Milliárdos költséget okozhat a termékdíj

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Az idei 8 milliárd forintról, akár 14 milliárd forintra is növekedhetnek az italgyártók költségei jövõre a termékdíj kapcsán, ha az országgyûlés elfogadja a környezetvédelmi termékdíj szabályok módosításáról szóló törvényjavaslatot - állítja az Országos Kereskedelmi Szövetség.

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja 
Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre még 13.205,-Ft (1-12. hó). 
Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény. 
Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.
Elõfizetés:  info@onadozo.hu 

***

    A szaktárca augusztusban még csak három-négy forint értékû termékdíjtétellel számolt, azonban a legújabb tervezetben már 5,3 forintos díjtétel szerepel. Mindez a kereskedõk számítása szerint lényegesen meghaladja a kormány 10 milliárd forintos jövõ évi elõrejelzéseit, aminek következtében az idei költségekhez képest akár 6 millió forinttal is megemelkedhetnek a kereskedõk termékdíj miatti kiadásai - illetve ezzel párhuzamosan a költségvetési bevételek.
    A jelenlegi termékdíj rendszer 2005 óta van érvényben, amelynek értelmében a kereskedõknek három forinttól hatvan forintig  terjedõ adót kell kifizetniük a különbözõ italcsomagolások után. A már négy éve mûködõ rendszer legfõbb célkitûzése a többször újratölthetõ csomagolóeszközök használatának növelése volt, azonban a szövetség szerint a korábbi törvény és a törvénymódosítási javaslat is számos gyakorlati problémát vet fel, amelyek akadályozzák a hulladékgazdálkodási célkitûzések megvalósítását.
    A gazdálkodók számára a legnagyobb problémát az áttekinthetetlen nyilvántartási és jelentési kötelezettségek rendszere jelenti, amelyet a 2009-re javasolt rendszer csak kevés elemében egyszerûsít. Ugyanazért a darab hulladék italcsomagolásért a termékpálya teljes szakaszában háromszor kell elszámolni: környezetvédelmi termékdíj címén a gyártóknak és az importõröknek kétszer, míg a kereskedõknek egy alkalommal kell kifizetniük ugyanazt az adót az államnak.
    A közlemény állítása szerint a kereskedõk olyan rendszert szeretnének, amely közvetlenül ösztönzi a környezetvédelmi feladat végrehajtóját a megvalósításban, alapvetõen a csomagolóanyag hulladék kezelésében.

MTI

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE

Praktikus tanácsokkal, magyarázatokkal, megoldásokkal. Bizonyára Ön is úgy érzi, idõnként elvész a jogszabályok rengetegében, szélmalomharcot vív az ügyfeleivel, kollégáival, hivatalos szervekkel. Sokszor gondolta már azt, hogy egyedül maradt a problémáival, nem tud senkitõl segítséget kérni, nem ért bizonyos dolgokat. Sokan vannak ezzel így. Ezért írta meg ezt a könyvet néhány olyan számviteli szakember, akik a gyakorlati problémákat is jól érzékelik, mert nap, mint nap találkoznak azokkal a
kérdésekkel a munkájuk során, melyek Önt is foglalkoztatják.

Kiadó: ADÓNET.HU Zrt.  Terjedelem  576 oldal. Ára: 9.900,-Ft + postaköltség.

Megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Bp. József krt. 53. I/8. Tel: 267 5010.

Megrendelhetõ: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra