Mi a teendő hibásan benyújtott személyi jövedelemadó bevallás esetén

SZJA

Nyomtatás
Forrás: NAV | Szerző: Várnagyné Környei Éva

Mást jelenthet a hibás benyújtás fogalma a magánszemélyek és az adóhatóság szemszögéből. Adózó részéről hibát jelenthet az, ha pl. a benyújtást követően jut tudomására, hogy egy adott kedvezményt nem, vagy nem teljes mértékben vett igénybe, míg az adóhatóság részéről a számszaki eltérések miatt lehet hibás a bizonylat.

A kétfajta hiba rendezése természetesen eltérő.
 
Abban az esetben, mikor utólag szeretnénk módosítani bevallásunkon, akkor helyesbíteni, illetve önellenőrizni lehet azt. Helyesbítés esetén összességében nem eredményez a módosítás adóalap, és adó változást. Önellenőrzésnél pedig az adóalap (járulékalap), illetve az adó (járulék) összege az eredeti bevallásban feltüntetett adóalaphoz, adóhoz képest változik.
 
Amennyiben a már benyújtott személyi jövedelemadó bevallásunk átszámolását követően további adókedvezményre derül fény -  pl. a családi kedvezményből a teljes igénybe vehető rész nem szerepel a bevallásokban, tekintve annak megoszthatóságára - önellenőrzés benyújtásával ez korrigálható. Ennek kitöltése is történhet akár papír, akár elektronikus formában. Ehhez sok segítséget nyújthat az adóhivatal honlapján () található nyomtatványkitöltő program. Az így kitöltött nyomtatvány azután beküldhető akár az ügyfélkapun keresztül elektronikusan, akár kinyomtatott formában postai úton, illetve leadható az adóhivatal ügyfélszolgálatain.
 
Hibás benyújtásról az adóhatóság szemszögéből jellemzően akkor beszélünk, ha a feldolgozás során az összefüggés-vizsgálatok és számszaki ellenőrzés után hibás státuszú lesz a bevallás.
 
Ekkor – a kiértesítést követően – javítani kell, mely történhet levélben, személyesen az ügyfélszolgálaton, – regisztráció után – Ügyintézői Contact Center-es telefonon, illetve az eredeti bizonylat elektronikus beküldése esetén elektronikus javító bevallás benyújtásával. Elektronikus javításnál a főlapon ki kell tölteni a „javítani kívánt bevallás vonalkódja” mezőt. Alap-bevallás javítása esetén a helyesbítés és önellenőrzés kódkockák üresen maradnak. (Javítás küldhető alap-, önellenőrzési, helyesbítő bevallásra is.) Feltétele, hogy mindig csak az adóhatóság által hibásnak nyilvánított, kiértesített bevallást kell és lehet javítani. A javítás érdekében a hibalistában jelzett hiba korrigálása után a hibátlan, teljes bevallást kell elküldeni. Ha a javító bevallás szintén hibásnak minősül, akkor az újabb javító bevalláson nem a hibás javító bevallást, hanem az eredeti bevallás vonalkódját kell feltüntetni. A javító bevallás adatai automatikusan átemelődnek a javítani kívánt bevallásba. Amíg az alapbevallás hibás, addig arról az időszakról beérkező helyesbítő, illetve önrevíziós bevallás nem dolgozható fel.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra