Mit mutatnak az Szja bevallások?

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Az szja bevallások adatai szerint tavaly az adózók 14,6 százaléka viselte az összes adóteher 64,5 százalékát.

Az adózók 14,6 százaléka fizette tavaly az szja 64,5 százalékát

Szikora János, az adóhatóság elnöke a hivatal szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: az, hogy kevesen fizetnek sok adót, nem magyar sajátosság, hiszen Németországban például az adózók 0,1 százaléka fizeti a jövedelemadó 8, az Egyesült Államokban pedig 1 százalékuk a jövedelemadó 40 százalékát.

Az APEH elnöke ismertette: az szja bevallások szerint 2008-ban az adózók 24 százaléka, 1,098 millió - az egy évvel korábbinál 55 ezer fõvel több - adózó vallott be az éves szintû minimálbér értékének megfelelõ vagy annál alacsonyabb jövedelmet, s az összes adókötelezettség mindössze 1,5 százaléka keletkezett náluk. Ez azonban nem a ténylegesen minimálbéren foglalkoztatottakat jelenti, mert az összevont jövedelmet feltüntetõk között vannak olyanok is, akik munkaviszonyból származó egyéb jövedelmet (adóterhet nem viselõ járandóság, vállalkozói kivét stb.) szereztek, illetve nem volt egész évben munkaviszonyuk - mutatott rá az elnök.

Az egész évre vonatkozóan mindössze 345 ezer magánszemély tüntetett fel minimálbér alatti jövedelmet (2007-ben 337 ezer). Az e jövedelemkategóriába tartozó magánszemélyek ötödének azonban nem volt bérjövedelme, közel kétharmaduk pedig nem egész évben állt munkaviszonyban. Az ebbe a sávba tartozó 509,4 milliárd forint jövedelem 27 százaléka nem bérjövedelem, 52 százaléka pedig tört évre kifizetett jövedelem volt. A minimálbér és 1,5 millió forint közötti éves jövedelmet 1,384 millió fõ - az adózók 30 százaléka - számolt el, ami 3 százalékkal alacsonyabb az elõzõ évinél, õk az összes adókötelezettségbõl 6 százalékkal részesülnek. Az 1,5-3 millió forint közötti éves jövedelmet elszámolók aránya az elõzõ évhez hasonlóan közel 29 százalék, az 1,312 ezer fõ részesedése az összes adókötelezettségbõl 27,7 százalék. Három- és hatmillió forint közötti éves jövedelmet közel 502 ezer adózó ért el, s õk fizették az adó közel 32 százalékát. Hatmillió forint feletti éves jövedelmet az összes adózó 3,6 százaléka - 162 ezer adózó - realizált, ám náluk csapódott le az összes szja kötelezettség 32,5 százaléka.

MTI

***

EGYSZERES KÖNYVVITEL A GYAKORLATBAN

Útmutató és példatár egyéni vállalkozók,  mezõgazdasági õstermelõk, társadalmi szervezetek könyvvezetési kötelezettségének teljesítéséhez

Aki még nem ismeri – e könyvbõl megtanulhatja, aki már ismeri, e könyv alapján könnyen, gond nélkül és hibátlanul végezheti az egyéni vállalkozók, õstermelõk és társadalmi szervezetek könyvelését.  A könyv a gyakorlati életbõl vett példákkal, magyarázatokkal bemutatja az egyszeres könyvvitel teljes folyamatát, a jobb megértés érdekében mintakönyvelést is ad valamennyi lehetséges gazdasági esemény pénztárkönyvi és naplófõkönyvi könyvelésére.

A könyv teljesen az alapoknál kezdi a könyvviteli feladatok bemutatását, így külön fejezetben foglalkozik a hagyományos, kézzel vezetett könyvelés technikájával is. A számítógéppel végzett könyvvitel is önálló fejezet a könyvben, amelyet jobban meg lehet érteni, ha ismert elõttünk a kézi megoldás is.  Összefoglalóan bemutatjuk a társadalmi szervezetek egyszerûsített mérleg és eredmény-levezetés megállapításának szabályait, továbbá az egyéni vállalkozókon túl speciálisan a  mezõgazdasági õstermelõk jogállását, adózási, járulékfizetési és könyvvezetési lehetõségeit.

Ajánljuk e könyvet magánkönyvelõknek, könyvelõirodáknak – de a feladat iránt érdeklõdõ vállalkozóknak, õstermelõknek, társadalmi szervezeteknek egyaránt.

A szerzõ, Regõs Gábor az Önadózó újság egyik alapítója, a Könyvelõirodák Országos Szövetségének elnöke, 1979 óta foglalkozik könyvviteli programszervezéssel. A mai napig gyakorló könyvelõ és adótanácsadó.

A könyv PÉLDATÁRAT tartalmaz az egyes gazdasági események pénztárkönyvi és naplófõkönyvi könyveléséhez.

A könyv FÜGGELÉKÉBEN szerepel a kézzel vezetett pénztárkönyv és naplófõkönyv mintája.

A könyvhöz jár egy bemutató (demo) CD LEMEZ, amely az egyszeres könyvvitel számítógépes programját tartalmazza.

Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. 2009
Terjedelem: 329 oldal
Ára: 9.900,-Ft + postaköltség (Önadózó elõfizetõknek 20% kedvezménnyel: 7.920,-Ft!)

Megrendelés: info@onadozo.hu

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 9 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2009. évre októbertõl decemberig: 4.095,-Ft.   Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra