Mire figyel és mit vizsgál az adóhivatal 2011-ben?

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az idén új feladat lesz a transzferárak ellenõrzése a kis- és középvállalkozásoknál, a reklámköltségek elszámolásának ellenõrzése a társaságoknál, a különadó ellenõrzése a magánszemélyeknél. Vagyonosodási vizsgálatból az eddiginél kevesebbet - 800-1.000 darabot - terveznek, s csak akkor kerül rá sor, ha egyéb vizsgálat során felmerül az indokoltsága.

___________________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

___________________________________________

Az adóhivatal ellenõrzési irányelvei 2011-ben

Az adóhatóság az idén is mindent vizsgál, amit eddig, emellett számos új feladatot is kaptak a revizorok a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idei ellenõrzési irányelvei szerint. Vagyonosodási vizsgálatból az eddiginél kevesebbet - 800-1.000 darabot - terveznek, s csak akkor kerül rá sor, ha egyéb vizsgálat során felmerül az indokoltsága.

Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: az idén új feladat lesz a transzferárak ellenõrzése a kis- és középvállalkozásoknál, a reklámköltségek elszámolásának ellenõrzése a társaságoknál, a különadó ellenõrzése a magánszemélyeknél, a fordított adózás szabályainak vizsgálata az üvegházhatású gáz kvótakereskedelmében és a játékadó fokozott ellenõrzése.

A tevékenységeket tekintve az idén is elsõsorban a szolgáltató szektort, ezen belül is elsõsorban a nagykereskedelmet jelölték ki ellenõrzésre. Emellett fokozottan figyelemmel kíséri az adóhatóság, többek között, az õrzõ-védõ szolgáltatókat, illetve a vagyonkezelõi, tanácsadói szolgáltatást nyújtókat, építmény üzemeltetõket. Az építõipar, az élelmiszergyártás, a húsfeldolgozás és tartósítás mellett az erdõgazdálkodás és fakitermelés is fókuszba került.

Az ellenõrzéseket megalapozó kockázatkezelés, kiválasztás során az adózói életút különbözõ szakaszaihoz (alakulás, mûködés, átalakulás, megszûnés) köthetõ kockázati tényezõkre, másrészt a kockázatos adózói kapcsolatokra összpontosítanak.

Az idén is számíthatnak ellenõrzésre az induló vállalkozások, aminek fõ célja a fantom cégek kiszûrése. Gyanúra adhat okot, ha a székhelyet székhelyszolgáltató biztosítja vagy a cég külföldi ügyvezetõje belföldön csak kézbesítési meghatalmazottja útján van jelen, vagy az alacsony tõkével megalakuló vállalkozás már a mûködés megkezdését követõ idõszakban nagy összegû fizetendõ, és emellett közel azonos levonható általános forgalmi adót (áfa) szerepeltet a bevallásában.  

Továbbra is fokozott figyelemmel kísérik azokat a mûködõ vállalkozásokat is, amelyek nem nyújtottak be bevallást; gyakorta változtatják székhelyüket, illetékességüket, illetve tulajdonosukat; nagy összegû adóhátralékot halmoztak fel az értékesítés jelentõs növekedése mellett; tartósan veszteséget mutatnak ki; a veszteséget tagi kölcsönnel finanszírozzák; amelyeknél adóminimalizálás tapasztalható, vagy a vállalkozások kapcsolatrendszerén, számlázási láncolatán alapuló szervezett csalásban való részvétel gyanúja merül fel.

A vállalkozások megszûnése esetén az adóhatóság a vállalkozási vagyon nyomon követésére összpontosít.

Az ellenõrzések érintik a korábban vizsgált adóelkerülõk, fantom cégek tulajdonosai által alapított új cégeket, az azonos székhellyel, tulajdonosi körrel, ügyvezetõvel rendelkezõ, egymással kapcsolatban álló társaságokat, azokat a cégeket, amelyek  tulajdonosainak székhelye alacsony adókulcsú (offshore) államokban található, illetve amelyek kiemelten kockázatos külföldi adózókkal állnak üzleti kapcsolatban.  

A háromezer legnagyobb adózónál háromévente kötelezõen vizsgálódik az adóhatóság.

Az idén stratégiai kérdés az ellenõrzésben, hogy a NAV minél hamarabb fellépjen a jogellenesen ténykedõ adózókkal szemben. Elõtérbe kerülnek az aktuális gazdasági folyamatok, ennek megfelelõen az adatgyûjtés és az ellenõrzések jelentõs része is a vizsgálatok elrendelésének évét, illetve az azt megelõzõ egy-három évet érinti majd.

Emelkedni fog a helyszíni vizsgálatok, adatgyûjtések száma azoknál az adózóknál, amelyek másik fõigazgatóság illetékességi körébe helyezték át a székhelyüket, valamint jelentõs beruházások esetén, különösen, ha támogatások felhasználásával valósult meg.  

Továbbra is nagy szerepet kapnak a kiutalások elõtti ellenõrzések a jogosulatlan visszaigénylések gyors megakadályozására, ami azért is különösen fontos, mert a megállapítások 85 százaléka áfához kapcsolódik - mutatott rá az elnökhelyettes. A bevallások utólagos ellenõrzése során pedig továbbra is kiemelten kezelik a fiktív számlázás, a körbeszámlázásos ügyletek és értékesítési láncok felderítését, a társadalombiztosítási bevételek megrövidítésének feltárását.

A következõ évek adóellenõrzéseit elõkészítõ adatgyûjtésekre elsõsorban a vendéglátásra, az egyéb személyi szolgáltatásokra (például fodrászok, asztrológusok, jósok), a reklámra, piackutatásra és munkaerõpiaci szolgáltatásra vonatkozóan kerül sor.

Az idei évtõl az ellenõrzési irányelvek magukba foglalják a vámra, jövedéki adóra és környezetvédelmi termékdíjra vonatkozó célkitûzéseket is. Varga Árpád elmondta: a vámellenõrzések során a hatóság többek között az áruosztályozás jogszerûségének, továbbá a textil- és ruházat, cipõ- és lábbeli termékek importjának szentel majd kiemelt figyelmet. A jövedéki ellenõrzések során megkülönböztetett cél a jövedéki termékek illegális importjának és a dohánygyártmányok feketepiacának visszaszorítása, illetve a párlatok illegális forgalomba kerülésének megakadályozása.

***

A cégmenedzselés kézikönyve - a sikeres cégvezetés módszertana

Ez a könyv  az évtized  kiemelkedõ magyar nyelvû kiadványa a hazai üzleti élet gerincét adó kis- és középvállalkozások számára. Gazdag tartalmú, könyvként is reprezentatív kiadvány. Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2011. Terjedelem: 735. oldal, súlya: 1,25 kg.  Ára: 14.700,-Ft - helyett most 30% bevezetõ kedvezménnyel: 9.900,-Ft + 820,-Ft postaköltség. Önadózó elõfizetõknek további 20% kedvezmény!

Megrendelés:
E-mailben: info@cegmenedzseles.hu
Interneten: www.cegmenedzseles.hu

Vásárlás személyesen: Önadózó Ügyfélszolgálat - 1085 Budapest, József krt. 53. Tel: 06 1 2676 5010


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra