Munkaerõ-piaci járulékok szabályai a Tb törvényben

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

2010. január 01-jétõl kezdõdõen a társadalombiztosítási ellátások fedezetének megteremtésén túlmenõen a Társadalombiztosítási Járuléktörvény (Tbj.) foglalja magába a munkaerõ-piaci célok fedezetére teljesítendõ befizetési szabályokat.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

Munkaerõ-piaci járulékok szabályai a Tb. törvényben

Mind a foglalkoztató, mind a biztosított által 2009. december 31-ig fizetendõ járulékok 2010. január 01-jétõl kiegészültek a munkaerõ-piaci járulékokkal, amely a munkaadói, munkavállalói, illetve a vállalkozói járulékokat foglalja magába, (ezzel együtt megszûnik a munkaadói, a munkavállalói és a vállalkozói járulék).

A módosítás eredményeként csökkent a járulék-befizetési számlák száma is, a munkaerõ-piaci járulékot az APEH  Egészségbiztosítási és munkaerõ-piaci járulékbeszedési számlára kell befizetni, átutalni, a 188-as számú adónemkódra: a számlaszám: 10032000-06057749

A befizetett egészségbiztosítási és munkaerõ-piaci járulékból az állami adóhatóság 76,19 százalékot az egészségbiztosítási alapnak, 23,81 százalékot a munkaerõ-piaci alapnak utal át.

A társadalombiztosítási ellátások és a munkaerõ-piaci célok fedezetére:

-         a foglalkoztató és a biztosított egyéni vállalkozó összesen 27 százalékos mértékû társadalombiztosítási járulékot  köteles fizetni, melybõl 24 százalék a nyugdíjbiztosítási, 3 százalék az egészségbiztosítási és a munkaerõ-piaci járulék (a 3 százalékból 1,5 százalék a természetbeni egészségbiztosítási, 0,5  százalék a pénzbeli egészségbiztosítási, és 1,0 százalék a munkaerõ-piaci járulék).

A munkaerõ-piaci járulék beépülése a társadalombiztosítási járulékba azt is jelenti, hogy ha a magánszemély munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban biztosítottá válik (pl: megbízási jogviszony, vállalkozási jellegû jogviszony, stb.), a foglalkoztatója  köteles megfizetni a munkaerõ-piaci járulékot is.

Minden olyan esetben tehát, amikor a foglalkoztató a biztosítási jogviszonnyal összefüggésben társadalombiztosítási járulékot fizet, akkor a társadalombiztosítási járulék „részeként” meg kell fizetnie a munkaerõ-piaci járulékot is.

Ennek megfelelõen természetesen az egyéni vállalkozó és a társas vállalkozás a társas vállalkozó után is megfizeti a munkaerõ-piaci járulékot  a 27 százalékos társadalombiztosítási járulék részeként.

-         A biztosított által fizetendõ „egyéni” járulék mértéke összesen 17 százalék, melybõl az egészségbiztosítási és munkaerõ-piaci járulék mértéke 7,5 százalék (a 7,5 százalékból 4 százalék a természetbeni egészségbiztosítási, 2 százalék a pénzbeli egészségbiztosítási és 1,5 százalék a munkaerõ-piaci járulék), a nyugdíjjárulék továbbra is 9,5 százalék (magánnyugdíj-pénztár tagja esetében 1,5 százalék a nyugdíjjárulék és 8 százalék a magán-nyugdíjpénztári tagdíj).

Nem köteles a biztosított egészségbiztosítási és munkaerõ-piaci járulékot (6+1,5 százalék) fizetni

    *      a jubileumi jutalom
    *      a végkielégítés
    *      az újrakezdési támogatás
    *      a szabadságmegváltás jogcímen kifizetett juttatás
    *      a határozott idõtartamú jogviszony megszûntetése esetén a Munka Törvénykönyve 88. §-ának (2) bekezdése
    *      és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. Törvény 27. §-ának (2) bekezdése alapján kifizetett összeg után.

A 2010. január 01-tõl hatályos törvénymódosítás következtében „a járulékfizetésre vonatkozó különös szabályok” között találjuk a Tbj-ben a munkaerõ-piaci járulékfizetési alól mentesített személyeket. Nagyon lényeges, hogy ez a mentesítés csak magánszemélyeket érint, és nem érinti a foglalkoztatót terhelõ munkaerõ-piaci járulékfizetési kötelezettséget.

Ennek megfelelõen nem fizet 1,5 százalék munkaerõ-piaci járulékot:

    * a szövetkezet tagja, ide nem értve az iskolai szövetkezetnek nem minõsülõ szövetkezet tevékenységében munkaviszony keretében közremûködõ szövetkezeti tagot,
    * a tanulószerzõdés alapján szakképzõ iskolai tanulmányokat folytató tanuló,
    * az álláskeresési támogatásban részesülõ személy,
    * a díjazás ellenében munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében (bedolgozó, megbízási jogviszonyban, egyéni vállalkozónak nem minõsülõ vállalkozási jogviszonyban álló, segítõ családtagként biztosított) munkát végzõ személy (amennyiben a Tbj. szerint  biztosítási kötelezettsége megállapítható),
    * az egyházi szolgálatot teljesítõ egyházi személy, szerzetesrendi tag,
    * a mezõgazdasági õstermelõ
    * a választott tisztségviselõ (amennyiben a Tbj. szerinti biztosítási kötelezettsége megállapítható).

Mentesül tovább a biztosítottat terhelõ 1,5 százalékos munkaerõ-piaci járulék megfizetése alól:

    * az az egyéni és társas vállalkozó, aki közép – vagy felsõfokú oktatási intézményben nappali rendszerû oktatás keretében tanulmányokat folytat,  vagy a vállalkozói tevékenysége mellett munkaviszonnyal is rendelkezik,
    * az a foglalkoztatott biztosított, egyéni vagy társas vállalkozó, aki sajátjogú nyugdíjas, vagy a társadalombiztosítási nyugdíjtörvényben meghatározott, reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte.

A munkaerõ-piaci járulékokat a 1008-as típusú bevallás 1008-10-01-es lapján kell bevallani, (a START kártyával foglalkoztatott biztosítottak után a 1008-13-as lapon).

Forrás: APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatósága

www.apeh.hu

***

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010

Ez a könyv összefoglalóan tartalmazza mindazt, amit az új szabályok szerinti egyéni vállalkozásról és az egyéni cégrõl tudni kell. Szerzõ: Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ, az Önadózó újság fõszerkesztõje. Formátum: hagyományos nyomdai elõállítású könyv. Terjedelem: 280 oldal. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Megjelent: 2010 január 20-án. Ára: 4.900,-Ft  + 740,-Ft szállítási költség összesen: 5.640,-Ft.

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra