Mi az anyag, és mi az elábé a vendéglátásban?

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A vendéglátásban és a bolti kiskereskedelemben visszatérõ probléma az, hogy mit, mikor kell anyagköltségként, illetve az eladott áruk beszerzési értékeként elszámolni. A helyes besorolást segíti a 13/2005. Számviteli kérdés.

13/2005. Számviteli kérdés
A vendéglátásban és a bolti kiskereskedelemben visszatérõ probléma az, hogy mit, mikor kell anyagköltségként, illetve az eladott áruk beszerzési értékeként (a továbbiakban: elábé) elszámolni. Például a vendéglátásban a felszolgált, kimért ital anyagköltség vagy elábé, a kiskereskedelemben 15-20 dkg-onként értékesített felvágott áru vagy anyag? Fontos ez a helyi adóbevallás miatt is, mivel más mértékkel adózik a kereskedelmi tevékenység, mint a vendéglátás.
A válasznál a számvitelrõl szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: számviteli törvény) 78. §-a (2) és (5) bekezdésének elõírásából indulunk ki, amely szerint:
- anyagköltségként az üzleti évben felhasznált vásárolt anyagok bekerülési (értékvesztéssel csökkentett, az értékvesztés visszaírt összegével növelt bekerülési) értékét kell kimutatni,
- eladott áruk beszerzési értéke az üzleti évben - általában - változatlan formában eladott anyagok, áruk bekerülési (értékvesztéssel csökkentett, az értékvesztés visszaírt összegével növelt bekerülési) értékét foglalja magában.
A kérdés eldöntéséhez (tehát, hogy anyagköltség vagy elábé) arra kell választ adni, hogy a vásárolt anyagot, árut felhasználták-e vagy értékesítették, jellemzõen változatlan formában.
Amikor a vendéglátásban a vendég italt kér és kap, és az ital ellenértékét külön tételben fizeti meg, akkor a vendéglátó az eladott ital bekerülési értékét elábéként, a kapott ellenértéket pedig az italértékesítés árbevételként számolja el. (Ez igaz a kimért italra is, hiszen önmagában az a tény, hogy kisebb mennyiségben adják el, nem változtatja meg a vásárolt anyagot, árut.) Amikor a vendéglátásban az italt az ételek elõállításához használják fel vagy annak ellenértékét (például a vacsorán, állófogadáson) a felszolgált étel (az állófogadás) ára magában foglalja, akkor az ételkészítéshez felhasznált, az étel részét képezõ ital bekerülési értéke anyagköltségként számolandó el.
A bolti kiskereskedelemben a vásárolt felvágott értékesítése akár rúdban, akár szeletelve (15-20 dkg-onként) történik, az változatlan formában történõ értékesítést jelent, és így a bekerülési értéket elábéként, az eladási árat a kereskedelmi tevékenység árbevételeként kell elszámolni. (A boltban a felvágottat, amikor szeletelik, akkor nem felhasználják, hanem értékesítésre teszik alkalmasabbá.)
A vendéglátásban a reggelihez felszolgált, a reggeli részét képezõ, a felszeletelt felvágott természetesen nem elábé, hanem anyagköltség, mivel ellenértéke a reggeli árában (és nem külön) térül meg.
[2000. évi C. törvény 78. § (2), (5)]


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra