Mit kell tudni az az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettségről?

Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatós

Címkék: egészségügyi szolgáltatási járulék


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a bejelentési kötelezettség teljesítésére a 12T1011 számú adatlapot rendszeresítette, amely az állami adóhatóság bármely ügyfélszolgálatánál beszerezhető, illetve a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu) is letölthető.

A társadalombiztosításról szóló törvény rendelkezései értelmében annak a belföldi magánszemélynek, akinek az egészségügyi szolgáltatás igénybevételét megalapozó jogviszonya rendezetlen, az egészségügyi ellátás megszerzése érdekében – tekintettel arra, hogy a társadalombiztosítás rendszerében való részvétel kötelező - egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie, melynek összege 2012-ben havonta 6390 forint (napi 213 forint).
 
A járulékot az orvosi ellátás igénybevételétől függetlenül meg kell fizetni.
 
Az egészségügyi szolgáltatás igénybevételét megalapozó jogviszony akkor rendezetlen, ha a magánszemély biztosítási jogviszonnyal nem rendelkezik, és egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen sem jogosult.  A jogszabály szerint biztosítottnak minősülnek – többek között – a munkaviszonyban álló személyek, az álláskeresési támogatásban részesülők, illetve bizonyos feltételek fennállása esetén az egyéni és társas vállalkozók, mezőgazdasági őstermelők, megbízási vagy vállalkozási jogviszonyban munkát végzők. Az egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen válnak jogosulttá például a nyugdíjasok, továbbá a táppénzben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, rehabilitációs járadékban részesülő személyek, az alap- vagy középfokú nevelési-oktatási vagy felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató tanulók.
 
A társadalombiztosításról szóló törvény tételesen meghatározza azok körét, akiknek a jogviszonya rendezettnek tekinthető. Az, aki a törvényben felsorolt jogcímek egyike alapján sem válhat jogosulttá egészségügyi szolgáltatásra, köteles az előbbiekben említett egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni. Ennek teljesítése érdekében a járulékfizetési kötelezettség keletkezésétől számított 15 napon a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz be kell jelentkezni.
 
Az alap- vagy középfokú nevelési-oktatási vagy felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytatók a tanulói, illetve a hallgatói jogviszonyuk kezdetétől a diákigazolványra való jogosultságuk megszűnéséig alanyi jogon jogosultak egészségügyi szolgáltatásra, ezt követően pedig további 45 napig az egészségügyi ellátást passzív jogon még igénybe vehetik. Azonban – amennyiben ez idő alatt egyéb jogcímen nem szereznek a szolgáltatásra jogosultságot –, a fentieknek megfelelően egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kell bejelentkezniük.
 
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a bejelentési kötelezettség teljesítésére a 12T1011 számú adatlapot rendszeresítette, amely az állami adóhatóság bármely ügyfélszolgálatánál beszerezhető, illetve a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu) is letölthető.
 
Az adatlap papíralapon – postai úton, személyesen vagy meghatalmazott útján – két példányban bármelyik adóigazgatósághoz benyújtható. A meghatalmazott útján történő eljárás esetén a meghatalmazást az adatlaphoz csatolni kell. Az adatlap az ügyfélkapun keresztül elektronikus úton is beküldhető.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra