Módosul a termékdíj törvény

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A termékdíj függetlenné válik a csomagolás tartalmától, valamint attól is, hogy magyar, vagy pedig külföldi a gyártó - ez a legfontosabb változás a környezetvédelmi termékdíjról 1995-ben született törvényt módosító javaslatnak.

ÖNADÓZÓ HÍRLEVÉL – hogy a könyvelés rendben legyen!

Gyors és pontos adózási információk heti rendszerességgel. Megbízható válaszok a gyakorlati problémákra. A feliratkozás ingyenes, és egyéb kötelezettséggel sem jár, csak az e-mail címet kell megadni. Bónuszként a feliratkozással azonnal letölthetõ egy szabadon választott szakmai e-kézikönyv.


 ***

  A termékdíj törvény 2005-ös módosítása külön szabályokat állított fel az italcsomagolásra, differenciálva a különféle italok termékdíját, továbbá elõnyösebb helyzetbe hozta a magyar vállalkozásokat a külföldiekkel szemben. Az Európai Bizottság ezért 2006-ban kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. A Bizottság szerint nem az ital, hanem a csomagolóanyag fajtája az, amely meghatározza a termékdíjat, illetve diszkriminatív a külföldi cégek hátrányára megállapítani a díjakat.
    Jelenleg nem kell termékdíjat fizetni akkor, ha a cég nem csomagol többet évente borból 10 ezer, sörbõl, szörpbõl és szénsavmentes üdítõbõl 75 ezer, míg szénsavas üdítõbõl, illetve ásványvízbõl 200 ezer palacknál. Ez a mentesség törlõdik a törvénybõl a javaslat szerint. Jövõ év elejétõl egységnyi csomagolás után minden gyártó - honosságától függetlenül - azonos díjat fizet.
    A csomagolóanyag súlya alapján megállapított termékdíj változatlan marad. Például a mûanyag után 36, az alumínium után 16, míg az egyéb fém csomagolóanyag után 13 forint a termékdíj kilogrammonként.
    A darabra megállapított csomagolás termékdíja viszont a legtöbb tételnél némileg emelkedik a javaslatban. Így például a mûanyag palacknak 1,5 literig 10 forint helyett 11 forint, felette 20 forint helyett 22 lesz a termékdíja.
    A ténylegesen újratöltött palackok után nem kell termékdíjat fizetni. A mentesség betétdíj fizetésével szerezhetõ meg.

MTI

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE

Praktikus tanácsokkal, magyarázatokkal, megoldásokkal. Bizonyára Ön is úgy érzi, idõnként elvész a jogszabályok rengetegében, szélmalomharcot vív az ügyfeleivel, kollégáival, hivatalos szervekkel. Sokszor gondolta már azt, hogy egyedül maradt a problémáival, nem tud senkitõl segítséget kérni, nem ért bizonyos dolgokat. Sokan vannak ezzel így. Ezért írta meg ezt a könyvet néhány olyan számviteli szakember, akik a gyakorlati problémákat is jól érzékelik, mert nap, mint nap találkoznak azokkal a kérdésekkel a munkájuk során, melyek Önt is foglalkoztatják

Kiadó: ADÓNET.HU Zrt.  Terjedelem  576 oldal. Ára: 9.900,-Ft + postaköltség.

Megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Bp. József krt. 53. I/8. Tel: 267 5010.

Megrendelhetõ: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra