NAV: egyszerűsödött a vadon gyűjthető termékek értékesítése

SZJA

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: vadon gyűjthető termékek


Januártól egyszerűsödött a vadon gyűjtött gyógy- és fűszernövények, a vadon termő gyümölcsök és gombák, valamint az éticsiga értékesítése, a magánszemélyként felvásárlónak értékesítő gyűjtögetők kevesebb adminisztrációval és alacsonyabb adóval számolhatnak - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó-, és Vámhivatal (NAV) szerdai közleményében.

A nem védett, szabadon szedhető termények értékesítése után is adózni kell, de a magánszemélyeknek - ide nem értve az egyéni vállalkozókat és az őstermelőket - január elseje óta kevesebbet, mint korábban. A legnépszerűbb, szabadon szedhető növények közé tartozik például a medvehagyma, a csipkebogyó, a levendula, a gyógyhatású csalán, valamint a szörp, limonádé, tea alapjául szolgáló bodzavirág.
 
A felvásárlónak történő értékesítésből származó bevétel 25 százaléka minősül jövedelemnek, amelyből a felvásárló állapítja meg és vonja le az adót. A magánszemélyt a vadon gyűjthető termények értékesítéséből származó jövedelmével kapcsolatban adminisztráció vagy más adókötelezettség, így bevallási kötelezettség sem terheli. A felvásárló az ügyletről két példányban vételi jegyet állít ki - ezen fel kell tüntetni az értékesítő (gyűjtő) adatait -, melyből egy az értékesítő példánya.
 
A vadon gyűjthető termékek adózásával kapcsolatos további információk a NAV honlapján találhatók - közölték.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra