Munkáltatói, kifizetõi jövedelemigazolások

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az Art. 46. § (1) bekezdésének rendelkezése szerint a munkáltató, a kifizetõ legkésõbb az adóévet követõ január 31-éig köteles kiállítani és a magánszemélynek átadni az összesített igazolást az adóévi kifizetésekrõl, juttatásokról.

___________________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

___________________________________________

Munkáltatói, kifizetõi jövedelemigazolások

Az összesített jövedelemigazolást a korábbi évekhez hasonlóan az adóhatóság által közzétett (2010. évben a 10M30-as) nyomtatvánnyal egyezõen kell kiállítaniuk a munkáltatóknak. Az összesített igazolás a munkáltató által használt programmal, illetve más módon is elõállítható, de a közzétett nyomtatvány adattartalmától és az egyes sorok számozásától nem lehet eltérni. Ez azért fontos követelmény, mert a 10M30-as igazolás egyes sorainak adattartalma és számozása megegyezik a 1053-as számú személyi jövedelemadó bevallás soraival.

Az igazoláson jogcímenként részletezve kell feltüntetni azokat az összevonás alá esõ és külön adózó jövedelmeket, amelyeket a munkáltató, a társas vállalkozás 2010. évben kifizetett, juttatott. Az igazolásnak tartalmaznia kell az említett jövedelmekbõl levont adóelõleg, illetve adó összegét. Az említett adatokon kívül fel kell tüntetni a kifizetéskor figyelembe vett bevételcsökkentõ tételeket, az adóelõleg levonásánál érvényesített kedvezményeket. Az igazolásnak tartalmaznia kell más olyan egyéb adatokat is, amelyek az adóbevallás elkészítéséhez szükségesek (pl. a levont érdekképviseleti tagdíj, a kifizetett osztalékelõleg, a következõ évre átvitt végkielégítés stb.). A nyomtatvány megfelelõ sorának „a” oszlopában szerepeltetni kell azoknak az adóterhet nem viselõ járandóságoknak az összegét is, amelyet nem a munkáltató fizetett ki, de az adóelõleg levonásánál a magánszemély nyilatkozata alapján figyelembe vett. Amennyiben mód van rá, célszerû - pl. az igazoláshoz csatolt néhány soros tájékoztatóban - felhívni a munkavállalók figyelmét arra, hogy a más kifizetõtõl kapott adóterhet nem viselõ járandóság összegét, például a nyugdíjat vagy a felsõoktatási ösztöndíjat az ellátás kifizetõjétõl kapott igazolás alapján kell bevallani. Ugyanis nem biztos, hogy az adóév során nyilatkozott összeg megegyezik az adóévben ilyen címen ténylegesen megszerzett összeggel. Célszerû felhívni a figyelmet arra is, hogy az adóelõleg levonásánál figyelembe vett adójóváírás több, illetve kevesebb is lehet a bevallásban ténylegesen érvényesíthetõ adójóváírás összegénél attól függõen, hogy mennyi a magánszemély éves összes jövedelme, illetve, hogy az adóévben hány hónapig kérte a magánszemély az adójóváírás érvényesítését az adóelõleg megállapításánál.
Ha az igazolás halmozott adatokat tartalmaz, akkor azt az „1”- es kód beírásával jelezni kell a nyomtatványon az erre kijelölt helyen. Halmozott adatokat tartalmaz az igazolás akkor, ha azon a korábbi munkáltató (társas vállalkozás) által kiállított Adatlapon feltüntetett adatok is szerepelnek. Amennyiben az igazoláson csak a „saját kifizetés” szerepel, akkor azt a „0”-ás kód beírásával kell jelölni. A kódok jelentésérõl is célszerû tájékoztatni a munkavállalókat. Ennek különösen akkor van jelentõsége, ha a munkavállaló nem kér munkáltatói adómegállapítást.
A 2010. évben bevezetett szuperbruttósítás miatt a 10M30-as igazoláson az összevont adóalapba tartozó jövedelmek esetében nem csak az adóalapot - a jövedelem adóalap-kiegészítéssel (27%-kal) növelt összegét -, hanem az „a” oszlopokban az adóalap megállapításánál figyelembe vett jövedelmet is fel kell tüntetni.

Az egyszerûsített közteherviselési hozzájárulásról szóló 2005. évi CXX. törvény szerinti ekho alapját és az abból levont ekhot nem tartalmazza a 10M30-as igazolás. Ezekrõl a jövedelmekrõl a kifizetéskor kellett az igazolást átadni a magánszemély részére akkor is, ha a kifizetés munkaviszonyra tekintettel történt. Nem kifogásolható azonban, ha az adóévben teljesített kifizetésekrõl összesített igazolást állít ki a munkáltató. Az ekhós kifizetésekrõl szóló összesített igazolás kiállításának határideje is értelemszerûen január 31-e. Az igazolást célszerû az adóhatóság által javasolt tartalommal kiállítani. Az APEH év végén tájékoztatóban teszi közzé az igazolás mintákat.
A kedvezményekre, valamint az önkéntes kölcsönös pénztári és nyugdíj-elõtakarékossági rendelkezésekre jogosító igazolások kiállításához ajánlott nyomtatványminták használata sem kötelezõ. Azonban ez utóbbi igazolások esetében is érdemes az ajánlott nyomtatványmintákat használni, mert azok a jogszabályi elõírásoknak megfelelõen lettek kialakítva.

A munkáltató által kiadott igazolás adattartalmát akkor fogadja el valósnak az adóhatóság, ha az igazolás megfelel a magánokirat - törvényben meghatározott - formai és tartalmi követelményeinek, ezért a nem magánszemély munkáltató által kiállított igazolást cégszerû aláírással kell ellátni.

A munkáltatónak nem minõsülõ kifizetõ már a kifizetés alkalmával köteles olyan igazolást kiállítani, amelybõl kitûnik a magánszemély bevételének teljes összege és jogcíme, valamint a megállapított, levont adóelõleg vagy adó összege. Ha ez az adóév során bármely okból nem történt meg, akkor - a magánszemély kérése nélkül is legkésõbb január 31-éig pótolni kell az igazolás kiállítását. Ilyenkor az egy kifizetõ által ugyanazon magánszemélynek teljesített többszöri kifizetésrõl összesített igazolást lehet kiállítani.

Nem kifogásolható, ha az M30-as nyomtatvány adattartalma szerint készíti el a munkáltatónak nem minõsülõ kifizetõ is az adóévre szóló összesített jövedelemigazolást, de az említett nyomtatvány elnevezése nem szerepelhet a kifizetõi igazoláson.

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. 1-12. hónapra 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra