Módosulnak az álláskeresési ellátások feltételei

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Csütörtöktõl változnak az álláskeresési ellátások megállapításának és folyósításának feltételei, valamint módosul az álláskeresõként való nyilvántartásba vétel is.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Módosulnak az álláskeresési ellátások feltételei

Az álláskeresési járadéknál rövidül a folyósítási idõ, módosul a jogosultság számítása, és a járadék összege is, az  álláskeresési segély szeptember elsejétõl pedig csak nyugdíj elõtt jár, két másik fajtája megszûnik.

Álláskeresési járadékra szeptembertõl az lesz jogosult, aki álláskeresõ, és az álláskeresõvé válását megelõzõ öt éven belül legalább 360 nap jogosultsági idõvel rendelkezik, és nem jogosult rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra, továbbá táppénzben sem részesül, és munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és számára az illetékes munkaügyi központ kirendeltsége sem tud megfelelõ munkahelyet felajánlani.

A folyósítás ideje minimum 36, maximum pedig 90 nap lehet szemben az eddigi legalább 73, legfeljebb 270 nappal. Szeptembertõl minden 10 nap jogosultsági idõ felel meg egy nap járadékfolyósítási idõnek, míg korábban 5 nap jogosultságot rendeltek egy nap folyósításhoz.    

A jövõben a folyósítás nem tagolódik két szakaszra, az álláskeresési járadék összege - a kérelem benyújtását megelõzõ négy naptári negyedévben az érintett jogviszonyokban elért - munkaerõ-piaci járulékalap 60 százaléka, ez azonban nem lehet magasabb az aktuális minimálbérnél.

Az álláskeresési segély szeptember 1-tõl kizárólag nyugdíj elõtt adható azoknak az álláskeresõknek, akiknek maximum 5 éve hiányzik a rájuk vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez a segély iránti kérelem benyújtásának idõpontjában. További feltétel, hogy 90 napig részesült álláskeresési járadékban, és a járadék folyósítási idejének kimerítését követõ három éven belül betöltötte az elõbbi életkort - vagyis maximum öt éve hiányzott a nyugdíjig -, továbbá rendelkezik az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idõvel.

A nyugdíj elõtti álláskeresési segély addig folyósítható, amíg a jogosult öregségi, rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra nem szerez jogosultságot.

Az eddigiekkel ellentétben - a folyósítási idõ rövidülésével - nem kaphatnak álláskeresési segélyt azok az álláskeresõk, akik legalább 180 napig álláskeresési járadékra voltak jogosult, és a járadék folyósítási idejét kimerítették, valamint azok sem, akik álláskeresési járadékra nem jogosultak, de az álláskeresõvé válást megelõzõ négy évben legalább 200 nap jogosító idõvel rendelkeznek.

Az illetékes munkaügyi kirendeltség által felajánlott munkahely akkor megfelelõ, ha egészségi állapota szerint az álláskeresõ a munka elvégzésére alkalmas, illetve ha a várható kereset az álláskeresési járadék, illetõleg - amennyiben az álláskeresési járadék összege a kötelezõ legkisebb munkabérnél alacsonyabb - a kötelezõ legkisebb munkabér összegét eléri. Ez a feltétel azonban csak azokra vonatkozik, akik álláskeresési támogatásban részesülnek.

Emellett a munka csak akkor tekinthetõ megfelelõnek, ha a munkahely és a lakóhely közötti napi - tömegközlekedési eszközzel - oda- és visszautazás ideje a három órát, illetve tíz éven aluli gyermeket nevelõ nõ és tíz éven aluli gyermeket egyedül nevelõ férfi álláskeresõ esetében a két órát nem haladja meg, illetve ha az álláskeresõ foglalkoztatása munkaviszonyban történik.

Az olyan álláskeresõ esetében, aki sem álláskeresési járadékra, sem nyugdíj elõtti álláskeresési segélyre nem jogosult, ezeken a feltételeken túl a munkahely akkor is megfelelõ, ha a foglalkoztatás közfoglalkoztatási jogviszonyban történik.

A törvény rendelkezik arról is, hogy közfoglalkoztatási jogviszony keretében történõ foglalkoztatás esetében mikor nevezhetõ megfelelõnek a munkahely. E szerint ha a munkavégzés helye és a közfoglalkoztatott lakóhelye között naponta történõ oda- és visszautazás ideje tömegközlekedési eszközzel meghaladja a három órát (illetve tíz éven aluli gyermeket nevelõ nõ és tíz éven aluli gyermeket egyedül nevelõ férfi álláskeresõ esetében a két órát), akkor a munkavégzés helyére és onnan a közfoglalkoztatott lakóhelyére történõ térítésmentes szállításról a foglalkoztatónak gondoskodnia kell.

Ha pedig ez az utazási idõ több mint négy óra, akkor a munkavégzés helyétõl számított 20 kilométeres távolságon belül a foglalkoztatónak gondoskodnia kell a dolgozók  térítésmentes elhelyezésérõl, valamint tisztálkodási és étkezési lehetõségérõl.

Ha a közfoglalkoztatás keretében történõ foglalkoztatásnál a napi pihenõ idõ eltöltésére a lakóhelytõl különbözõ településen kerül sor, az álláskeresõ csak abban az esetben köteles a felajánlott munkahelyet elfogadni, ha az családi körülményeire (különösen kiskorú gyermek gondozása, közeli hozzátartozó ápolása) nem jár hátrányos következményekkel.

Az álláskeresõ részére a fenti feltételeknek megfelelõ, rövid idõtartamú munkalehetõség is felajánlható. Ez a rövid idõtartamú munkalehetõség olyan álláskeresõ esetén, aki nem részesül álláskeresési ellátásban, közfoglalkoztatás keretében is megvalósulhat.

***

A cégmenedzselés kézikönyve

Ez a könyv nem elvont magasságokba vezeti az olvasót, hanem ismerõs terepre, a saját cégébe invitálja vissza: e könyvben egy speciálisan magyar cégbemutatót tartunk a cégtulajdonosnak a saját cégérõl. Rendre visszatérõen arra késztetjük, hogy õ a saját cégére vonatkoztassa az ideális kkv-ról felvázolt prezentációnkat. A cégmenedzselés kézikönyve - átfogja a cégvezetés összes területét - a szervezéstõl, vezetéstõl, munkaügyeken, a marketingen át az adózásig, rálátást ad a könyvelésre is. Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2011. Terjedelem: 735. oldal.  Ára: 9.900,-Ft - de most 20%  kedvezménnyel: 7.350,-Ft + 820,-Ft postaköltségel itt:  info@cegmenedzseles.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra