Milyen a hazai adóelmaradás szerkezete?

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A korábbi években kimutatottnál nagyobb volt a tavaly év végére felhalmozott adóelmaradás, és rosszabb ennek a kintlévõségnek a szerkezete is - hangoztatta egy soproni adóügyi konferencián Domokos László, az Állami Számvevõszék (ÁSZ) elnöke.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Nagyobb és rosszabb szerkezetû a hazai aóelmaradás

A tavaly év végére kimutatott 1989,3 milliárdos összeg 15,5 százalékkal magasabb az elõzõ évinél, 41 százalékkal a 2008-asnál - sorolta, hozzátéve: a korábbinál jóval magasabb a nem mûködõ adózók által felhalmozott tartozás aránya. Ez 2008-ban 64,8, 2009-ben 70, tavaly pedig 75,4 százalék volt.

Hozzátette: 142,3 milliárdot kellett átcsoportosítani a behajthatatlan követelések körébe, miközben az egy évnél nem régebbi tartozások mértéke csökkent, az ennél hosszabbaké viszont mintegy 35 milliárd forinttal nõtt; hányaduk jelenleg az összes tartozás 41,2 százalékára rúg.

Eközben - jegyezte meg - az adóhatóságnak tavaly nagyobb összeget sikerült behajtania a tervezettnél: a 280 milliárdos elõirányzatot 7,9 százalékkal teljesítették túl, ami jobb eredmény a tavalyelõtti 7,1 és a 3,4 százalékos 2008-as többlet után.

Az elmúlt években a költségvetési javaslatok véleményezése során nem álltak rendelkezésre a véleményalkotáshoz szükséges részletes szakmai számítások és anyagok, ebbõl adódóan a tervezett adóbevételek megalapozottságát és teljesíthetõségét az ÁSZ nem tudta teljes körûen minõsíteni - jelentette ki Domokos László.

Mint mondta, a 2009-es büdzsé számainak 94,6, a 2010-es adatainak 96 százaléka esetében nem tudták vizsgálni a megalapozottságot, majd az idei tervezeténél már az adatok 45 százaléka értékelhetõ volt. "Nem akarom most megelõlegezni, de ez (az idei) sajnos megint rosszabb lesz" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy a részletekrõl egy hét múlva beszél.

Az MTI kérdésére úgy nyilatkozott. a becsülhetõség csökkenésének oka, hogy "megint rosszabbak az alátámasztási számítások".

***

ÖNADÓZÓ újság - folyamatos segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra