MKOE adótipp könyvelõknek

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Egy adótrükkre hívja fel a figyelmet az MKOE közleménye: Az önellenõrzést a feltöltési kötelezettség ellen lehet fordítani, úgy hogy a cégek elsõre csak a legszükségesebb társasági adót vallják be, éppen annyit, hogy adókedvezményeiket érvényesítsék, majd az önellenõrzés védelmet nyújtó intézményének segítségével az immár helyes adatokra javítják ki a benyújtott társasági adó bevallást.

_____________________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

_____________________________________________

MKOE az adófeltöltési bírság intézménye ellen

A társasági adó és a különadó feltöltési kötelezettsége meglehetõsen etikátlan adóztatási módszer. Az önellenõrzés alkalmazásával nemcsak a feltöltés kerülhetõ el, hanem az adóelõleg eltérítésével akár tömegesen tiltakozhatnak a vállalkozások, hogy a pénzügyi kormányzatot arra kényszerítsék, hogy hagyjon fel a találgatás bírsággal kombinált módszerével.

A Magyar Könyvelõk Országos Egyesületében szinte minden tagnak rossz tapasztalata van a társasági adó, az egyszerûsített vállalkozói adó, az iparûzési adó és az idén utoljára bevallandó különadó kapcsán az  adófeltöltéssel kapcsolatban, amely egy decemberi találgatásra épít, majd ha az pontatlan volt, akkor brutális, felsõ határ nélküli 20 százalékos mulasztási bírsággal fenyeget.

Az APEH nem alkalmazza teljes szigorral a szankciót, rendre csak a felét, vagy a negyedét veti ki, miközben a megbírságolt vállalkozásnál a laikus vezetõ nem is érti, hogy mit mulasztott el, ha például forgalmának egy jelentõs része év végével keletkezik, vagy éppen a decemberi árfolyamadatoktól függ, hogy eredménye merre mozdul.

Egy hagyományosan jogkövetõ magatartású cég az önellenõrzés módszerét alkalmazta, ami véletlenül mutatott rá a feltöltési kötelezettség gyengéjére.

A várható fizetendõ adó fogalmát übereli az önellenõrzés intézménye, amit a Legfelsõbb Bíróság (LB) egyértelmûen kimondott. Az ítéletben (Kfv.I.35.320/2006/5.) a bírói tanács kifejti, hogy az önellenõrzés a megnövekedett adó feltöltési kötelezettség alól is mentesít, hiszen az is csak egy adókötelezettség. Az önellenõrzést a feltöltési kötelezettség ellen lehet fordítani, úgy hogy a cégek elsõre csak a legszükségesebb társasági adót vallják be, éppen annyit, hogy adókedvezményeiket érvényesítsék, majd az önellenõrzés védelmet nyújtó intézményének segítségével az immár helyes adatokra javítják ki a benyújtott társasági adó bevallást.

Bár a könyvelõk ódzkodnak a megoldás alkalmazásától, ha az ügyfelük, vagy munkáltatójuk nem tudta, vagy késve, vagy hiányosan teljesítette a feltöltési kötelezettséget 2009. december 21-én, akkor kár is reménykedniük: az APEH nem mérséklési bírságot se a válságra, se a nehéz gazdasági körülményekre tekintettel. A könyvelõ borítékolhatja a fel nem töltött részre a 20%-os bírságot, és vélhetõen az elbocsátását is, ha a teljes összegre elküldi a társasági adóbevallást. Az APEH ebben az elsõ bevallásban szereplõ adatot tekinti ugyanis a "várható fizetendõ adó" összegének és ez alapján kalkulálja a fel nem töltött részre a bírságot. Az ügyfél vagy a fõnök joggal lesz magán kívül, ha rájön arra, hogy a bírság elkerülhetõ lett volna. A módszernek hozadéka az, hogy az adóelõlegeket akár nullázni is lehet!

Az adóelõlegek tömeges halasztása azonban érzékenyen érintheti a költségvetést, ami talán végre kiélesíti új kormány illetékeseinek hallását, hogy az MKOE által is javasolt alternatív elõlegkiszabási és elõleg-bevallási módszerekre tett javaslatokat végre meghallják és a feltöltési kötelezettséggel felhagyjanak.

***

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010

Ez a könyv összefoglalóan tartalmazza mindazt, amit az új szabályok szerinti egyéni vállalkozásról és az egyéni cégrõl tudni kell. Szerzõ: Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ, az Önadózó újság fõszerkesztõje. Formátum: hagyományos nyomdai elõállítású könyv. Terjedelem: 280 oldal. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Megjelent: 2010 január 20-án. Ára: 4.900,-Ft  + 740,-Ft szállítási költség összesen: 5.640,-Ft.

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra