NAV: nő a köztartozásmentes adózói adatbázisban szereplő magánszemélyek és vállalkozások száma

ART

Nyomtatás

Ha valaki szerepel a köztartozásmentes adatbázisban, nem kell tartozásmentességről szóló adóigazolást beszereznie, a vállalkozásoknak pedig nem kell kockázati biztosítékot fizetniük az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerben (ekáer).

Az elmúlt két évben mintegy 25 százalékkal nőtt a köztartozásmentes adózói adatbázisban (KOMA) szereplő magánszemélyek és vállalkozások száma, jelenleg 95 ezer vállalkozás, 32 ezer egyéni vállalkozó és 31 ezer magánszemély szerepel az ingyenes "pozitív" listán - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán. 
 
Kiemelték: ha valaki szerepel a köztartozásmentes adatbázisban, nem kell tartozásmentességről szóló adóigazolást beszereznie, a vállalkozásoknak pedig nem kell kockázati biztosítékot fizetniük az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerben (ekáer).
    
A NAV honlapján található adatbázis minden hónap 10. napján frissül, és azokat az adózókat tartalmazza, akik az előző hónap utolsó napjáig a KOMA nyomtatványon kérték felvételüket és megfeleltek a feltételeknek, illetve régóta tagjai az adatbázisnak és továbbra is megfelelnek a feltételeknek. Ahhoz, hogy valaki folyamatosan szerepeljen az adatbázisban, határidőben kell teljesítenie a jogszabályban meghatározott adókötelezettségeket. 
 
 A közlemény szerint az adatbázis tagjainál az adóhivatal havonta vizsgálja a feltételeket, és ha valaki ezeknek nem felel meg, kikerül a köztartozásmentes adózók közül. Ugyanakkor arra is rámutattak, hogy amennyiben az érintett adózó pótolja a mulasztást, befizeti tartozását és újra kéri felvételét, visszakerülhet az adatbázisba.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra