Munkáltatói adómegállapításhoz kapcsolódó fontosabb tudnivalók

SZJA

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV Dél-alföldi Regionális Főigazgatósága

Címkék: munkáltatói adómegállapítás


A 2012. évre vonatkozó adókötelezettségüket önadózással vagy munkáltatói adómegállapítás révén is teljesíthetik a magánszemélyek. 2013. január 31-ig írásban kell nyilatkoznia annak, aki azt szeretné, hogy a munkáltatója állapítsa meg a 2012. évi személyi jövedelemadóját, és számolja el a különbözetet.

2013-ban továbbra is lehetőségük van a magánszemélyeknek, hogy a 2012. évre vonatkozó személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségük teljesítésére munkáltatói adómegállapítást kérjenek. Annak a magányszemélynek, aki ezzel a lehetőséggel élni akar, legkésőbb 2013. január 31-ig írásban kell nyilatkoznia a munkáltatójának, hogy a 2012. évi személyi jövedelemadóját a munkáltatója állapítsa meg, és számolja el a különbözetet. Ha a magánszemély nem kéri a munkáltatói adómegállapítást, erről is nyilatkoznia kell. Amennyiben a munkáltató nem vállalja a magánszemély adójának megállapítását, erről és az egyszerűsített bevallás benyújtásának választhatóságáról időben tájékoztatnia kell a magánszemélyt.
 
Önadózóként továbbra is lehetőség van adónyilatkozatot tenni, az állami adóhatóság közreműködésével egyszerűsített bevallást benyújtani, vagy az adóhatóság közreműködése nélkül elkészíteni a bevallást.

A 2012. évre vonatkozó adókötelezettségét a magánszemély önadózással vagy munkáltatói adómegállapítás révén teljesítheti. Az alábbiakban a munkáltatói adómegállapításhoz kapcsolódó néhány fontosabb információt ismertetjük.

Munkáltatói adómegállapítás választása:

A magánszemély 2013. január 31-ig nyilatkozhat írásban a munkáltatójának, társas vállalkozásának és kérheti, hogy a 2012. évi személyi jövedelemadóját a munkáltatója, társasága állapítsa meg és számolja el a különbözetet (12NY29 jelű nyilatkozat). Ha a magánszemély nem kéri a munkáltatói adómegállapítást, erről is nyilatkoznia kell a 12NY30 jelű nyilatkozaton. A munkáltatói adómegállapítás az ellenőrzés és a jogkövetkezmények szempontjából a magánszemély bevallásának minősül.
Amennyiben a munkáltató nem vállalja a magánszemély adójának megállapítását, az szja. törvényben előírt tartalommal köteles tájékoztatni a magánszemélyt az adónyilatkozat (1253ADÓ) vagy az egyszerűsített bevallás (1253E) választásának a lehetőségéről.
 
A munkáltatói adómegállapítás igénybevételére a magánszemély akkor jogosult, ha
-   kizárólag az adó elszámolását vállaló munkáltatótól szerzett olyan bevételt, amelyet a nyilatkozat hiányában önadózóként köteles lenne bevallani;

- jövedelmét az adóévben kizárólag egymást követően fennálló munkaviszonya alapján szerezte, feltéve, hogy a korábbi munkáltató(k) által a munkaviszony megszűnésére tekintettel kiadott igazolást átadja az adó elszámolását vállaló munkáltatónak;

- jövedelmét a költségvetési szervek központosított illetmény-számfejtési körébe tartozó kifizető munkavállalójaként az adóévben kizárólag ugyanazon illetményszámfejtő helyhez tartozó kifizető(k)től szerezte;

- az adóévben az előzőleg említett bevétel(ek) mellett

o kizárólag adóköteles társadalombiztosítási, családtámogatási ellátást,

o önkéntes tartalékos katonai szolgálatot teljesítők részétre folyósított illetményt,

o a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény alapján folyósított ellátást szerzett,

feltéve, hogy a bevétel folyósítója az adó elszámolását vállaló munkáltató vagy a magánszemély a bevételről kiállított igazolást átadja az adó elszámolását vállaló munkáltatónak.

A munkáltatói adómegállapítást a magánszemély 2013. január 31-ig kérheti. A munkáltató az adóalapot és az adót a magánszemély nyilatkozata alapján 2013. március 20-ig átadott igazolások figyelembevételével 2013. május 21-ig állapítja meg és erről igazolást ad. Az elszámolás során megállapított adókülönbözetet a munkáltató a számára előírt legközelebbi fizetéskor, de legkésőbb 2013. június 20-ig levonja vagy visszafizeti.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra