Nagy-Britanniában csökkentik az áfát

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Nagy-Britanniában december 1-jétõl 2,5 százalékponttal 15 százalékra, az Európai Unió által engedélyezett legalacsonyabb szintre szállítják le az általános forgalmi adó kulcsát.

________________________________________________

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja

Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre még 13.205,-Ft (1-12. hó).  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010. Elõfizetés:  info@onadozo.hu 

 ________________________________________________

Nagy-Britanniában csökkentik az áfát

Nagy-Britanniában december 1-jétõl 2,5 százalékponttal 15 százalékra, az Európai Unió által engedélyezett legalacsonyabb szintre szállítják le az általános forgalmi adó kulcsát, közölte Alistair Darling brit pénzügyminiszter hétfõn a parlamentben. Németország és Franciaország nem követi a brit példát.

    A brit pénzügyminiszter hétfõi bejelentése szerint az alacsonyabb áfa-kulcs 13 hónapig, a jövõ év végéig lesz érvényben, célja, hogy lökést adjon a gazdaságnak, a fogyasztókat vásárlásra ösztönözze. Az áfa-csökkentés a brit költségvetés bevételét 12,5 milliárd fonttal csökkenti.
    Németország és Franciaország nem követi Nagy-Britannia példáját, és nem csökkenti az áfa-kulcsot, mondta Párizsban Angela Merkel német kancellár, miután találkozott Nicolas Sarkozy francia elnökkel. Az áfa csökkentése nem a megfelelõ válasz a gazdaság bajaira Németország és Franciaország számára, fejtette ki Merkel. Hozzátette: további konzultációkat fognak tartani arról, hogyan lehet célzott támogatáshoz juttatni a gazdaságot. Németországban tavaly januárban 0,3 százalékponttal 19 százalékra emelkedett az áfa.
    A brit áfa-csökkentés széleskörû intézkedéssorozat része. A vállalatok és a magánszemélyek számára meghosszabbítják az adó részletekben való törlesztésének idejét, a kisebb jövedelmû, 22 millió adófizetõ számára jövõre 120-ról 140 fontra emelik az adójóváírást, elhalasztották a kisvállalkozások társasági adójának emelését a jövõ év utánra, javították a veszteséges kisvállalkozások számára az adó-visszatérítés lehetõsét azzal, hogy évi 50 ezer font veszteségig ezentúl nem a megelõzõ egy év, hanem a megelõzõ három év nyeresége alapján lehet visszatérítést kapni.
    Elintézték, hogy az Európai Beruházási Bank (EIB) 4 milliárd font kölcsönt adjon brit bankoknak továbbhitelezésre a kis- és közepes vállalkozásoknak, kötelezték az állami tõketámogatásban és garanciákban részesülõ brit bankokat a hitelfeltételek tavalyi szintre való visszaenyhítésére a kis- és közepes vállalkozások számára, külön állami alapot alakítanak kedvezményes hitelnyújtásra kisvállalkozásoknak egymilliárd font erejéig.
    Az intézkedések ellensúlyozására emelik a dohány és az alkohol jövedéki adóját, az évi 100-140 ezer font jövedelmûek számára 2010. áprilistól csökkentik, az évi 140 fontnál többet keresõk számára megszüntetik a személyi adójóváírást, 2011. áprilistól pedig az évi 150 ezer fontnál többet keresõk számára új, magasabb, 45 százalékos adósávot vezetnek be. 2011. áprilistól fél százalékponttal emelik  a társadalombiztosítási hozzájárulást mind a munkavállalók, mind a munkáltatók számára, de emelik a jövedelemhatárt, így az évi 20 ezer font alatt keresõk nem fognak többet fizetni, mint most.
    Hárommilliárd fontnyi, tervezett állami beruházást 2010/2011-rõl elõre hoznak a jövõ évre. Három év alatt 35 milliárd fontot akarnak megtakarítani a költségvetésben a hatékonyság növelése révén, ismertette a részleteket a brit pénzügyminiszter.
    Elmondta: idén csupán a pénzügyi intézményektõl 35 százalékkal kevesebb adó folyik be, mint tavaly, a visszaesõ ingatlanforgalom illetékébõl 40 százalékkal kevesebb érkezik a költségvetésbe. Ennek következtében a brit államháztartás GDP-arányos hiánya, a beruházások nélkül számolva, jövõre 4,4 százalékra nõ az idén várt 2,8 százalékról, és a mostani tervek szerint 2015/2016-ban kerülhet egyensúlyba a brit államháztartás. A közadósság a GDP 41 százalékáról 2013-2014-ig a GDP 57 százalékára emelkedik, és csak utána fog csökkenni.
    Jövõre a GDP 0,75-1,25 százalékos csökkenését jósolta hétfõn a brit pénzügyminiszter, azzal, hogy 2010-ben már 1,5-2,0 százalékos gazdasági növekedés lehetséges.


***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE

Praktikus tanácsokkal, magyarázatokkal, megoldásokkal. Bizonyára Ön is úgy érzi, idõnként elvész a jogszabályok rengetegében, szélmalomharcot vív az ügyfeleivel, kollégáival, hivatalos szervekkel. Sokszor gondolta már azt, hogy egyedül maradt a problémáival, nem tud senkitõl segítséget kérni, nem ért bizonyos dolgokat. Sokan vannak ezzel így. Ezért írta meg ezt a könyvet néhány olyan számviteli szakember, akik a gyakorlati problémákat is jól érzékelik, mert nap, mint nap találkoznak azokkal a kérdésekkel a munkájuk során, melyek Önt is foglalkoztatják.

Kiadó: ADÓNET.HU Zrt.  Terjedelem  576 oldal. Ára: 9.900,-Ft + postaköltség.

Megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Bp. József krt. 53. I/8. Tel: 267 5010.

Megrendelhetõ: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra