiadványunk értékes része az a számítógépes – letölthetõ - program, amellyel mind a szellemi szabadfoglalkozású magánszemélyek, mind pedig a kifizetõk írásba foglalhatják a megbízási szerzõdést, annak lényeges feltételeit, kiszámíthatják a megbízáshoz kapcsolódó adók és járulékok pontos összegét a 2010 évben hatályos adó- és járulékszabályok szerint, és mindezt kinyomtatva könyvelési bizonylatként használhatják saját nyilvántartásukban. A gépkocsi-használati költségek elszámolását egy kiküldetési nyomtatvány mintával segítjük.
Szerzõ: Dr.Szabó Tibor
Kiadó: Adónet.hu Zrt.
Formátum: CD
Ára: 5.000,-Ft.

Megrendelés: info@onadozo.hu
Megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat
1085 Budapest, József krt. 54. Tel: 267 5010


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra