Módosítják az egyszerûsített foglalkoztatást

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Parlament elõtt az egyszerûsített foglalkoztatási törvényjavaslat, amely a munkavállalóknak és a munkaadóknak is több ponton elõnyös rendelkezéseket tartalmaznak. Az új törvény várhatóan július 15-én lép hatályba.

_____________________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év II. félévre 8.820,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

_____________________________________________

Módosítják az egyszerûsített foglalkoztatást

A munkaadók által korábban kifogásolt naponkénti elektronikus bejelentési kötelezettség nem változik, viszont a munkavállalóknak  és a munkaadóknak is több ponton elõnyösek az egyszerûsített foglalkoztatásról benyújtott törvényjavaslat szabályai. A törvényjavaslatot  Czomba Sándor és Font Sándor (Fidesz) képviselõk jegyzik.

Az egyszerûsített foglalkoztatás szabályait a mezõgazdasági-, valamint az idegenforgalmi idénymunkára, továbbá az alkalmi munkára lehet alkalmazni. A megelõzõ 6 havi átlagos statisztikai létszámot alapul véve az így foglalkoztatottak létszáma nem haladhatja meg 1-5 fõ között a 2 fõt, 2-20 fõ között a 4 fõt, 20 fõ átlagos statisztikai létszám felett pedig a munkavállalók 20 százalékát. Ha a munkaadó fõállású munkavállalót nem foglalkoztat, akkor jogosult az éves munkaidõkeret 20 százalékát meg nem haladó idõtartamban alkalmi munkásokat, egyszerûsített foglalkoztatás keretében alkalmazni.

Az alkalmi munka összesen legfeljebb 5 egymást követõ napig, egy hónapon belül 15 napig, egy éven belül pedig legfeljebb 90 napig tarthat.

A közteher mezõgazdasági-, valamint az idegenforgalmi idénymunka esetén napi 500, míg alkalmi munka esetén napi 1.000 forint. Ezt a munkaadó fizeti, a munkavállalónak kifizettet bérnek viszont az egésze jövedelem, és a munkavállalónak bevallást sem kell tennie arról. A közterhet a következõ hónap 12. napjáig kell átutalni.

Az egyszerûsített módon foglalkoztatott nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra, valamint álláskeresési ellátásra szerez jogosultságot.  A nyugellátás számításának alapja az egyszerûsített foglalkoztatásból származó jövedelem összege.

Az adóhatóság a befizetett közteher összegébõl a magán-nyugdíjpénztári tagsággal nem rendelkezõ munkavállaló esetén 91,8 százalékot, (magán-nyugdíjpénztári tag esetén 69,9 százalékot) a Nyugdíjbiztosítási Alapnak, 21,9 százalékot a munkavállaló magán-nyugdíjpénztárának, 1,4 százalékot az Egészségbiztosítási Alapnak és végül 6,8 százalékot a Munkaerõpiaci Alapnak utal át.

A munkavégzés megkezdése elõtt kell a foglalkoztatottat bejelentenie a munkaadónak. Az APEH-hez való bejelentés történhet az ügyfél kapun keresztül elektronikusan (interneten), telefonon, sms-ben, továbbá írásban is. Ez utóbbi esetben a törvényjavaslat mellékletében szereplõ munkaszerzõdést kell - kitöltve - eljuttatni az adóhatósághoz.

Az új törvény várhatóan július 15-én lép hatályba.

***

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010

Ez a könyv összefoglalóan tartalmazza mindazt, amit az új szabályok szerinti egyéni vállalkozásról és az egyéni cégrõl tudni kell. Szerzõ: Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ, az Önadózó újság fõszerkesztõje. Formátum: hagyományos nyomdai elõállítású könyv. Terjedelem: 280 oldal. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Megjelent: 2010 január 20-án. Ára: 4.900,-Ft  + 740,-Ft szállítási költség összesen: 5.640,-Ft.

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra