Mire figyel a munkaügyi ellenõrzés?

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A munkaidõ és pihenõidõ szabályainak megszegését gyakorta próbálják a munkáltatók a munkaidõ-nyilvántartás hiányával, vagy adatainak valótlan rögzítésével leplezni.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Mire figyel a munkaügyi ellenõrzés?

Csökkent a feltárt feketefoglalkoztatás az elsõ félévben Magyarországon; az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Fõfelügyelõség (OMMF) ellenõrzései csaknem 7.500 munkavállalót érintõen tártak fel munkaszerzõdés és bejelentés nélküli munkavégzést, míg a tavalyi elsõ hat hónapban több mint 19.000 dolgozót alkalmaztak feketén.

A fõfelügyelõség honlapján közzétett ellenõrzési eredményekbõl kiderül: 2011. elsõ félévében a munkaügyi hatóság 11.481 munkáltatót ellenõrzött, és a vizsgálatok a munkáltatók 42 százalékánál találtak munkaügyi jogsértéseket, amelyek az ellenõrzésbe
bevont munkavállalók (105.720 fõ) 42 százalékát érintették. Ezek a jogsértési arányok kedvezõ változást jeleznek: 2010 azonos idõszakában a munkaadók felénél találtak jogsértést az alkalmazottak 52 százalékát érintõen.

A 2011. elsõ félévében feltárt jogsértéseket elkövetõ munkáltatók közül 3.326 vállalkozással szemben alkalmazott a munkaügyi hatóság munkaügyi bírságot – azaz a szabálytalan munkáltatók több mint kétharmadával szemben - összesen 710,8 millió forint büntetést szabott ki.

A személy- és vagyonvédelmi tevékenységet ellátó munkáltatók ellenõrzési aránya a tavalyihoz képest nem változott (11 százalék maradt). Ez az ágazat foglalkoztatta 2011. elsõ félévében a feketemunkások legnagyobb részét, közel 40 százalékát. Idén január-júniusban a feketemunkások csaknem ötöde, 19 százaléka esett az építõipari vállalkozásokra, összhangban azzal, hogy az ellenõrzések 14 százaléka az építõiparban volt. Ez 2010. elsõ félévéhez képest csökkenést jelent, ami összefügg a válság által jelentõsen sújtott építõipar helyzetével.

A feldolgozóiparban tevékenykedõ munkáltatók „bejelentési kedve” kis mértékben romlott: míg 2010 elsõ hat hónapjában a feketefoglalkoztatás 5 százaléka erre az ágazatra esett, idén ez az arány már 8-9 százalékos. Az ellenõrzési arány a 2010. elsõ félévhez képest 1 százalékponttal nõtt, elérte a 10 százalékos mértéket.

A kereskedelmi vállalkozások esetében is kedvezõtlen változás tapasztalható a munkaszerzõdés és bejelentés nélküli munkavállalók száma tekintetében. A tavalyi év elsõ hat hónapjában ez az ágazat adta a feketemunkások alig 5 százalékát, idén ez az arány 7 százalék. A munkaügyi hatóság minden negyedik vizsgálatot a kereskedelemben végzett.

A vendéglátásban a korábbi évekhez képest szintén nagyobb arányú, 9 százalékos volt a bejelentés nélküli foglalkoztatás, amely azonban annak figyelembe vételével, hogy az ellenõrzések ötöde ebben az ágazatban volt, viszonylag kedvezõ aránynak mondható.

2010-hez 11 százalékkal 7.199 munkavállalóra csökkent a szabadsággal kapcsolatos jogsértések által érintettek köre.

Ezzel együtt ez a jogsértés a legtipikusabb szabálytalanságok közé tartozik, figyelemmel arra is, hogy az összes fõbb jogsértés 15 százalékát e szabályszegések jelentik. A munkaidõvel, pihenõidõvel, összefüggõ szabálytalanságok az elõzõ év azonos idõszakához képest jelentõs csökkenést (a fõbb jogsértések alig 9 százaléka), a rendkívüli munkavégzéssel
kapcsolatos jogsértések némi növekedést mutatnak, de így is csak a súlyosabb szabályszegések 2 százalékát teszik ki - derül ki az OMMF adataiból.

A munkaidõ és pihenõidõ szabályainak megszegését gyakorta próbálják a munkáltatók a munkaidõ-nyilvántartás hiányával, vagy adatainak valótlan rögzítésével leplezni. Ez megközelítõleg 10.000 munkavállalót érintett, a jogsértések közül minden ötödik a nyilvántartással kapcsolatos valamely szabálytalanság volt.

A kötelezõ legkisebb munkabér szabályainak nyílt megsértése változatlanul ritka, de az írásba foglalt, visszaellenõrizhetõ tartalmú bérelszámolás biztosításával kapcsolatos hiányosságok, valamint a határidõben történõ bér és pótlékfizetéssel összefüggésben megállapított jogsértések mértéke elérte az összes szabálytalanság 22 százalékát.

***

A cégmenedzselés kézikönyve

Ez a könyv nem elvont magasságokba vezeti az olvasót, hanem ismerõs terepre, a saját cégébe invitálja vissza: e könyvben egy speciálisan magyar cégbemutatót tartunk a cégtulajdonosnak a saját cégérõl. Rendre visszatérõen arra késztetjük, hogy õ a saját cégére vonatkoztassa az ideális kkv-ról felvázolt prezentációnkat. A cégmenedzselés kézikönyve - átfogja a cégvezetés összes területét - a szervezéstõl, vezetéstõl, munkaügyeken, a marketingen át az adózásig, rálátást ad a könyvelésre is. Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2011. Terjedelem: 735. oldal.  Ára: 9.900,-Ft - de most 20%  kedvezménnyel: 7.350,-Ft + 820,-Ft postaköltségel itt:  info@cegmenedzseles.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra