Munkavállaló bejelentése és tájékoztatása

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Minden hónapban írásban kell a foglalkoztatónak tájékoztatni a biztosítottat a tárgyhavi jövedelem kifizetésével egyidejûleg - az általa megfizetett társadalombiztosítási járulékról, a biztosított jövedelmébõl levont egészségbiztosítási járulékról és nyugdíjjárulékról (tagdíjról), illetõleg a részére túlvonás miatt visszafizetett (átutalt) járulékokról.

ÖNADÓZÓ HÍRLEVÉL – hogy a könyvelés rendben legyen!

Gyors és pontos adózási információk heti rendszerességgel. Megbízható válaszok a gyakorlati problémákra. A feliratkozás ingyenes, és egyéb kötelezettséggel sem jár, csak az e-mail címet kell megadni. Bónuszként a feliratkozással azonnal letölthetõ egy szabadon választott szakmai e-kézikönyv.


***

Szomorú élettapasztalatot szereztem. Több esetben jártam úgy, hogy munkavégzésem ellenére és s munkáltató ígérete ellenére sem jelentettek be. Ez miatt több évi pereskedés elõtt állók. Ismételten munkaviszonyt kívánok létesíteni, kérem tájékoztassanak arról, hogy a munkáltatómnak az én alkalmazásommal kapcsolatban a részemre mit kell átadnia.

Válasz

Társadalombiztosítási megközelítésbõl a foglalkoztatót az alábbi kötelezettségek terhelik.

Bejelentési kötelezettség

A bejelentést
-a biztosítás kezdetére vonatkozóan a biztosítási jogviszony elsõ napját megelõzõen, de legkésõbb a biztosítási jogviszony elsõ napján a foglalkoztatás megkezdése elõtt, álláskeresési támogatás esetén a támogatást megállapító határozat jogerõre emelkedését követõ 10 napon belül, illetõleg ha a biztosítás elbírálására utólag kerül sor, legkésõbb a biztosítási kötelezettség megállapítását követõ napon,

-a jogviszony megszûnését, a szünetelés kezdetét és befejezését, a biztosítás megszûnését követõen folyósított ellátás kezdõ és befejezõ idõpontját közvetlenül követõ 8 napon belül
kell teljesíteni.

A bejelentés teljesítésérõl  a foglalkoztató legkésõbb a bejelentést követõ napon, illetve a biztosított vagy egyéb jogcímen egészségügyi szolgáltatásra jogosult személy kérésére három munkanapon belül köteles a bejelentésrõl igazolást kiadni a biztosított, illetve az egyéb jogcímen egészségügyi szolgáltatásra jogosult személy részére, mely tartalmazza a bejelentésben közölt adatokat és a bejelentés teljesítésének idõpontját.

Tájékoztatási kötelezettség

Minden hónapban írásban kell a foglalkoztatónak tájékoztatni a biztosítottat  a tárgyhavi jövedelem kifizetésével egyidejûleg - az általa megfizetett társadalombiztosítási járulékról, a biztosított jövedelmébõl levont egészségbiztosítási járulékról és nyugdíjjárulékról (tagdíjról), illetõleg a részére túlvonás miatt visszafizetett (átutalt) járulékokról.

Éves elszámolásként a foglalkoztató a jövedelemigazoláshoz csatoltan a tárgyévet követõ év január 31. napjáig köteles saját nyilvántartásainak adataival egyezõ igazolást kiadni a biztosított részére a tárgyévben fennállt biztosítási idõ "tól-ig" tartamáról, a levont járulékok (tagdíj) összegérõl, a foglalkoztató által megfizetett egészségbiztosítási járulék összegérõl és azok alapjáról. A biztosítással járó jogviszony év közben történõ megszûnése esetén az igazolást soron kívül kell kiadni.

Önadózó

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE - Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. www.kezikonyvek.hu

MEGRENDELÉS: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra