Mi tartozik a 18%-os áfa kulcs alá?

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

Az áfatörvény 3/A. számú mellékletének meghatározása szerint a következõ termékek tartoznak 18%-os adókulcs alá 2009. július 1-tõl. Tartalmi meghatározások.

_______________________________________

ÖNADÓZÓVAL - lépéselõnyben az adózásban

Önadózó - az adózók lapja. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre szeptembertõl decemberig: 5.040,-Ft.   Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

_______________________________________

Mi tartozik a 18%-os áfa kulcs alá?

Az egyes adótörvények és az azzal összefüggõ egyéb törvények módosításáról szóló 2009. évi XXXV. törvény (a továbbiakban: módosító törvény) 1. számú melléklete az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvényt (továbbiakban: áfatörvény) egy új, 3/A. számú melléklettel egészítette ki. Az áfatörvénynek ez a melléklete határozza meg azoknak a termékeknek a körét, amelyekre – a módosító törvény hatályba léptetõ és átmeneti rendelkezéseit is figyelembe véve – 2009. július elsejétõl 18%-os mértékû adó számítandó fel. Az áfatörvény 3/A. számú mellékletének meghatározása szerint a következõ termékek tartoznak 18%-os adókulcs alá:

1.      Tej és tejtermék (kivéve az anyatejet)

    vtsz.: 0401-bõl, 0402, 0403, 0404 10, 0405-tõl 0406-ig

2.      Tejtermékek

(kivéve az italként közvetlen fogyasztásra alkalmas, tej pótlására szolgáló olyan imitátumokat, amelyek általában tej és permeátum – esetenként savó és/vagy tejszín – különbözõ arányú keverékébõl állnak, és amelyek minõsége, mennyiségi összetétele különbözik a természetes tejétõl, tejfehérje tartalma lényegesen alacsonyabb a természetes tejénél)

    vtsz.: 0404 90-bõl

3.      Ízesített tej

    vtsz: 2202 90 91-bõl, 2202 90 95-bõl, 2202 90 99-bõl

4.      Gabona, liszt, keményítõ vagy tej felhasználásával készült termék

    vtsz.: 1901 (kivéve: 1901 10 00 02), 1903, 1904, 1905 10, 1905 40, 1905 90.

Amint az az elõzõekbõl is kitûnik, a 18%-os adókulcs alá tartozó termékek köre megnevezéssel és vtsz-re hivatkozással is meghatározott. Ebbõl következõen ahhoz, hogy valamely termékre a 18%-os adókulcs alkalmazható legyen, a terméknek egyrészt meg kell felelnie a szöveges meghatározásnak, másrészt a hivatkozott vtsz. alá kell tartoznia. A vtsz. alá sorolás szempontjából az adózás rendjérõl szóló 2003. évi XCII. törvény 176. § (13) bekezdés a.) pont elõírásának megfelelõen a Kereskedelmi Vámtarifa 2002. július 31-én hatályos besorolási rendjét kell irányadónak tekinteni, a besorolási rendnek az ezen idõpontot követõ változása az adókötelezettséget nem befolyásolja. Az adókötelezettség meghatározása során figyelemmel kell lenni arra, hogy ugyanazon vagy hasonló kereskedelmi megnevezésû termékek besorolása – s ennek következtében adómértéke is – eltérõ lehet. A besorolási kérdésekben a Vám- és Pénzügyõrség Vegyvizsgáló Intézetétõl lehet tájékoztatást kérni, az egyértelmû besoroláshoz célszerû a termék-összetételi adatokat az Intézet rendelkezésére bocsátani.

1.      Tej és tejtermék (kivéve az anyatejet)
vtsz.: 0401-bõl, 0402, 0403, 0404 10, 0405-tõl 0406-ig

Az áfatörvény 3/A. számú melléklete a 18%-os adókulcs alá tartozó tej és tejtermék meghatározásakor a vtsz. 4. Árucsoportjába tartozó tej, tejtermék tekintetében tartalmaz hivatkozást. Ezért annak megállapítása során, hogy egy adott termék ide sorolható-e, elõször célszerû meghatározni, hogy az adott termék a vámtarifa magyarázatai szerint ebbe az árucsoportba tartozhat-e. Így pl. figyelembe kell venni, hogy 4. Árucsoport a tej fogalmat a teljes tejre valamint a részben vagy teljesen lefölözött tejre használja, a besorolásban jelentõsége van annak is, hogy az adott termék a tej-alkotórészeken felül milyen anyagokat tartalmaz és azokat milyen mértékben tartalmazza. Az áruosztályozás során fontos figyelembe venni az egyes vámtarifaszámok szövegében meghatározott hozzáadott anyagokat is.

vtsz. 0401 Tej és tejszín nem sûrítve, cukor vagy más édesítõ anyag hozzáadása nélkül

Az áfatörvény 3/A. számú mellékletének 1. pontja a „vtsz. 0401-bõl” meghatározást tartalmazza, amelynek indoka az, hogy az anyatej is a 0401 vtsz. alá tartozik. Az anyatej az áfatörvény 85. § (1) bekezdésének d.) pontja alapján adómentes. Az anyatejen kívül minden, a 0401vtsz. alá sorolt termék adókulcsa 18%. Ezen vámtarifaszám alá tartozik a természetes tej és tejszín, ha nincsen sûrítve és nem tartalmaz édesítõ anyagot. Az ezen vámtarifaszám alá tartozó tej lehet részben vagy teljesen lefölözve, fagyasztva, csírátlanítva vagy másképpen tartósítva, továbbá peptonizálva is. Továbbá a 0401 vtsz. alá tartozik például a pasztõrözött tej, az „UHT-tej”, a homogenizált tej, a tejszín a vtsz. szövegében meghatározott módon.

E termékek a természetes tej alkotórészeken felül tartalmazhatnak még kis mennyiségû stabilizáló anyagokat, továbbá nagyon kis mennyiségû oxidációgátló anyagokat vagy vitaminokat, amelyek egyébként nem találhatóak meg a termékben. Ezen hozzáadott anyagok azonban nem haladhatják meg azt a mennyiséget, amely következtében a tej és tejszín elveszti eredeti jellegét.

Ide tartozik továbbá az olyan mesterséges tej (például tejporból készített tej) és tejszín is, amelynek minõségi és mennyiségi összetétele ugyanolyan, mint a természetes terméké.

vtsz. 0402 Tej és tejszín sûrítve vagy cukor  vagy más édesítõanyag hozzáadásával

A 0402 vtsz. alá sorolt termékek adókulcsa 18%. A 0402 vtsz. alá tartozik a tej és a tejszín sûrítve (pl. víztelenítve), cukor vagy más édesítõanyag hozzáadásával, folyékony, pépes vagy szilárd állapotban, tartósítva vagy tejporból készítve is. Amennyiben az édesítõ anyagtól eltérõ ízesítõ anyagot (is) tartalmaznak, úgy a 2202 vtsz. alá tartoznak, és tejzsír tartalmuktól függõen a 2202 90 91, 2202 90 95 vagy a 2202 90 99 vámtarifa kódok alá sorolandóak. (Ez utóbbiakhoz kapcsolódóan a 3. pontban foglaltakra is figyelemmel kell lenni az alkalmazandó adómérték meghatározása során.)

vtsz. 0403 Író, aludttej, tejföl, joghurt, kefir és más erjesztett vagy savanyított tej, tejföl sûrítve, cukrozva vagy más édesítõ anyag hozzáadásával, ízesítve, gyümölcs, dió vagy kakaó hozzáadásával is

A 0403 vtsz. alá sorolt termékek adókulcsa 18%, ide tartozik az író és minden erjesztett vagy savanyított tej és tejszín, valamint az aludttej, a tejföl, a joghurt és a kefir. Az ide tartozó termékek lehetnek folyékony, pépes, vagy szilárd állapotban, sûrítve vagy tartósítva. Ezen termékek 0403 vtsz. alá sorolását nem befolyásolja, ha cukrot vagy más édesítõ illetve ízesítõ anyagot adnak hozzá. Így ide tartoznak a natúr joghurtok ( bármely zsírtartalommal), továbbá az ízesített joghurtok (például meggy, vanília, méz ízesítéssel, cukrozva, vagy más módon ízesítve) is.

vtsz. 0404 10 Tejsavó és módosított savó, sûrítve, cukrozva, vagy más édesítõanyag hozzáadásával is

Az áfatörvény 3/A. számú mellékletének I. része alapján nem tartozik valamennyi 0404 vtsz. alá tartozó termék 18%-os adókulcs alá, a 0404 vtsz. alá tartozó termékek közül a 0404 10 alszám alá tartozók mindegyike 18%-os adókulcs alá tartozik a melléklet 1. pontja alapján, a 0404 90 alszám alá soroltak azonban csak akkor adózhatnak kedvezményes adókulccsal, ha a melléklet 2. pontjában megadott szöveges meghatározásnak is megfelelnek. A tejsavó a tej természetes alkotórésze, amely a zsír és a kazein kivonása után megmarad.

A módosított savó kifejezés olyan terméket jelent, amely savó alkotórészekbõl áll, pl. olyan savót jelent, amelybõl a laktózt, fehérjét vagy az ásványi anyagokat teljesen vagy részben kivonták, vagy olyan savót jelent, amelyhez természetes savó alkotórészeket adtak, vagy olyan terméket, amelyet természetes savó alkotórészekbõl kevertek össze. (Nem minden savóból készült termék tartozik a 0404 vtsz. alá, nem tartozik ide például az albumin és a globulin. Nem ide tartozik a sajt sem, de ez utóbbi nem eredményezi azt, hogy a sajtnak nem kedvezményes az adómértéke.)

 vtsz. 0405 Vaj és tejbõl nyert más zsír és olaj; kenhetõ készítmények (vajkrém)

Az áfatörvény 3/A. számú melléklet 1. pontjának a 0405 vtsz.-re való hivatkozása alapján 18%-os adókulcs alá tartozik a tejbõl nyert vaj (természetes vaj, a savóvaj és a rekonstruált vaj, amelynek tejzsírtartalma legalább 80, de nem több, mint 95 tömegszázalék, legfeljebb 2 tömegszázalék zsírtalanított szilárdanyag tartalommal és legfeljebb 16 tömegszázalék víztartalommal rendelkezik), a vajkrém (kenhetõ vajkészítmény, amelynek zsírtartalma csak tejzsírból áll, és amelynek tejzsírtartalma legalább 39, de 80 tömegszázaléknál kisebb), továbbá a tejbõl nyert zsírok és olajok, így például tejzsír, vajzsír, vajolaj (valamennyi a 0405 vtsz. alá tartozó termék).

A vajkrém osztályozását nem befolyásolja, ha kis mennyiségû fûszert, így például snidlinget tartalmaz, feltéve, hogy az áru megtartja vajkrém jellegét.

Ugyanakkor azon termékek, melyek tejzsírt egyáltalán nem, vagy 39 tömegszázaléknál kisebb mennyiségben tartalmaznak, nem tartozhatnak ide.

vtsz. 0406 Sajt és túró

A 0406 vtsz. alá sorolt valamennyi termék 18%-os adókulccsal adózik, ez alá a vtsz. alá többféle sajt tartozik, például a friss sajt (Ricotta, gomolya, krémsajt, Mozarella stb.) és túró, a reszelt vagy por alakú sajt, az ömlesztett sajt, a kék erezetû sajt, a lágysajt, a félkemény sajt, a kemény sajt. A halat, húst, fûszert, diót, gyümölcsöt tartalmazó, tésztaanyaggal vagy kenyérmorzsával borított sajt is ide tartozik, feltéve, hogy a sajt jellegét megtartja.  Hangsúlyozzuk azonban, hogy a kakaó tartalmú termékek nem osztályozhatóak e vámtarifaszám alá.

2. Tejtermékek

(kivéve az italként közvetlen fogyasztásra alkalmas, tej pótlására szolgáló olyan imitátumokat, amelyek általában tej és permeátum – esetenként savó és/vagy tejszín – különbözõ arányú keverékébõl állnak, és amelyek minõsége, mennyiségi összetétele különbözik a természetes tejétõl, tejfehérje tartalma lényegesen alacsonyabb a természetes tejénél)
vtsz.: 0404 90-bõl

A 0404 90 vtsz. alá olyan termék is tartozik, amelyek tej alkotórészekbõl állnak, de összetételük nem ugyanaz, mint a természetes tejterméké. A 0404 90 vtsz. alá sorolt termékek közül csak azok adóznak 18%-os adókulccsal, amelyek nem tartoznak az áfatörvény 3/A. számú melléklete 2. pontja zárójeles meghatározása alá. Így nem tartoznak kedvezményes adókulcs alá az ún. reggeli italok.

3. Ízesített tej
vtsz: 2202 90 91-bõl, 2202 90 95-bõl, 2202 90 99-bõl

A kakaóval vagy más anyaggal ízesített tejek nem tartoznak az áfatörvény 3/A. számú melléklete 1. pontjában hivatkozott 0401-0404 vtsz. alá, ezeket a vámtarifa a 2202 90 91, 2202 90 95 illetve 2202 90 99 vámtarifaszámai alá sorolja zsírtartalomtól függõen, az utóbbi alszámok alá tartozó termékek közül azonban csak az ízesített tejek tartoznak 18%-os adókulcs alá. Az áfatörvény 3/A. számú melléklete 3.pontjának meghatározása alapján tartozik 18%-os adókulcs alá például a kakaós tej, továbbá a vaníliás tej, karamellás tej, és a tejes kávé is, ez utóbbi viszont csak abban az esetben, amennyiben olyan mennyiségû tejet tartalmaz, hogy a tej adja a termék lényeges jellegét, és a kávé csak ízesítõnek minõsül.

4. Gabona, liszt, keményítõ vagy tej felhasználásával készült termék

vtsz.: 1901 (kivéve: 1901 10 00 02), 1903, 1904, 1905 10, 1905 40, 1905 90

Az áfatörvény 3/A. számú mellékletének 4. pontjában meghatározott termékek a vtsz. 19. Árucsoportjába (Gabona, liszt, keményítõ vagy tej felhasználásával készült termék; cukrászati termék) tartoznak. A terméknek a 19. Árucsoportba tartozása szempontjából figyelembe veendõ, hogy ebbe az árucsoportba jellemzõen olyan termékek tartoznak, amelyeket közvetlenül a 10. Árucsoportba tartozó gabonából (búza, rozs, árpa, zab, kukorica, rizs stb.), a 11. Árucsoporthoz tartozó termékekbõl (pl. malomipari termékekbõl), vagy más árucsoportokba tartozó élelmiszerlisztekbõl, darából vagy porból (gabonafélék lisztjébõl, darájából vagy durva õrleményébõl, keményítõbõl, gyümölcs- és zöldséglisztbõl) vagy a 0401-0404 vtsz. (pl. tej, tejszín, joghurt, savó, kefír, tejföl) alá tarozó termékekbõl készítenek. Nem sorolhatóak ugyanakkor a 19. Árucsoportba – a nem kedvezményes adókulcs alá tartozó 1902-be sorolt tésztákon kívül – az olyan élelmiszer-készítmények, amelyek 20 tömegszázaléknál több kolbászt, húst, vágási mellékterméket, belsõséget, vért, halat, rák és rákfélét, puhatestû vagy más gerinctelen víziállatot vagy a felsoroltakból álló bármilyen keveréket tartalmaznak. A lisztbõl, darából, durva õrleménybõl, keményítõbõl vagy malátakivonatból álló, teljesen zsírtalanított anyagra számítva legalább 40 tömegszázalék kakaót tartalmazó élelmiszer-készítmények ugyancsak nem tartoznak a 19. Árucsoportba.

Ugyanakkor a 0401-0404 vtsz. alá tartozó árukból készített azon élelmiszer-készítmények, melyek kakaót nem, vagy a teljesen zsírtalanított anyagra számítva 5 tömegszázaléknál kisebb mennyiségben tartalmaznak, a 19. Árucsoportba sorolandóak.

Amennyiben ezen tömegszázaléknál több kakaót tartalmaz az élelmiszer-készítmény, úgy már a kakaó a meghatározó az áru osztályozása szempontjából, melyre figyelemmel az ilyen termékek a 1806 vtsz. alá sorolandóak.

Az áfatörvény 3/A. számú mellékletének 4. pontja a 19. Árucsoportba tartozó termékek közül sem sorol minden terméket 18%-os adókulcs alá. Így nem tartoznak kedvezményes adókulcs alá a következõk:

    *      vtsz. 1902 Tészta fõzve és töltve (hússal vagy más anyaggal) vagy másképp elkészítve is, például spagetti, makaróni, metélt, lasagne, gnocchi, ravioli, canelloni, kuszkusz elkészítve is,

    *      vtsz. 1905 20 Mézeskalács és hasonló,

    *      vtsz. 1905 30 Édes biscuit, gofri és ostya.

    vtsz. 1901 Malátakivonat, lisztbõl, darából, durva õrleménybõl, keményítõbõl vagy malátakivonatból elõállított, másutt nem említett élelmiszerkészítmény, amely kakaót nem, vagy teljesen zsírtalanított anyagra számítva 40 tömegszázaléknál kisebb mennyiségben tartalmaz, a 0401-0404 vtsz. alá tartozó árukból készített, másutt nem említett olyan élelmiszerkészítmény, amely kakaót nem vagy teljesen zsírtalanított anyagra számítva 5 tömegszázaléknál kisebb mennyiségben tartalmaz

Az áfatörvény 3/A. számú melléklete I.részének 4. pontja alapján az 1901 vtsz. alá sorolt termékek közül nem tartozik 18%-os adókulcs alá az 1901 10 00 02-be sorolt kiszerelt gyógyhatású humán tápszer. A melléklet ezen pontjában kivételként kezelt tápszer az áfatörvény 3. számú melléklet 4. pontja alapján 5%-os adómérték alá tartozik.

Ezen vámtarifaszám alá tartozik többek között valamennyi kenyér, péksütemény nyers formában, amennyiben még nem került elõsütésre sem. Ilyenek a fagyasztott formában kapható rétesek, pogácsák, csokoládés-, mogyorós-, vaníliás tekercsek, fagyasztott kenyér, kifli és zsömle.

A nyers pizza feltéttel is ezen vtsz. alá sorolandó, azonban az elõsütütt vagy megsütött pizza a 1905 90 vtsz. alá tartozik (ez utóbbi vtsz. alá sorolt termékek értékesítésére is 18%-os adókulcs alkalmazandó).

A 0401-0404 vtsz. alá tartozó árukból készített, másutt nem említett élelmiszer-készítmények közül a 1901 vtsz. alá sorolandó többek között a sodó, puding, desszert, fagylalt vagy hasonló készítmények elõállításához való por, amennyiben azt liszt, keményítõ, malátakivonat, vagy a 00401-0404 vtsz.-ok alá tartozó termékek felhasználásával készítették.

vtsz. 1903 Tápióka és keményítõbõl készült tápiókapótló, mindezek pehely, szem, gyöngy és hasonló formában

Az 1903 vtsz. alá tartozóként 18%-os adókulccsal adózó élelmezésre alkalmas termékek manióka-keményítõbõl, szágó-keményítõbõl, burgonyakeményítõbõl, vagy más hasonló keményítõbõl készülnek.

vtsz. 1904 Gabonából puffasztással vagy pirítással elõállított, elkészített élelmiszer (pl. kukoricapehely); másutt nem említett gabona (a kukorica kivételével) szem formában, pehely formában vagy más megmunkált szem formában (a liszt, a dara és a durva õrlemény kivételével), elõfõzve vagy másképp elkészítve

Az 1904 vtsz. alá sorolt valamennyi termék adókulcsa 18%. Az 1904 vtsz. alá élelmiszerkészítmények egész sora tartozik, amelyeket gabonaszemekbõl készítenek ropogósra pirítással vagy puffasztással (pl. puffasztott rizs, kukoricapehely), ide tartoznak továbbá a pirítatlan gabonapehelybõl vagy pirítatlan gabonapehelynek pirított gabonapehellyel vagy puffasztott gabonával való keverékébõl elkészített élelmiszerkészítmények (müzlik) is. Nem sorolhatóak ide az olyan termékek, amelyek zsírtalanított anyagra számítva 6 tömegszázaléknál több kakaót tartalmaznak vagy csokoládéval vannak bevonva.

A mikrohullámú sütõben pattogatni való kukoricát a 2008 vtsz. alá kell sorolni, azonban a már kipattogtatott kukorica ún. ropogós élelmiszertermékként az 1904 vtsz. alá tartozik.

Ebbe a csoportba tartoznak az elõfõzött, vagy másképpen elkészített gabonafélék is szem formában, így például ide tartozik az elõre teljesen vagy részben megfõzött, majd víztelenített rizs, ezek az eljárások ugyanis megváltoztatják a szemek szerkezetét. Ugyanakkor a hántolatlan, elõmunkált, félig hántolt vagy teljesen hántolt, esetleg forrázott rizs a 1006 vtsz. alá tartozik.

    vtsz. 1905 10 Ropogós kenyér („knackebrot”)

Az 1905 10 vtsz. alszám alá tartozó, 18%-os adókulccsal adózó száraz, ropogós kenyeret rendszerint vékony, négyszögletes vagy kerek, felszúrt darabokban csomagolják. A ropogós kenyeret rizs, zab, árpa vagy búzalisztbõl, -darából vagy korpából készítik és élesztõvel, kovásszal vagy más kelesztõ anyaggal vagy sûrített levegõvel kelesztik. Víztartalma legfeljebb 10 tömegszázalék lehet.

vtsz. 1905 40 Kétszersült, pirított kenyér és hasonló pirított termék

Az 1905 40 vtsz. alá tartozó valamennyi termék adókulcs 18%. Az 1905 40 vtsz. alá sorolandó a kétszersült, a pirított kenyér és hasonló termékek, szeletelve vagy õrölve is, vaj vagy egyéb zsiradék, cukor, tojás vagy más tápláló anyag hozzáadásával is.

vtsz. 1905 90  Kenyér, egyes sütemények, pászka, egyes ostyák

Az 1905 90 vtsz. alá tartozó valamennyi termék adókulcsa 18%. Ennek megfelelõen ez a kedvezményes adókulcs vonatkozik az 1905 90 vtsz. alá tartozó különféle kenyerekre, péksüteményekre, így a közönséges kenyerekre (különféle formákban és méretben) és a különleges kenyerekre, mint például a gluténkenyér cukorbetegek számára. A kedvezményes, 18%-os adókulcs vonatkozik továbbá az 1905 90 vtsz. alá tartozó áldozó ostyára, üres gyógyszerkapszulára, pecsételõ ostyára, rizspapírra és hasonló termékekre, a pászkára.

A 1905 90 vtsz. alá sorolandó továbbá többek között a ropi, a kakaós csiga elnevezésû termék, a mákos guba, tiramisu, a csokoládétorta, oroszkrém torta, túró torta, dobos torta, mignon, a sós teasütemények, kókuszos kockák, piskóta tekercsek,  és például a sajtroló vagy túrós rétes is.

A vanília ízû teasütemények azonban, amennyiben azok víztartalma legfeljebb 12 m/m%, és zsírtartalma legfeljebb 35 m/m% (töltelékek és bevonatok nélkül) a 1905 31 vtsz. alá sorolandóak.

Az alkalmazandó adómérték meghatározása során figyelemmel kell lenni arra, hogy a 1905 vtsz. alá tartozó hosszú ideig eltartható ún. édes biscuit termékeket (linzer, édes keksz stb.) a termék zsír- és víztartalma alapján, az ostyákat és a gofrit víztartalmuk alapján kell besorolni a vámtarifaszám megfelelõ alszámai alá, ezek közül a termékek közül csak a 1905 90 alszám alá tartozóakra alkalmazható a 18%-os adókulcs.

Forrás: www.apeh.hu

***

EGYSZERES KÖNYVVITEL A GYAKORLATBAN

Útmutató és példatár egyéni vállalkozók,  mezõgazdasági õstermelõk, társadalmi szervezetek könyvvezetési kötelezettségének teljesítéséhez

Aki még nem ismeri – e könyvbõl megtanulhatja, aki már ismeri, e könyv alapján könnyen, gond nélkül és hibátlanul végezheti az egyéni vállalkozók, õstermelõk és társadalmi szervezetek könyvelését.  A könyv a gyakorlati életbõl vett példákkal, magyarázatokkal bemutatja az egyszeres könyvvitel teljes folyamatát, a jobb megértés érdekében mintakönyvelést is ad valamennyi lehetséges gazdasági esemény pénztárkönyvi és naplófõkönyvi könyvelésére.

A könyv teljesen az alapoknál kezdi a könyvviteli feladatok bemutatását, így külön fejezetben foglalkozik a hagyományos, kézzel vezetett könyvelés technikájával is. A számítógéppel végzett könyvvitel is önálló fejezet a könyvben, amelyet jobban meg lehet érteni, ha ismert elõttünk a kézi megoldás is.  Összefoglalóan bemutatjuk a társadalmi szervezetek egyszerûsített mérleg és eredmény-levezetés megállapításának szabályait, továbbá az egyéni vállalkozókon túl speciálisan a  mezõgazdasági õstermelõk jogállását, adózási, járulékfizetési és könyvvezetési lehetõségeit.

Ajánljuk e könyvet magánkönyvelõknek, könyvelõirodáknak – de a feladat iránt érdeklõdõ vállalkozóknak, õstermelõknek, társadalmi szervezeteknek egyaránt.

A szerzõ, Regõs Gábor az Önadózó újság egyik alapítója, a Könyvelõirodák Országos Szövetségének elnöke, 1979 óta foglalkozik könyvviteli programszervezéssel. A mai napig gyakorló könyvelõ és adótanácsadó.

A könyv PÉLDATÁRAT tartalmaz az egyes gazdasági események pénztárkönyvi és naplófõkönyvi könyveléséhez.

A könyv FÜGGELÉKÉBEN szerepel a kézzel vezetett pénztárkönyv és naplófõkönyv mintája.

A könyvhöz jár egy bemutató CD LEMEZ, amely az egyszeres könyvvitel számítógépes programját tartalmazza.

Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. 2009
Terjedelem: 329 oldal
Ára: 9.900,-Ft + postaköltség (Önadózó elõfizetõknek 20% kedvezménnyel: 7.920,-Ft!)

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra